To συνεχιζόμενο ράλι τιμών στα οικοδομικά υλικά δεν επηρεάζει μόνο το κόστος κατασκευών που επηρεάζει με την σειρά τους τις τιμές των ακινήτων αλλά και τις ανακαινίσεις κατοικιών.  Οι ανατιμήσεων των οικοδομικών αλλαγών  αναγκάζουν  του επαγγελματίες να αναπροσαρμόζουν τις τιμές του ανέφεραν στον «Φ» παράγοντες της αγοράς αλλά εξαρτάται από τι θέλει να κάνει ο ιδιοκτήτης  και τι υλικά θέλει να χρησιμοποιήσει, μεσαίας ή ακριβής κατηγορίας. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Στατιστική Υπηρεσία δίνουν μια γεύση που πάνε οι τιμές για όσους θέλουν να κάνουν μερικό ή συνολικό lifting της κατοικίας.

Τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών κατέγραψε αύξηση 14,26% σε ετήσια βάση. Το δεκάμηνο του έτους (Ιανουάριος – Οκτώβριος ) η άνοδος του δείκτη ήταν 18,30% σε σχέση με πέρυσι αναδεικνύοντας ότι κάθε χρόνο η ακρίβεια είναι και πιο μεγάλη. Τι σημαίνει αυτό όμως σε κάποιον που θέλει να κάνει ανακαίνιση την κατοικία ή το διαμέρισμά του. Συνήθως οι ανακαινίσεις γίνονται στις κουζίνες ή στο μπάνιο του και σ’ αυτά περιλαμβάνεται οι τιμές των  νιπτήρων, μπανιέρας, πλακίδια, σωληνώσεις ύδρευσης – αποχέτευσης και για τον εξοπλισμό της κουζίνας, η επίπλωση, τα πλακάκια, σωληνώσεις. Οι βασικοί παράγοντες κόστους που θα επηρεάσουν την τελική τιμή είναι τα υλικά που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος αλλά και ο λόγος που κάνει  την ανακαίνιση αν πρόκειται για επιδιόρθωση βλαβών ή ανανέωση του χώρου. Σε κάθε ανακαίνιση ρόλο παίζουν τα τετραγωνικά του χώρου και η ποιότητα των υλικών που θα χρειαστούν. Από την έρευνα που έκανε ο «Φ» υπάρχουν ιστοσελίδες που ασχολούνται με τις εργασίες σπιτιού και παρουσιάζουν τιμές που προσφέρουν για τις ανακαινίσεις στις οποίες περιλαμβάνονται οι τιμές για υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και χτίστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κουγκρί» η ακρίβεια στις οικοδομές – Ασταμάτητες οι τιμές

Αν για την ανακαίνιση του σπιτιού ή του διαμερίσματος χρειαστούν τούβλα, οι τιμές σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία έχουν αυξηθεί 6,48% τον Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές στα πλακάκια κατά 25,97% και τα είδη υγιεινής κατά 17,30%.

Οι τιμές στα ερμάρια και πάγκους έχουν γίνει ακριβότερα κατά 12,01% ενώ για τις πόρτες και παράθυρα η άνοδος είναι 12,53%. Οι τιμές στα είδη υγιεινής και κουζίνα από ανοξείδωτο χάλυβα έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 18,08% σ’ ένα χρόνο. Όσοι σκέφτονται να κάνουν μονώσεις, τα θερμομονωτικά και υγρομονωτικά υλικά σημείωσαν άνοδο 14,85% και 4,14% αντίστοιχα. Οι τιμές για τα είδη υγιεινής από ακρυλικό και λοιπά πλαστικά μπάνιου έχουν αυξηθεί 29,77% σ’ ένα χρόνο. Αν η ανακαίνιση περιλαμβάνει πόρτες και παράθυρα αλουμινίου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν 18,14% τον Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά το ηλεκτρολογικό υλικό, οι τιμές των καλωδίων αυξήθηκαν 18,24%,  οι πρίζες, διακόπτες, ασφάλειες και μονωτές 17,66% και οι λαμπτήρες 2,96%.

Αν η ανακαίνιση του σπιτιού περιλαμβάνει μάρμαρα, οι τιμές σ’ ένα χρόνο έχουν αυξηθεί 9,93%, οι γρανίτες 12,14% και οι διακοσμητικές πέτρες 12,77%.  Σε μια ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να περιλαμβάνεται και το τζάκι, με το μέσο όρο τιμής να έχει αυξηθεί 10,06% σ’ ‘ένα χρόνο.

Τραπεζικά σχέδια για ανακαινίσεις

Οι τράπεζες πέρα από τα στεγαστικά δάνεια προσφέρουν και σχέδια που αφορούν τις ανακαινίσεις της πρώτης κατοικίας ή του εξοχικού. Η ελάχιστη περίοδος αποπληρωμής μπορεί να είναι από 5 χρόνια και η μέγιστη από 10 ώς 20 χρόνια. Για να πάρει κάποιος δάνειο για ανακαίνιση, είναι απαραίτητη η παροσκόμιση σχετικών αρχιτεκτονικών σχεδίων και πιστοποιητικών και απαραίτητη εξασφάλιση είναι η υποθήκευση του ακινήτου προς ανακαίνιση. Στις ιστοσελίδες των τραπεζών υπάρχουν και τα σχέδια που προωθούν για ανακαινίσεις σπιτιών για ενεργειακή αναβάθμιση. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κατατεθούν στην τράπεζα τα ανάλογα πιστοποιητικά.