Δεν κλειδώνει μέχρι στιγμής πλειοψηφία η Κυβέρνηση για τα νομοσχέδια που ενδυναμώνουν το νομικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και διέπουν την αδειόδοτηση και τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης δανείων. Πρόκειται για το τελευταίο προαπαιτούμενο (έπρεπε να υλοποιηθεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021) για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μετά από εννέα μήνες συζητήσεις επί συζητήσεων και αφού τα κόμματα έκαναν… αγνώριστα τα νομοσχέδια, προς όφελος των δανειοληπτών και των εγγυητών, αποφασίστηκε χθες, όπως την Πέμπτη οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο ψυγείο μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι εκποιήσεις

Τα νομοσχέδια, παρόλο που άρχισαν να κερδίζουν έδαφος μετά τη συμβιβαστική φόρμουλα που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο μερών και τις πολιτικές δεσμεύσεις από το Υπουργείο Οικονομικών για το Δικαστήριο των Εκποιήσεων, δεν εξασφαλίζουν ακόμα αρκετές θετικές ψήφους, ώστε να είναι βέβαιη η έγκρισή τους. Λόγω της ευαισθησίας του θέματος, κάποιες κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως είναι το ΔΗΚΟ, είναι μοιρασμένες, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ξεκάθαρη η εικόνα.

Εκεί που τα νομοσχέδια στήριζαν μόνο οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ, μετά την ενσωμάτωση κάποιων κομματικών προτάσεων ο αριθμός των θετικών ψήφων ανεβαίνει στις 27. Συγκεκριμένα, υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι τέσσερις από τους εννέα βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι τρεις βουλευτές του ΕΛΑΜ και οι τρεις βουλευτές των Οικολόγων. Από την άλλη, οι αρνητικές ψήφοι μέχρι στιγμής είναι 24, καθώς είναι δεδομένο πως θα καταψηφίσουν τα νομοσχέδια οι 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι τέσσερις της ΕΔΕΚ και πιθανόν οι υπόλοιποι πέντε βουλευτές του ΔΗΚΟ.

Γρίφο αποτελεί η στάση που θα τηρήσουν οι τέσσερις βουλευτές της ΔΗΠΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Η  ηγεσία της ΔΗΠΑ ασκεί πιέσεις στο Προεδρικό για να λάβει πολιτικές δεσμεύσεις σε σχέση με το Δικαστήριο των Εκποιήσεων, δηλαδή να πάρει κάτι επιπρόσθετο από την ενημέρωση που στάλθηκε χθες από το αρμόδιο υπουργείο στη Βουλή, για τη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου, ενώ κατά τις εκποιήσεις να λαμβάνεται υπόψη η τελευταία χρονολογική εκτίμηση του Κτηματολογίου και όχι η χαμηλότερη. Πηγές από τη ΔΗΠΑ ανέφεραν πως μόνο εάν διασφαλιστούν τα συγκεκριμένα ζητήματα, έστω και με δεσμεύσεις, θα ταχθούν υπέρ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, Θεοδόσης Τσιόλας, ανάφερε πως με τις αλλαγές που έγιναν έχει συναινέσει η Κομισιόν. Κάλεσε τα κόμματα να εγκρίνουν τα νομοσχέδια, έτσι ώστε η Δημοκρατία να υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει τα €85 εκατ.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, δήλωσε πως έχει προγραμματιστεί εντός της εβδομάδας αυτεπάγγελτος έλεγχος στο σύστημα ‘Άρτεμις’. Τέλος, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, τόνισε την ανάγκη έγκρισης των νομοσχεδίων.