Προς το παρόν η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει μόνο πιλοτικά για φέτος το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, παρά την απαίτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για συνέχιση των προαγωγών χωρίς να λαμβάνεται πλήρως υπόψη η αξιολόγηση που έτυχαν οι εργαζόμενοι για το 2023.

Η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Ελένα Αζίνα, απαντώντας σε ερωτήσεις που της υπέβαλαν σήμερα τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά πόσο προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στο νέο σύστημα, είπε πως δεν γνωρίζει την πολιτική θέση της Κυβέρνησης, εάν θα υπάρξει δηλαδή κάποια άλλη πρόταση για να υλοποιηθεί. Τόνισε, επίσης, πως η αξιολόγηση των εργαζομένων θα αποτελεί βασικό κριτήριο στις προαγωγές.

Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις παρέθεσαν λεπτομέρειες για τον τρόπο της δοκιμαστικής εφαρμογής του νέου συστήματος που προτείνουν.

Συγκεκριμένα, η ΠΑΔΥΣΥ πρότεινε όπως οι προαγωγές προχωρήσουν κανονικά, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αξιολογήσεις του 2023. Σύμφωνα με τον Αλέξη Αλέκου, θα πρέπει να μετρήσουν τα υπόλοιπα κριτήρια, όπως είναι η πρόσθετη πείρα και τα προσόντα, τονίζοντας πως το νέο σύστημα αξιολόγησης θα αποτελέσει αιτία προσφυγών στη δικαιοσύνη.

Ο Ανδρέας Λουκάς, εκ μέρους και πάλι της ΠΑΣΥΔΥ, υποστήριξε πως υπάρχουν φήμες πως όσοι βαθμολογήθηκαν με βαθμό πέραν του 8 να μην εξεταστούν οι ενστάσεις. Σε σχέση με τη δοκιμαστική περίοδο, σημείωσε ο κ. Λουκά, το κριτήριο της απόδοσης αξιολόγησης να εφαρμοστεί κλιμακωτά.

«Να μετρήσουν τα υπόλοιπα κριτήρια, να γίνει συνδυασμός κριτηρίων με άλλες αξιολογήσεις. Σταδιακά να λαμβάνεται υπόψη η βαρύτητα της αξιολόγησης, για να έχουμε ομαλή πρόσβαση στο νέο σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Λουκά, ένας στους 10 αξιολογηθέντες έχουν υποβάλει ένταση, προσθέτοντας πως «έχουμε την πεποίθηση πως, εάν πάμε ομαλά στο νέο σύστημα, ο αριθμός των προσφυγών στη δικαιοσύνη θα είναι περιορισμένος αλλά εάν πάμε ως έχει το σύστημα θα είναι σωρηδόν οι προσφυγές».

Από πλευράς της ΑΣΔΗΚ, λέχθηκε πως είναι λάθος στις προαγωγές του 2024 να ληφθεί υπόψη μόνο η βαθμολογία του 2023. Επίσης, πρότεινε αλλαγή του νόμου, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση των τελευταίων πέντε χρόνων. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο θα εφαρμοστεί σταδιακά το νέο σύστημα.

Από πλευράς του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), η Ελένα Αζίνα τόνισε πως για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για το νέο συστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη ΕΔΥ. «Τα περισσότερα προβλήματα αφορούν προβλήματα μεροληψίας και είναι υποκειμενικά και δεν θα επιλυθούν με την αναστολή συστήματος, θα τα έχουμε και του χρόνου. Για τις εκδικητικές συμπεριφορές που γίνεται λόγος δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα βοηθήσει η αναβολή»,πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, πως εάν ένας στους δέκα έκανε ένταση, αυτό σημαίνει πως εννέα στους δέκα αποδέχθηκαν το νέο σύστημα. «Αυτή τη στιγμή μιλούμε χωρίς να έχουμε επίσημα στοιχεία για αξιολογήσεις και ενστάσεις. Τέλος Μαρτίου θα υποβληθούν στην ΕΔΥ τα στοιχεία» σημείωσε.

Απαντώντας στις προτάσεις των συντεχνίων, η κ. Αζίνα είπε πως το να μετρήσουν οι αξιολογήσεις των προηγούμενων ετών θα είναι παράδοξο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια όλοι βαθμολογούνταν ως εξαίρετοι, προσθέτοντας ότι «γίνονταν προαγωγές με βάση την αρχαιότητα και την ηλικία».

Από πλευράς της ΕΔΥ, αναφέρθηκε πως εντός Απρίλιου θα καταχωρήσουν όλες τις βαθμολογίες στις ετήσιες εκθέσεις. «Ετοιμάστηκε ηλεκτρονικό σύστημα για να γίνει καταχώρηση των υπηρεσιακών εκθέσεων για να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση» πρόσθεσε. Είπε ακόμα πως η ΕΔΥ θα δώσει τους μέσους όρους βαθμολογιών, οι οποίες θα δείχνουν κατά πόσο υπάρχει ισοπεδωτική ή όχι αξιολόγηση.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης πρότεινε πάγωμα των προαγωγών για το 2024 μέχρι να διορθωθεί το νέο σύστημα αξιολόγησης, για να εισπράξει τη έντονη διαφωνία των συνδικαλιστών.