Μετά από αρκετό καιρό, το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ μίλησε, δημόσια, καθαρά για κάποια από τα καυτά θέματα που απασχολούν τον οργανισμό και για τα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων με την Κυβέρνηση και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΗΚ, Γιώργος Νικολέττος, που παρουσίασε χθες εκ μέρους της Αρχής τον προϋπολογισμό για το 2023 ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ήταν ξεκάθαρος τουλάχιστο σε δύο σημεία: Πρώτον, ότι η ΑΗΚ πρέπει να αφεθεί από τη ΡΑΕΚ να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, δεύτερο, ότι οι 370 νέες θέσεις εργασίας που ζητήθηκαν από την ΑΗΚ -και από τις οποίες η Κυβέρνηση ενέκρινε τις 146- είναι απαραίτητες για να μπορέσει ο οργανισμός να φέρει σε πέρας τον όγκο εργασίας που έχει μπροστά του.

Ο κ. Νικολέττος είπε για το θέμα των φωτοβολταϊκών ότι «δεν νοείται να απουσιάζει ο μεγαλύτερος ενεργειακός οργανισμός της χώρας από την προσπάθεια για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια». Ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το μερίδιο της ΑΗΚ στο σύνολο των 583 εγκατεστημένων μεγαβάτ από έργα ΑΠΕ είναι «σχεδόν στο μηδέν» (έχει μόλις ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, στο Τσέρι, 3 μεγαβάτ, και ετοιμάζει άλλο ένα, 12 μεγαβάτ στο Ακρωτήρι). Εξήγησε ότι το πλάνο για τη διείσδυση της ΑΗΚ στις ΑΠΕ ετοιμάστηκε μετά από διαβούλευση της ΑΗΚ με το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο το απέστειλε στη ΡΑΕΚ. «Ευελπιστούμε και απαιτούμε την άμεση έγκρισή του, για να αφεθεί ο οργανισμός να επενδύσει σε ΑΠΕ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο μείγμα παραγωγής, για να ρίξουμε το κόστος παραγωγής και το κόστος των ρύπων για τον καταναλωτή», πρόσθεσε ο κ. Νικολέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γύρω στα €5 εκατ. η αύξηση των εσόδων των παραγωγών ΑΠΕ

Ωστόσο, οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στο πλάνο που εστάλη στη ΡΑΕΚ από το υπουργείο (για εγκατάσταση πάρκων ΑΠΕ από την ΑΗΚ συνολικής ισχύος 500-600 μεγαβάτ εντός δεκαετίας) περιλαμβάνονται όροι προς την ΑΗΚ για να της επιτραπεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (αφορούν μεταξύ άλλων την απόσυρση μονάδων παραγωγής από πετρέλαιο), τους οποίους η ΑΗΚ απορρίπτει. Για το μεγάλο θέμα της υποστελέχωσης, ο κ. Νικολέττος είπε πως χρειάζονται οι 370 θέσεις που ζήτησε η ΑΗΚ μετά από μελέτες, για να καλύψει τις ανάγκες για το άνοιγμα της αγοράς του ηλεκτρισμού, την εφαρμογή των ρυθμιστικών αποφάσεων, την πράσινη μετάβαση, την αυτοματοποίηση του δικτύου, την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, την ανάπτυξη και συντήρηση δικτύων μεταφοράς και τη νέα μονάδα παραγωγής, που κατασκευάζεται τώρα στο Βασιλικό. «Ευελπιστούμε ότι στον επόμενο προϋπολογισμό που θα εξετάσετε θα συμπληρωθούν και θα καλυφθούν οι υπόλοιπες 224 θέσεις», πρόσθεσε.  

Ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του δ.σ. και της διεύθυνσης για τα πρόσφατα απεργιακά μέτρα των συντεχνιών, που προκαλούν, είπε, ταλαιπωρία στον κόσμο, σε μια περίοδο ακριβής ενέργειας και πληθωρισμού.