Νομικά και συνταγματικά ζητήματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοίμασε η Ελεγκτική Υπηρεσία για το πολύκροτο θέμα των πολλαπλών συντάξεων και οι οποίες έχουν διαβιβαστεί για πιθανή αξιοποίηση στη Βουλή.

Η Νομική Υπηρεσία, μέσα από την επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών, προχώρησε σε μια γενική νομική ανάλυση των προτάσεων, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί νομοτεχνικός έλεγχος.
Αναφορικά με την εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για ρύθμιση της απόδοσης σύνταξης με δύο τρόπους για τους ενεργεία αξιωματούχους, η Νομική Υπηρεσία τονίζει πως η πρόταση αφήνει τις νομοθετικές ρυθμίσεις ως έχουν σήμερα για την υπηρεσία των αξιωματούχων πριν την 31η Δεκεμβρίου του 2023 και για την υπηρεσία τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2024 η σύνταξη θα καταβάλλεται στο 65ο έτος, εκτός εάν ο συνταξιούχος αναλαμβάνει άλλο αξίωμα, οπότε θα αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης.

Όπως υποστηρίζει η Νομική Υπηρεσία, η συγκεκριμένη ρύθμιση που προτείνει η Ελεγκτική θεωρεί ότι η γνώση του αξιωματούχου για τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα εξαλείψει οποιαδήποτε συνταγματικά ζητήματα και θα μπορεί να γίνεται κατά νόμιμο τρόπο η αναστολή των συντάξεων ή ο συνυπολογισμός των συντάξεων.

«Η ρύθμιση αυτή όμως δεν εξαλείφει τα συνταγματικά προβλήματα της απόφασης Κουτσελίνη και Αυγουστή, αφού ο εν ενεργεία αξιωματούχος σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή, μετά την 1η Ιανουαρίου του 2024, θα έχει αποκρυσταλλώσει δικαίωμα στη σύνταξη, την οποία θα δικαιούται και δεν θα μπορεί να ανασταλεί ή συνυπολογιστεί με άλλες συντάξεις του. Η γνώση της ρύθμισης δεν αποτέλεσε αποδεκτό παράγοντα από το Ανώτατο Δικαστήριο στην υπόθεση Κουτσελίνη, που να επιτρέψει την αναστολή\» υπογραμμίζει. Επίσης, τονίζει πως η πρόταση δεν θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη θητεία σε θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ο ευρωβουλευτής δεν αμείβεται από την Κυπριακή Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με την οποία αναστέλλεται η σύνταξη κρατικού υπαλλήλου όταν αναλαμβάνει άλλο αξίωμα και η αναστολή θα αφορά την ελάχιστη αμοιβή ύψους €500, τονίζει πως η πρόταση νόμου αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα, ενώ θα προκαλέσει και πρακτικές δυσκολίες αν εφαρμοστεί, καθώς για κάθε αξιωματούχο θα ισχύει άλλο ποσό αμοιβής, ανάλογα με τη σύνταξη που λαμβάνει ως πρώην κρατικός υπάλληλος. Συνεπώς, τονίζεται, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προκύπτει νομικό πρόβλημα, γιατί για το ίδιο αξίωμα θα αμείβονται διαφορετικά οι αξιωματούχοι, στη βάση του κατά πόσο λαμβάνουν σύνταξη από τον κρατικό τομέα.

Η Νομική Υπηρεσία υποστηρίζει πως δημιουργούνται αξιωματούχοι δύο ταχυτήτων και ενδεχομένως μια τέτοια ρύθμιση θα προσκρούει στην αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που προτείνει ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρεται στην επιστολή πως παρουσιάζουν τα ίδια νομικά προβλήματα αντισυνταγματικότητας που εντοπίζονται και στις δύο πρώτες προτάσεις.