Το αδιέξοδο που προέκυψε στις απευθείας διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών, ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι δύο πλευρές ανέπτυξαν και επέμεναν χθες στα αιτήματά τους για ανανέωση της σύμβασης που έληξε τον περασμένο Μάιο, χωρίς να διαφαίνεται, για την ώρα τουλάχιστον, οποιαδήποτε διάθεση υπαναχώρησης εκατέρωθεν. Εντούτοις, οι δύο πλευρές, οι οποίες από κοινού προσέφυγαν στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου ενώπιον της μεσολαβητικής υπηρεσίας στις 19 Δεκεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κινδυνεύει η εργατική ειρήνη στον κλάδο των οικοδομών

Στη νέα συνάντηση δεν αποκλείεται να υπάρξουν γεφυρωτικές προτάσεις από τη μεσολαβητική υπηρεσία, προκειμένου να σμικρυνθούν οι διαφορές μεταξύ της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) και των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, για ανανέωση της σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, που αφορά γύρω στις 40 χιλ. εργαζομένους.

Για την ώρα, όμως, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να είναι μεγάλες και αφορούν κυρίως οικονομικά ζητήματα. Η ΟΣΕΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλέστηκε και χθες το αυξημένο κόστος στα οικοδομικά υλικά, ειδικά, και τον αυξημένο πληθωρισμό γενικά, επιμένοντας στην ανάγκη διατήρησης των μισθών και ωφελημάτων στον κλάδο στα ίδια επίπεδα, χωρίς οποιεσδήποτε αυξήσεις. Έβαλε, επίσης, στον τραπέζι εκ νέου το αίτημά της για επαναφορά από την Στατιστική Υπηρεσία του δείκτη ωρομισθίων οικοδομικών επαγγελμάτων, με την ΟΣΕΟΚ, βάσει των ίδιων πληροφοριών, να υποστηρίζει πως η σύνδεση του ζητήματος με την ΑΤΑ παρερμηνεύτηκε από τις συντεχνίες και πως η ίδια δεν συνδέει το θέμα με την καταβολή του τιμαρίθμου.

Οι δε συντεχνίες, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Φ» ο γ.γ. της συντεχνίας οικοδόμων της ΔΕΟΚ, Στέλιος Ευστρατίου, επέμειναν στα δικά τους αιτήματα. Αιτήματα που, όπως εξήγησε ο κ. Ευστρατίου, δεν αφορούν νέες αυξήσεις αλλά επαναφορά των περικοπών που έγιναν το 2013 και σε δράσεις μεταξύ άλλων για περαιτέρω διασφάλιση των μίνιμουμ μισθών που υπάρχουν στις συμβάσεις, με ενσωμάτωσή τους στην υφιστάμενη νομοθεσία, που διασφαλίζει βασικούς όρους εργασίας στην οικοδομική βιομηχανία.