Σε λειτουργία τέθηκε αρχές Μαρτίου το Διατραπεζικό Έργο Αξιολόγησης Επιχειρήσεων, βάσει των κριτηρίων ESG (Environmental – Social – Governance), υπό την ονομασία «Synesgy», και κάποιες επιχειρήσεις ήδη έχουν απαντήσει το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, όπως μας αναφέρθηκε από τον Γενικό Διευθυντή της Artemis Credit Bureau, θυγατρικής εταιρείας του Συνδέσμου Τραπεζών, Γιάννη Τομασίδη αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της ανάδοχης εταιρείας ICAP CRIF A.E.

Ως προμετωπίδα της παρουσίασης τέθηκε η ανάγκη να αντιληφθούν οι εταιρείες την αξία ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG στη στρατηγική και τις πρακτικές τους, πρωτίστως για το δικό τους όφελος, καθώς αυτή η αξιολόγηση επιτρέπει στους χρηματοπιστωτικούς φορείς να κατευθύνουν τις στρατηγικές δανεισμού σε πιο βιώσιμες, υπεύθυνες και διαφανείς εταιρείες.

Ο Γενικός Διευθυντής της Artemis Credit Bureau ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ότι «ως διαχειριστές του Διατραπεζικού Έργου του ESG, είμαστε αισιόδοξοι ότι η υλοποίηση της καινοτόμας αυτής λύσης παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα για όλες τις εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους, νοουμένου ότι επιθυμούν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα τους και να πρωταγωνιστήσουν σε ένα συνεχώς περίπλοκο και δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Τόνισε, επίσης, πως μέσω του έργου εισάγεται στην κυπριακή αγορά ένα διεθνές αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης του βαθμού συμμόρφωσης των επιχειρήσεων όσον αφορά τα κριτήρια ESG, τα οποία οι επιχειρήσεις οφείλουν να πληρούν, προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, προς όφελος όλης της οικονομίας.

Η σημασία της πιστοποίησης ESG

Ταυτόχρονα με την «πράσινη και βιώσιμη πίεση» που ασκούν οι τράπεζες προς τις εταιρείες πελάτες τους, επηρεάζοονται άμεσα και τα τραπεζικά ιδρύματα, αφού βάσει των εποπτικών τους απαιτήσεων θα αξιολογούν μέσω των δεδομένων ESG τη βιώσιμη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που εξυπηρετούν ή θα εξυπηρετήσουν στο μέλλον.

Στο άμεσο μέλλον οι τράπεζες θα εισάγουν στην αγορά επιπλέον πράσινα προϊόντα, που θα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πορτοφολίου τους και τα οποία επί της ουσίας θα προσφέρουν δανεισμό – χρηματοδότηση με καλύτερους όρους, με προαπαιτούμενο όμως την καλή βαθμολογία κατά την πιστοποίηση ESG.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το EU taxonomy, έχει υποχρεώσει όλες τις συστημικές τράπεζες να υιοθετήσουν τους κανόνες ESG έως το 2025 και οι μη συστημικές θα ακολουθήσουν μετά. Το EU taxonomy σε γενικές γραμμές θα καθορίζει τους κανόνες για τα πράσινα προϊόντα των τραπεζών.

Η νέα Οδηγία CSRD

Επίσης, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η πίεση που ασκείται τόσο από την ατζέντα του ΟΗΕ όσο και της Ε.Ε., αναφορικά με την ονομαζόμενη πράσινη μετάβαση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εισαγωγή της νέας Οδηγίας CSRD, αναθεωρεί την Οδηγία του 2014 για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών (NFRD), εισάγοντας λεπτομερέστερες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και απαιτώντας από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να υποβάλλουν πληροφορίες βιωσιμότητας, οι οποίες θα προσδιορίζονται, για πρώτη φορά, μέσω των ευρωπαϊκών προτύπων υποβολής (ESRS), που είναι ταυτόσημα με τα κριτήρια ESG. Αναφορικά στην Κύπρο κατά την  παρουσίαση μας λέχθηκε πως σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν περίπου 80 εταιρείες, μεταξύ τους και οι τράπεζες που έχουν υποχρέωση για αρχή το 2025 να υποβάλουν έκθεση για το 2024.

Σημαντικό κομμάτι στην αλυσίδα είναι η διαπίστωση ότι το ρυπογόνο ή μη αποτύπωμα μιας επιχείρησης, σύμφωνα με την Οδηγία, «μολύνεται» και από τους προμηθευτές και συνεργάτες. Αυτό με τη σειρά του θα μεταφέρει πίεση και στους προμηθευτές και τους συνεργάτες τους, ούτως ώστε να εναρμονιστούν με τα κριτήρια.

Τα τρία κριτήρια

Εξηγώντας τα τρία κριτήρια του ESG, ο εκ των στελεχών της εταιρείας Γιώργος Χατζηλεοντής είπε στον «Φ» ότι αυτά αφορούν τις ενέργειες της επιχείρησης προς το περιβάλλον (Environmental), τη στάση της επιχείρησης προς την κοινωνία (Social) και την εταιρική διακυβέρνηση που εφαρμόζει η επιχείρηση (Governance) και σημείωσε πως αυτά τα τρία κριτήρια του ESG, γύρω από τα οποία, με την πάροδο των χρόνων, δημιουργούνται νομοθεσίες και κανονιστικές υποχρεώσεις, στην ουσία οδηγούν στη λεγόμενη βιώσιμη ανάπτυξη ενός οργανισμού».

Τι είναι το Synergy

Όπως μας εξήγησαν τα στελέχη της ανάδοχης εταιρείας που τρέχει το συγκεκριμένο έργο, σε αυτή τη φάση λειτουργίας της πλατφόρμας είναι σημαντικό να δημιουργηθεί η αναγκαία κουλτούρα στις επιχειρήσεις, για αυτό που θα έλθει στο μέλλον. Είναι σημαντικό οι εταιρείες να αντιληφθούν την αξία ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG στη στρατηγική και τις πρακτικές τους, πρωτίστως για το δικό τους όφελος.

Μας ειπώθηκε επίσης πως η παρούσα περίοδος αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο σε σχέση με τα κριτήρια ESG αλλά σταδιακά θα καταστούν υποχρεωτικά αυτά τα κριτήρια για τις εταιρείες.

Το έργο Synergy έχει διατραπεζικό χαρακτήρα, καθώς οι τράπεζες έχουν πλέον την υποχρέωση αξιολόγησης των εταιρικών τους πελατών που έχουν πάρει δάνειο ή που προτίθενται να πάρουν δάνειο. Η εναλλακτική οδός, όπως εξηγεί ο ΓΔ της Artemis Credit Bureau Ltd, θα ήταν η κάθε τράπεζα να απευθύνεται απευθείας στον πελάτη της. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι οι πλείστες εταιρείες είναι πελάτες όχι σε μια μόνο τράπεζα και θα ήταν υποχρεωμένες να συμπληρώσουν διαφορετικά ερωτηματολόγια, κρίθηκε σκόπιμο να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια που να εξυπηρετεί όλους.

Όσον αφορά αυτό καθ’ αυτό το ερωτηματολόγιο, μια εταιρεία, με βάση τις πληροφορίες που έχει καταχωρήσει στο ερωτηματολόγιο, θα λάβει το πιστοποιητικό ESG, το οποίο μπορεί να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού και σε άλλα κανάλια επικοινωνίας της, με τη βαθμολογία ESG, το Σχέδιο Δράσης του οργανισμού με τις εισηγήσεις για βελτίωση της απόδοσης της στα κριτήρια ESG και το ίδιο το ερωτηματολόγιο, με τις απαντήσεις σε μορφή pdf για σκοπούς αναφοράς.

Στο χρονικό διάστημα ισχύος του πιστοποιητικού, που είναι ένας χρόνος, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προχωρήσουν  σε ενέργειες που βελτιώνουν την απόδοση τους και κατ’ επέκταση την βαθμολογίας τους στην επόμενη αξιολόγηση. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το ότι με τη λήξη του πιστοποιητικού οι εταιρείες θα λαμβάνουν πρόσκληση ώστε να το ανανεώνουν.

Σημαντικό στοιχείο που γράψαμε και πιο πάνω είναι πως το ερωτηματολόγιο ζητά στοιχεία για συμμόρφωση με τους κανόνες ESG και για συνεργάτες και για προμηθευτές των εταιρειών που το συμπληρώνουν.

Οι συντελεστές του Διατραπεζικού Έργου Αξιολόγησης Επιχειρήσεων

Η Artemis Credit Bureau Ltd ιδρύθηκε το 2008, για να καλύψει το κενό που υπήρχε στην Κύπρο όσον αφορά τη διαθεσιμότητα πληροφοριών οικονομικής συμπεριφοράς φυσικών και νομικών προσώπων στον τραπεζικό κλάδο.

Είναι θυγατρική εταιρεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Αναγνωρίζεται ως το μοναδικό Credit Bureau στην Κύπρο και είναι, από την αρχή της λειτουργίας της, πλήρες μέλος του Συνδέσμου Credit Bureaus στην Ευρώπη (ACCIS).

Η ICAP CRIF A.E. (πρώην όμιλος εταιρειών ICAP A.E.), με μια πετυχημένη διαδρομή 60 χρόνων και παρουσία σε Ελλάδα, Ρουμανία Βουλγαρία και Κύπρο, είναι ο κορυφαίος όμιλος εταιρειών στην αγορά Λύσεων Πιστωτικού Κινδύνου και Επιχειρηματικής Πληροφόρησης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Tον Δεκέμβριο του 2021, η ICAP A.E. ενσωματώθηκε πλήρως στον Όμιλο της CRIF S.p.A, το μεγαλύτερο Credit Bureau στην Ευρώπη με διεθνή παρουσία σε μεγάλο αριθμό χωρών.