Στα σημαντικά επιτεύγματα που σημειώθηκαν κατά την Σύνοδο των Υπουργών της Κοινοπολιτείας, αρμόδιων για τους Ωκεανούς, τα οποία αναδεικνύουν την κοινή δέσμευση για την υγεία και τη ζωτικότητα των ωκεανών, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη στην ομιλία της με την οποία έκλεισε η Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο.

Απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες, είπε ότι η ενεργή συμμετοχή και οι συνεισφορές τους όχι μόνο έχουν εμπλουτίσει τις συζητήσεις, αλλά έχουν επίσης χαράξει μια πορεία προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τους ωκεανούς.

Σήμερα, τόνισε, “γιορτάζουμε σημαντικά επιτεύγματα που υπογραμμίζουν την κοινή μας δέσμευση για την υγεία και τη ζωτικότητα των ωκεανών μας. Η υπογραφή του Μνημονίου για το Blue Charter Center of Excellence σηματοδοτεί ένα ορόσημο στο ταξίδι μας προς την ενισχυμένη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων “.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, πρόσθεσε, γίναμε μάρτυρες μιας βαθιάς δέσμευσης από τις χώρες μέλη να ευθυγραμμιστούν με το θέμα του CHOGM 2024, «Ένα ανθεκτικό κοινό μέλλον: Μεταμορφώνοντας τον κοινό μας πλούτο». Αυτή η δέσμευση, είπε, υπογραμμίζει τη συλλογική μας αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τα καυτά ζητήματα των ωκεανών και να προχωρήσουμε προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

“Οι συζητήσεις μας για τις αρχές και τις προτεραιότητες του ωκεανού έθεσαν τις βάσεις για τη σύνταξη της Δήλωσης της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς. Αυτή η δήλωση θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τις συλλογικές μας προσπάθειες τα επόμενα χρόνια, περιγράφοντας βασικούς τομείς στους οποίους η Κοινοπολιτεία μπορεί να έχει απτό αντίκτυπο ” επεσήμανε.

Καθώς κοιτάμε το μέλλον, είπε η Υφυπουργός, “ας συνεχίσουμε τη δυναμική που δημιουργήθηκε εδώ. Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι από την Κύπρο στη Σαμόα με αποφασιστικότητα και σκοπό, διασφαλίζοντας ότι η Κοινοπολιτεία παραμένει στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης διακυβέρνησης των ωκεανών “.

Είπε ακόμη ότι ως μέλη της Κοινοπολιτείας, έχουμε βαθιά ευθύνη να πρωτοστατήσουμε στην προστασία των ωκεανών μας.

Οι ωκεανοί, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο κρίσιμοι για την επιβίωσή μας αλλά και για την υγεία και την ευημερία του πλανήτη μας.

“Ας αδράξουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να δείξουμε συλλογική αποφασιστικότητα και να ανοίξουμε το δρόμο προς τη βιώσιμη διατήρηση των ωκεανών. Οι ενέργειές μας σήμερα θα διαμορφώσουν το μέλλον των επόμενων γενεών», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ