Σκέψεις για να εφαρμοστεί σταδιακά και κλιμακωτά -ανάλογα και με το ύψος των εισοδημάτων των φορολογούμενων- η υποχρεωτική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενους κάνει το Τμήμα Φορολογίας.

Η συγκεκριμένη υποχρέωση πηγάζει από τη νομοθεσία που εγκρίθηκε από τη Βουλή το 2019, ωστόσο ακόμη δεν εφαρμόστηκε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και των διαδικασιών για τη λειτουργία  τουΕνιαίου Σύστηματος Φορολογικής Διαχείρισης του Τμήματος Φορολογίας Tax For All.

Εάν εφαρμοζόταν η συγκεκριμένη πρόνοια, άλλες 200 χιλ. φορολογούμενοι θα είχαν υποχρέωση να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, κάτι που ίσως θα προκαλούσε συμφόρηση στα ηλεκτρονικά συστήματα του Τμήματος Φορολογίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξέδιδε διατάγματα τα τελευταία χρόνια, ώστε να εξαιρούνται από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω των €19.500.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Τμήμα Φορολογίας κάνει ασκήσεις επί χάρτου ώστε η καθολική υποβολή φορολογικών δηλώσεων να εφαρμοστεί σταδιακά για όλους τους φόρολογούμενους. Στις σκέψεις του Εφόρου Φορολογίας Σωτήρη Μαρκίδη είναι η υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους μεταξύ των ηλικιών 25 με 65 χρόνων, που αποτελούν την ενεργή επαγγελματική ομάδα του πληθυσμού και οι οποίοι σήμερα είναι εκτός φόρου εφόσον οι ετήσιες απολαβές τους είναι κάτω από €19.500.

Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το Τμήμα Φορολογίας προβλέπει ότι από το φορολογικό έτος 2024 θα υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και όσοι είναι μεταξύ των ηλικιών 25 με 65 χρόνων και έχουν εισοδήματα μέχρι €15 χιλ. Για το φορολογικό έτος 2025, υποχρέωση για υποβολή φορολογικής δήλωσης θα έχουν αυτοί με εισοδήματα μέχρι €10 χιλ. Και το 2026 οι φορολογούμενοι μεταξύ 25 και 65 ετών με εισοδήματα πέραν των €5 χιλ., έτσι ώστε μέχρι το 2027 όλοι οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν δηλώσεις εισοδήματος και εάν εμπίπτουν στις κλίμακες φορολογίας να φορολογούνται.