«Αρκετά δυναμικά» κινούνται για την ώρα οι τουριστικές αφίξεις αν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προβληματίζουν σοβαρά τους τουριστικούς πράκτορες της Κύπρου.

Για την ώρα, όμως, οι εξελίξεις αυτές δεν έδειξαν να έχουν κάποιες σοβαρές επιπτώσεις όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTΤA) στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τη διοργάνωση της 25ης τουριστικής έκθεσης «TRAVEL EXPO CYPRUS» στις 19 – 21 Απριλίου, στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, στη Λευκωσία.

Την έκθεση διοργανώνουν από κοινού ο ACTTA και η Display Art, και θα την εγκαινιάσουν την Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 17.00, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό στις 19 και 20 Απριλίου από τις 16.00 – 22.00 και στις 21 Απριλίου από τις 15.00 – 21.00. Η είσοδος για τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι δωρεάν, ενώ για τους ενήλικες η τιμή εισόδου ανέρχεται στα 4 ευρώ. Χορηγοί επικοινωνίας της έκθεσης είναι το περιοδικό Down Town, το like.com.cy και το en.philenews.com.

O κ. Ορθοδόξου είπε ότι η φετινή έκθεση έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ο σύνδεσμος κλείνει φέτος 70 χρόνια λειτουργίας. Πρόσθεσε ότι «η εξειδικευμένη αυτή έκθεση χαρακτηρίζεται  ως μια από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις που διοργανώνονται στην Κύπρο», προσελκύοντας πέραν των 10.000 επισκεπτών ετησίως, ενώ αποτελεί τη μόνη τουριστική έκθεση που γίνεται στην Κύπρο.

Ανέφερε ότι η έκθεση προσφέρει ολοκληρωμένη πληροφόρηση και ενημέρωση στους ταξιδιώτες που επιθυμούν να περάσουν τις διακοπές τους στην Κύπρο και στο εξωτερικό, καθώς και ελκυστικά ταξιδιωτικά πακέτα από τους εκθέτες που συμμετέχουν στην έκθεση.

Είπε ακόμη ότι φέτος στην έκθεση συμμετέχουν με περίπτερο ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), το Υφυπουργείο Τουρισμού, τουριστικοί πράκτορες, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, τουριστικά θέρετρα και περιφέρειες, νησιά και δήμοι της Ελλάδας.

Σε δικές της δηλώσεις η Διευθύντρια Τουρισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού, Αννίτα Δημητριάδου, είπε ότι η βελτίωση και η αναβάθμιση της έκθεσης είναι αισθητή χρόνο με τον χρόνο ενώ ο προϊστάμενος του ΕΟΤ Κύπρου Πέτρος Σαγάνας, αφού συνεχάρη τον Σύνδεσμο για τα 70 χρόνια λειτουργίας του, είπε ότι «η Κύπρος είναι μια από τις σημαντικές τουριστικές αγορές της Ελλάδας», η οποία αποτελεί τον «πρώτο προορισμό των Κυπρίων στο εξωτερικό». Ευχήθηκε η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα και την Κύπρο να είναι καλή, μετά την περσινή χρονιά ρεκόρ αλλά και «να αυξηθεί και ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται την Κύπρο, γιατί το ισοζύγιο είναι υπέρ της Ελλάδας».

Για τις κρατήσεις Κυπρίων για ταξίδια στο εξωτερικό, ο κ. Ορθοδόξου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως αυτές κινούνται ικανοποιητικά προσθέτοντας ότι στην φετινή χρονιά υπήρχαν τρία τριήμερα, κατά τα οποία «πήγαν πάρα πολύ καλά οι κρατήσεις».

Ανέφερε, επίσης, ότι οι κρατήσεις για το Πάσχα πάνε «πάρα πολύ καλά», ενώ «πάνε πολύ καλά και οι κρατήσεις του καλοκαιριού», οι οποίες «θα μπορούσαν να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο», προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι προκρατήσεις βρίσκονται «στα ίδια επίπεδα».  

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν ελκυστικά πακέτα διακοπών στη διάρκεια της έκθεσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ACΤTA είπε ότι μετά την πανδημία COVID-19 «έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σε αυτό που εννοούμε ελκυστική τιμή γιατί τα κόστη έχουν πάει πολύ ψηλά» (καύσιμων, αεροπορικών εταιρειών, καταναλωτών, τουριστικών πρακτόρων) αλλά πρόσθεσε ότι στην έκθεση «θα υπάρχει μεγάλη γκάμα πακέτων (διακοπών) για διάφορους προορισμούς». Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχουν πακέτα που ξεκίνησαν από πέρσι και που αφορούν Ισπανία και Πορτογαλία και για τα οποία υπήρχε ζήτηση.

Σημείωσε ότι έχουν προστεθεί επιπλέον απευθείας πτήσεις σε νησιά της Ελλάδας και ιδιαίτερα για την Κρήτη, όπου για Ιούλιο και Αύγουστο οι απευθείας πτήσεις μπορεί να φθάσουν τις 10 την εβδομάδα.