Το τελευταίο βήμα που αποτελεί την έκδοση της πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής για τα έργα αναβίωσης και λειτουργίας του ξενοδοχείου Βερεγγάρια αναμένουν οι επενδυτές μετά την απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής να ανάψει το πολυπόθητο πράσινο φως στις 27/3/2024. Σύμφωνα με τούς αρχιτέκτονες του προτεινόμενου έργου, οι κατασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν με την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών και θα διαρκέσουν περίπου τρία χρόνια, ενώ το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής ανέρχεται στα €40 εκατ..

Η Περιβαλλοντική Αρχή, δε φέρει ένσταση στην κατασκευή του έργου υπό τους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην αιτιολογημένη διαπίστωση που εκδόθηκε. Το προτεινόμενο έργο βρίσκεται σε ορεινή περιοχή και εφάπτεται με τα όρια του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους το οποίο έχει ενταχθεί και σε περιοχή Natura 2000.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος αποφάσισε ότι δεν απαιτείται Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση έχουν να κάνει με τα χαρακτηριστικά του έργου. Συγκεκριμένα, έγινε προσεκτικός σχεδιασμός του έργου, με στόχο την αποκοπή όσο το δυνατό λιγότερων δέντρων μαύρης πεύκης. Η χωροθετηση των κτηρίων έγινε σε μεγάλο βαθμό στα ήδη διαταραγμένα τμήματα του τεμαχίου. Συγκεκριμένα οι δύο πολυκατοικίες χωροθετήθηκαν στην περιοχή των πρώην γηπέδων αντισφαίρισης, όπου δεν υπάρχει πυκνή δενδρώδης έκταση. Οι 22 οικιστικές μονάδες χωροθετούνται ως επί το πλείστο εντός των ήδη διαταραγμένων τμημάτων του τεμαχίου (περιοχή παρά τον δρόμο του Δασικού Κολλεγίου) όπου υπάρχουν υφιστάμενα κτίρια), ενώ ορισμένες οικίες χωροθετούνται εντός του μη διαταραγμένου χώρου του τεμαχίου, εφαπτόμενα με το υφιστάμενο εσωτερικό οδικό δίκτυο. Επίσης έγινε περαιτέρω προσπάθεια με επανα-χωροθέτηση κάποιων οικιών ή/και μείωση εμβαδού η/και μείωση του αριθμού χώρων στάθμευσης, για περαιτέρω ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην χλωρίδα και μείωση των δέντρων μαύρης πεύκης που θα αφαιρεθούν.

Εντός του προτεινόμενου τεμαχίου χωροθέτησης του έργου υπήρχε υφιστάμενο διατηρητέο ξενοδοχείο, καθώς και καφεστιατόριο. Το εν λόγω ξενοδοχείο δεν θα κατεδαφιστεί αλλά θα επιδιορθωθεί το εξωτερικό κέλυφος του, θα γίνουν προσθηκομετατροπές και επέκταση του. Θα κατεδαφιστούν τα δύο υφιστάμενα κτήρια. Στην ευρύτερη περιοχή του χώρου ανάπτυξης εντοπίζονται κυρίως οικιστικές χρήσεις και μεικτές χρήσεις (εμπορική χρήση και χώροι εστίασης κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα πάρκο, ένας κατασκηνωτικός χώρος καθώς και το Δασικό Κολέγιο).

Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατεδάφιση δύο υφιστάμενων κτηρίων, τον κάθετο διαχωρισμός γης σε τρία οικόπεδα και κατασκευή δρόμου, μεικτή τουριστική ανάπτυξη, συντήρηση, αποκατάσταση, προσθηκομετατροπές και επέκταση υφιστάμενου διατηρητέου ξενοδοχείου (Βερεγγάρια), οικιστική ανάπτυξη (δύο πολυκατοικίες, έξι διαμερισμάτων και οκτώ studio) και ενιαία οικιστική ανάπτυξη (22 κατοικίες), ιδιοκτησία της εταιρείας Limadino Ltd, στην κοινότητα Προδρόμου της επαρχίας Λεμεσού.

Προτείνεται διαχωρισμός του προτεινόμενου τεμαχίου σε τρία οικόπεδα

Στο τεμάχιο 502/Α εμβαδόν 8.378,00 τ.μ. βρίσκεται το υφιστάμενο διατηρητέο ξενοδοχείο Βερεγγάρια, στο οποίο θα γίνουν συντήρηση, αποκατάσταση, προσθηκομετατροπές και επέκταση του υφιστάμενου ξενοδοχείου. Για την συντήρηση/αποκατάσταση, τις προσθηκομετατροπές και επέκταση του υφιστάμενου διατηρητέου ξενοδοχείου έχει χορηγηθεί Πολεοδομική Άδεια και ημερομηνία 28/02/2020.

Η προτεινόμενη ξενοδοχειακή μονάδα θα αποτελείται από 32 δωμάτια,12 condo units, πισίνα στο ισόγειο και στο υπόγειο, υπόγειο σπα, εστιατόριο και βοηθητικές χρήσεις.

Στην διατηρητέα οικοδομή που αφορά την ξενοδοχειακή μονάδα, θα γίνει αποκατάσταση της λιθοδομής και της στέγης, νέες εσωτερικές τοιχοποιίες / ψευδοροφές από ξηρή δόμηση, και προσθήκες σε υφιστάμενο κέλυφος από μεταλλική κατασκευή και γυαλί. Όσο αφορά τις προσθήκες στο υπόγειο (spa), θα χρησιμοποιηθεί οπλισμένο σκυρόδεμα, εξωτερική τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομή, και θερμοπρόσοψη / επίχρισμα.

Στο τεμάχιο 502/Β εμβαδόν 2.935,00 τ.μ. προτείνονται δύο πολυκατοικίες διαμερισμάτων και χώρος στάθμευσης. Αποτελείται από μία πολυκατοικία με έξι διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου και μία πολυκατοικία με οκτώ διαμερίσματα τύπου «studio».

Στο τεμάχιο 502/Γ εμβαδόν 10.375,07 τ.μ. προτείνεται ενιαία οικιστική ανάπτυξη. Θα ανεγερθούν οι ακόλουθες κατοικίες: 13 κατοικίες δύο 2 υπνοδωματίων, πέντε κατοικίες, τριών υπνοδωματίων και τέσσερις κατοικίες τεσσάρων υπνοδωματίων.

Συνολικά θα αφορά την κατασκευή 22 κατοικιών, χώρους στάθμευσης οχημάτων, ένα ποδηλατοστάσιο και χώρο φύλαξης εξαρτήσεων σκι.

Σε πέντε στάδια η υλοποίηση του έργου

Το έργο αφορά πέντε στάδια που αποτελούν ξεχωριστές πολεοδομικές αιτήσεις:

1. Κάθετος διαχωρισμός γης τρία οικόπεδα και κατασκευή δρόμου, παραχώρηση χώρου πρασίνου, κοινοτικού εξοπλισμού και δημόσιου δρόμου.

2. Κατεδάφιση δύο υφιστάμενων κτηρίων. Για την συγκεκριμένη ενέργεια λήφθηκε γραπτή έγκριση από τον Κλάδο Διατήρησης της Πολεοδομικής Αρχής στα πλαίσια επίσημου προκαταρκτικού ερωτήματος.

3. Μεικτή τουριστική ανάπτυξη, συντήρηση, αποκατάσταση, προσθηκομετατροπές και επέκταση υφιστάμενου διατηρητέου ξενοδοχείου.

4. Οικιστική ανάπτυξη (δύο πολυκατοικίες έξι διαμερισμάτων και οκτώ studio).

5. Ενιαία οικιστική ανάπτυξη (22 κατοικίες).