Ούτε και με την πρόταση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών αναμένεται να εξασφαλίσουν τίτλο ιδιοκτησίας οι 10 χιλιάδες εγκλωβισμένοι αγοραστές ακινήτων.
Και αυτό λόγω των νομικών και συνταγματικών σκοπέλων που εντοπίζονται για επίλυση του ζητήματος, το οποίο ταλανίζει εδώ και χρόνια χιλιάδες αγοραστές.
Με την πρόταση νόμου, η οποία θα κατατεθεί επίσημα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, εκτιμάται πως μπορούν να απεγκλωβιστούν και να εξασφαλίσουν τίτλο ιδιοκτησίας γύρω στις 4 χιλιάδες εγκλωβισμένοι αγοραστές, ενώ για τους υπόλοιπους θα καταβληθεί νέα προσπάθεια να υπάρξει άλλη ρύθμιση, καθώς υπάρχουν πολεοδομικά προβλήματα που παρεμποδίζουν την έκδοση τίτλου.
Το πρόβλημα προέκυψε το περασμένο καλοκαίρι, μετά την απόφαση του Εφετείου, το οποίο είχε κρίνει ως αντισυνταγματικό τον νόμο που ρύθμιζε το θέμα υπέρ των αγοραστών.
Την ερχόμενη Τετάρτη η πρόταση νόμου θα τεθεί στο μικροσκόπιο των μελών της Επιτροπής Νομικών, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου.
Στόχος είναι η πρόταση νόμου να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις θερινές διακοπές.
Στην πρόταση νόμου περιλήφθηκαν αυστηροί κανόνες, οι οποίοι θα συμβάλουν για να λάβουν τίτλο ιδιοκτησίας πολίτες που κατέβαλαν τις δόσεις τους ή εξόφλησαν πλήρως το ακίνητο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έλαβαν τίτλο ιδιοκτησίας.
Σύμφωνα με το προοίμιο της πρότασης, το άρθρο 23 του Συντάγματος προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων επί της ακίνητης περιουσίας προσώπου με νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι σύμφωνες με την αρχή της αναλογικότητας και αποσκοπούν στην προστασία των δικαιωμάτων των καλόπιστων μερών.
«Συνεχίζει να υφίσταται, ταυτόχρονα, ανάγκη εξισορρόπησης των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των εμπλεκόμενων μερών σε μία σύμβαση πώλησης, ήτοι τόσο του καλόπιστου αγοραστή όσο και του πωλητή και του ενυπόθηκου δανειστή, κατά τρόπο που να μην εκμηδενίζεται ο πυρήνας των συνταγματικών δικαιωμάτων και των δύο μερών» προστίθεται.
Τονίζεται, επίσης, πως η πολιτεία αναγνωρίζει την ύπαρξη του μείζονος αυτού κοινωνικού προβλήματος, όπως και της πιεστικής κοινωνικής ανάγκης επίλυσης αυτού κατά τον πλέον δικαιότερο υπό τις περιστάσεις τρόπο.
Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, οι βουλευτές έβαλαν τις τελευταίες πινελιές στην πρόταση νόμου.
Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε πως πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, οι οποίοι αδικούνται εδώ και πολλά χρόνια.
«Βρισκόμαστε σε αυτές τις συζητήσεις γιατί κάποιοι αποφάσισαν να στείλουν στα δικαστήρια μια συμφωνημένη νομοθεσία από όλα τα μέρη» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανάφερε πως με την πρόταση νόμου θα λάβουν τίτλο ιδιοκτησίας 4 χιλ. εγκλωβισμένοι αγοραστές.
«Είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο, στόχος είναι ο εμπλουτισμός της πρότασης νόμου τις επόμενες εβδομάδες «για να αυξήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων, οι οποίοι σε τίποτα δεν έφταιξαν, αντιθέτως, πληρώνουν αμαρτίες τραπεζών και αφερέγγυων επαγγελματιών ανάπτυξης γης (developers)» πρόσθεσε. Είπε ακόμα, πως θα έπρεπε να ρυθμιστούν και τα πολεοδομικά ζητήματα, «διότι ούτε εκείνα κατά βάση είναι ευθύνη των ιδιοκτητών αλλά είναι κυρίως ευθύνη των υπερβάσεων που έκαναν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης».
Υπενθυμίζεται πως, λόγω των διαβουλεύσεων για την εφαρμογή νέας νομοθεσίας, θα βρίσκονται στο ψυγείο μέχρι το τέλος Ιουλίου οι εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων που ανήκουν σε εγκλωβισμένους αγοραστές, μετά από απόφαση των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης δανείων.