Νέος αέρας φυσά στην τουριστική βιομηχανία της Λάρνακας, που βλέπει το ξενοδοχειακό της χαρτοφυλάκιο να μεγαλώνει, με το ενδιαφέρον για πολυτελείς μονάδες και τουριστικά καταλύματα να είναι πολύ μεγάλο το τελευταίο διάστημα. Την επόμενη τριετία αναμένεται, μάλιστα, ν’ αυξηθούν κατά 50% οι τουριστικές κλίνες στην περιφέρεια Λάρνακας, στην οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 6.337 αδειούχες κλίνες. 

Αιχμή του δόρατος της τουριστικής βιομηχανίας της Λάρνακας, αποτελούν οι παραλιακές περιοχές Ορόκλινης και Πύλας, με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοδεξαμενών από τον δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, να δίνει τεράστιες προοπτικές στην περιοχή στην οποία θα προστεθεί παραλιακό μέτωπο μήκους 3 χιλιομέτρων. 

Στην τουριστική Ορόκλινης λειτουργεί ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο το πολυτελές «Radisson Beach Resort Larnaca», ενώ ακριβώς δίπλα θ’ ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες το «Mercure Beach Resort Larnaca» του γαλλικού ξενοδοχειακού κολοσσού Accor Group. Μεγάλη ώθηση στην περιοχή θα δώσει η ανέγερση υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, σε έκταση 15.000τ.μ., δίπλα από το εστιατόριο «Χρυσό Ψάρι», που αναμένεται ν’ αρχίσει πριν το καλοκαίρι και θα φέρει το όνομα πολύ μεγάλης και πετυχημένης αλυσίδας του εξωτερικού.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα ξεκινήσουν εξάλλου και οι τρεις μεγάλες επενδύσεις της NCH Capital Inc., στην Πύλα, που περιλαμβάνουν το «Troy Resort & Spa», το τετράστερο «Beau Rivage Hotel & Residences» και το πεντάστερο «Floating Scapes». Επιπρόσθετα, στην ίδια περιοχή θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι ως αδειούχα διαμερίσματα Α’ κατηγορίας από τον όμιλο εταιρειών Quality δύο, μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένα, ξενοδοχεία.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τουριστικές μονάδες υπάρχει πάντως και στο κέντρο της Λάρνακας, όπου λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια 25 ξενοδοχεία, τα πλείστα τύπου boutique. Στην πλατεία Παλλάς, κοντά στις Φοινικούδες, θα λειτουργήσει σύντομα το ξενοδοχείο «Pallas Hotel», ενώ στη λεωφόρο Μακαρίου θα δημιουργηθεί το πρώτο ρομποτικό ξενοδοχείο στην Κύπρο, που θα φέρει τη σφραγίδα της αλυσίδας «Holiday Inn Express». Στην πλατεία του Αγίου Λαζάρου θα λειτουργήσει, εξάλλου, το «St. Lazarus Hotel». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σ’ ό,τι αφορά στην επαρχία, ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία του στα Λεύκαρα το πολυτελές «Αγορά», ενώ προγραμματίζεται η ανέγερση του πρώτου ξενοδοχείου εντός των ορίων του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού, που γειτνιάζει με το αεροδρόμιο Λάρνακας. 

Ετοιμάζονται για τη νέα «εποχή»

Θέλοντας να είναι έτοιμοι για τη νέα «εποχή» του τουρισμού, οι φορείς της επαρχίας, άρχισαν να «κτίζουν» τη νέα τουριστική ταυτότητα της Λάρνακας, με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης να έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο. 

«Με την ανάπτυξη των νέων ξενοδοχειακών μονάδων, δημιουργούνται πολύ ευνοϊκές προοπτικές για τον τουρισμό, σε κατηγορίες μάλιστα που είναι επιδιωκόμενες για την τουριστική Λάρνακα, όπως είναι ξενοδοχεία resort και ξενοδοχεία boutique», ανέφερε στον «Φ» η λειτουργός της ΕΤΑΠ, Νανά Ασμένη Παύλου, σημειώνοντας πως θα γίνουν πολλά φέτος για την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειας Λάρνακας, καθώς και καμπάνιες προώθησης, σε στοχευμένες αγορές. 

«Εντός του χρόνου θα ετοιμαστεί το νέο branding της τουριστικής Λάρνακας για ανανέωση της καμπάνιας, ώστε να συνάδει με τις σύγχρονες τάσεις των αγορών-στόχων. Η καμπάνια που “τρέχει” τώρα είναι σε ισχύ από το 2016 κι έχει χαρακτηριστεί από φορείς του εξωτερικού ως πολύ πετυχημένη. Είθισται μια καμπάνια για έναν τουριστικό προορισμό να παραμένει για αρκετά χρόνια, ώστε να εμπεδωθεί στο κοινό το μήνυμα. Θεωρούμε πως ήρθε πλέον η ώρα ν’ αναθεωρηθεί».

Τα τελευταία έξι χρόνια χρησιμοποιήθηκε το σλόγκαν «they always come back» (μεταφ. «Πάντα επιστρέφουν»), που συσχετίστηκε με τα πανέμορφα φλαμίνγκο που πάντα επιστρέφουν στη Λάρνακα. «Με αυτό τον τρόπο τονίσαμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Λάρνακας, η οποία έχει την πρωτιά στους επαναλαμβανόμενους τουρίστες, αφού το 60% εξ αυτών επιστρέφουν στον προορισμό μας. Υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, που κάνουν τον επισκέπτη να θέλει να έρχεται ξανά και ξανά στη Λάρνακα και αυτά θέλουμε ν’ αναδεικνύουμε». 

Παράλληλα, θα εντατικοποιηθούν οι υπόλοιπες καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ θα συνεχίσει η φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων, bloggers, καθώς και τουριστικών πρακτόρων. 

Επενδύουν στο περιβάλλον και την καινοτομία

Πολυποίκιλες είναι οι δράσεις της ΕΤΑΠ που θα υλοποιηθούν εντός του 2023, με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας. Οι πλείστες αφορούν σε εμπλουτισμό του περιβάλλοντος και στην κατάρτιση καινοτόμων προγραμμάτων, που θ’ αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας. 

Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί φέτος στην ενίσχυση του brand των εννέα μελισσοχωριών της ορεινής Λάρνακας. Σε Οδού, Ορά και Μελίνη θα δημιουργηθούν τρία μελισσόπαρκα, ενώ είναι σχεδόν έτοιμο και το θεματικό μελισσοκομικό μονοπάτι στη Βαβατσινιά. Επίσης, θα γίνει αναβάθμιση του μονοπατιού της φύσης στην αλυκή Λάρνακας και των υποδομών στο μονοπάτι της φύσης στη Χοιροκοιτία. 

Θα συνεχιστεί ακόμη ο εμπλουτισμός της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής της Λάρνακας, με στόχο την αύξηση του καταδυτικού τουρισμού, στον οποίο επενδύουν πολλά οι παράγοντες της πόλης. Φέτος θα εμπλουτιστεί το αμπάρι του ναυαγίου «Ελπίδα». 

Επιπρόσθετα, θα φυτευτούν νέα φοινικόδεντρα σε παραλίες, θα δημιουργηθούν γήπεδα beach soccer και beach volley στις παραλίες Ορόκλινης και Πύλας, ενώ θα τοποθετηθούν νέα υπαίθρια όργανα γυμναστικής στην Ορόκλινη και τα Λιβάδια.

Ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη του πλούσιου πολιτισμού της Λάρνακας. Η ΕΤΑΠ θ’ αναλάβει τη δημιουργία γλυπτών στο πάρκο Μεσόγειος στη Γειτονιά των Καλλιτεχνών και θα συνεισφέρει στον εμπλουτισμό μουσείων, όπως το Μουσείο αλιείας στο Ζύγι και το Καλλινίκειο Μουσείο στην Αθηένου.

Θα συνεχίσει επίσης η ψηφιοποίηση των σημείων ενδιαφέροντος της τουριστικής Λάρνακας με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών. «Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα Larnaka Storytelling Statues, με νέα αγάλματα που μιλούν, θα δημιουργηθεί χάρτης treasure hunting για τα ομιλούντα αγάλματα και θα γίνει τρισδιάστατη εικονική αναστήλωση νέου αρχαιολογικού χώρου. Πρόσφατα, υλοποιήθηκε η εικονική αναστήλωση του αρχαιολογικού οικισμού Καλαβασού και θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα. Επεκτείνεται, επίσης, το Larnaka Virtual Museums και θα προστεθούν μεταξύ άλλων το εκκλησιαστικό μουσείο της Τόχνης, το μουσείο γλυπτών του Κώστα Αργυρού στον Μαζωτό, που αναμένεται να λειτουργήσει φέτος και το λαογραφικό μουσείο στον Κάτω Δρυ.