Τους προβληματισμούς του για την ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου για τη Λεμεσό σε επίχωση επί της Ακταίας Οδού εξέφρασε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Σε επίσκεψη του την περασμένη Τρίτη στη Λεμεσό και σε συζήτηση για το θέμα με το δημοτικό συμβούλιο, ο Γιάννης Καρούσος άφησε να εννοηθεί ότι για την ώρα δεν μπορεί να θεωρείται ως δεδομένο η απόφαση για ανέγερση του μουσείου στη θάλασσα, όπως εισηγείται ο δήμος της πόλης.

Όπως ανέφερε στο philenews o δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ, Μιχάλης Σωκράτους, στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους υπάρχει προβληματισμός, αφενός λόγω του κόστους του έργου, που εκτιμάται ότι θα στοιχίσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, βάσει της συγκεκριμένης πρότασης, και αφετέρου επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες ενστάσεις από πλευράς Τμήματος Αρχαιοτήτων, κομμάτων και επιστημονικών – πολιτιστικών φορέων.

«Στη συνάντηση ο κ. Καρούσος εξέφρασε τους προβληματισμους του και είπε ότι σε περίπτωση που υποδειχθεί από τον Δήμο Λεμεσού άλλος χώρος στη στεριά, μπορούν να αρχίσουν οι διαδικασίες. Ο υπουργός ανέφερε ότι θα συγκληθεί άμεσα συσκέψη Τεχνικής Επιτροπής, με σκοπό να συζητηθεί η πρόταση για ανέγερση του νέου αρχαιολογικού  για τη Λεμεσό σε επίχωση επί της Ακταίας Οδού. Στη συνεδρία θα εκπροσωπηθεί και ο δήμος», είπε ο κ. Σωκράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Λύση η προέκταση και οι δράσεις»

Για τον ίδιο και τη δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ, που ανήκουν μεταξύ εκείνων που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση, για λόγους κόστους ανέγερσης του κτηρίου και συντήρησης των αρχαιοτήτων σε περιβάλλον θάλασσας, αλλά και για τη σημασία της παραμονής ενός σημαντικού μουσείου στο κέντρο της Λεμεσού, η λύση θα μπορούσε να ήταν να δοθεί η δυνατότητα αναβάθμισης και εξυγχρονισμού του υφιστάμενου κτηρίου, μοναδικής αρχιτεκτονικής, τόσο με την προέκτασή του σε κρατική γη που γειτνιάζει, όσο και με την επικέντρωση σε δράσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την επισκεψιμότητά του.

«Για υλοποίηση ενός οράματος»

Η πρόταση του Δήμου Λεμεσού για δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου μέσω επίχωσης στην περιοχή της Ακταίας Οδού κατατέθηκε σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών, στην παρουσία του ΕΒΕΛ, ΕΤΑΠ και φορέων της πόλης στο τέλος του περασμένου Μαρτίου.

Τότε, ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, τόνισε ότι η πρόταση του δήμου αποτελεί την υλοποίηση ενός οράματος για τη Λεμεσό. «Η πρόταση που καταθέσαμε για τη δημιουργία του μουσείου σε μια μικρή επίχωση στο χώρο της Ακταίας Οδού, πληροί όλες τις προϋποθέσεις και κυρίως ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις επιθυμίες της Λεμεσού», είπε. 

Επεσήμανε πως η περιοχή είναι το μέλλον της πόλης και επίσης, ικανοποιεί και το βασικό στοιχείο που πρέπει να έχει ένα επαρχιακό μουσείο, να είναι διασυνδεδεμένο με τον πολιτιστικό ιστό της πόλης. Ερωτηθείς εάν πρέπει να ολοκληρωθεί η Ακταία Οδός και μετά να δημιουργηθεί το νέο μουσείο, ο δήμαρχος σημείωσε πως «αυτό που ζητούμε από τον υπουργό είναι να κατατεθεί η πολιτική απόφαση να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Το μουσείο θα επισπεύσει και τις υπόλοιπες υποδομές της Ακταίας Οδού».