Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την Παρασκευή νέα πρόταση για την επιβολή πλωτού πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να ενισχύσει το υφιστάμενο πλαίσιο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, το πλαφόν θα διαμορφώνεται στο 15% κάτω από τον μέσο όρο της παγκόσμιας τιμής του αργού πετρελαίου για το προηγούμενο τρίμηνο, και θα αναθεωρείται κάθε τρεις μήνες.

Το ισχύον πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, το οποίο συμφωνήθηκε από τις χώρες της G7 τον Δεκέμβριο του 2022, έχει καταστεί λιγότερο αποτελεσματικό λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών. Η τιμή του ρωσικού αργού τύπου Urals παραμένει ήδη κάτω από το όριο, ενώ το Brent έκλεισε την Παρασκευή στα 70,36 δολάρια το βαρέλι.

Η Κομισιόν είχε προτείνει από τον Ιούνιο μείωση του πλαφόν στα 45 δολάρια στο πλαίσιο του 18ου πακέτου κυρώσεων, όμως η νέα προσέγγιση με κυμαινόμενο πλαφόν αποσκοπεί στην ευελιξία και την καλύτερη ανταπόκριση στις συνθήκες της αγοράς.

Η πρόταση της Επιτροπής φαίνεται να καθησυχάζει τις ανησυχίες των ναυτιλιακών κρατών-μελών της ΕΕ – Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας – που μέχρι σήμερα είχαν εκφράσει φόβους για δυσανάλογες επιπτώσεις στον ναυτιλιακό τους κλάδο.

Αντιθέτως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συμφωνήσει με την ευρωπαϊκή πρόθεση για αναθεώρηση του πλαφόν, γεγονός που ώθησε την ΕΕ να προχωρήσει με δικές της πρωτοβουλίες.

Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων, απαγορεύεται η θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου εάν η τιμή πώλησης ξεπερνά το πλαφόν. Παράλληλα, ευρωπαϊκές εταιρείες ναυτιλίας, ασφάλισης και αντασφάλισης δεν μπορούν να διαχειριστούν τέτοια φορτία, εκτός εάν πληρούν τον όρο τιμής κάτω από το όριο.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, δήλωσε μέσω του Κρεμλίνου ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο κυμαινόμενο πλαφόν, τονίζοντας πως διαθέτει εμπειρία στην προσαρμογή σε προκλήσεις αυτού του τύπου.

Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων το επόμενο διάστημα, καθώς κάθε νέο πακέτο κυρώσεων πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα δείξει εάν οι Βρυξέλλες θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διχαστικές γραμμές και να εφαρμόσουν μια πιο ευέλικτη, αλλά ταυτόχρονα στοχευμένη στρατηγική οικονομικής πίεσης προς τη Ρωσία.

newmoney.gr