Την έγκριση της πρότασής της από το Υπουργικό Συμβούλιο, για τη δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, περιμένει η Λάρνακα προκειμένου να μπουν στις ράγες οι σχεδιασμοί και γι’ αυτό το αίτημα, που αποτελεί διακαή πόθο εδώ και πολλά χρόνια. 

Ο Δήμος Λάρνακας έχει φτάσει πολλές φορές στην πηγή, ωστόσο δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειές του κυρίως λόγω της υπαναχώρησης του Πανεπιστημίου Κύπρου που επικαλέστηκε υψηλό κόστος. Γι’ αυτό το λόγο μετά τη συμφωνία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ετοίμασε σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανάπτυξης της πόλης, ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη δημιουργία της πανεπιστημιακής σχολής που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, λαμβάνοντας την έγκρισή του.  

Ο «Φ» κατέχει την πρόταση της Λάρνακας, η οποία περιλαμβάνει προτεινόμενες τοποθεσίες, κοστολόγηση, αλλά και χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία της σχολής. Η πανεπιστημιακή σχολή θ’ αποτελείται από δύο τμήματα, το Τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας και το Τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης και θα προσφέρει αρχικά δύο προπτυχιακά και τρία μεταπτυχιακά προγράμματα. Ο Δήμος Λάρνακας προτείνει ως ιδανικό χώρο για ανέγερση της σχολής, τουρκοκυπριακό τεμάχιο στην περιοχή Μακένζι που του έχει παραχωρηθεί και βρίσκεται πλησίον του χώρου όπου θ’ ανεγείρει τα νέα κτήρια του το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI). Όπως αναφέρεται το έκτασης 32.355 τ.μ., τεμάχιο προσφέρεται και για μελλοντική επέκταση των εγκαταστάσεων της σχολής. Στην πρόταση δίδεται μεγάλη βαρύτητα στη σημασία του συνδυασμού της σχολής με το CMMI, το οποίο από την ίδρυσή του πριν τέσσερα χρόνια, όπως σημειώνεται, πέτυχε να εδραιωθεί και ν’ αναπτυχθεί, παράγωντας μετρήσιμο έργο και εξασφαλίζοντας περαιτέρω χρηματοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Υπάρχει επίσης και δεύτερος χώρος για την ανέγερση της σχολής, εάν ο αρχικός προκαλέσει νομικές ή άλλες περιπλοκές. Συγκεκριμένα προτείνεται η περιοχή Παμπούλα, που αποτελεί κενή κρατική γη στο κέντρο της πόλης. Σε πρώτη φάση το μέγεθος των απαιτούμενων εγκαταστάσεων της Σχολής, εκτιμήθηκε σε 3.500 τ.μ. εσωτερικού χώρου, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αμφιθέατρα, αίθουσες συνεδρίων και συσκέψεων, αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία για το διδακτικό προσωπικό και τους προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς/ διδακτορικούς φοιτητές, εργαστήρια για την υποστήριξη της διδασκαλίας και της έρευνας και προηγμένες υποδομές ΙΤ, Virtual Libraries, Virtual Reality και Augmented Reality.

Σύμφωνα με την πρόταση η πανεπιστημιακή σχολή θα μπορεί να λειτουργήσει αρχές του 2027, εργοδοτώντας αρχικά 4 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Στην πλήρη εξέλιξη των προγραμμάτων σπουδών στα 5 έτη λειτουργίας της, θα μπορεί να προσεγγίσει πέραν των 250 φοιτητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, έχοντας 15 μέλη ΔΕΠ, όπως και επιπρόσθετο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικούς επιστήμονες.

Το συνολικό προκαταρκτικό κόστος που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων και του αναγκαίου εξοπλισμού έχει εκτιμηθεί στα 16 εκατ. ευρώ και έχει κατανεμηθεί σε ορίζοντα 4 χρόνων. Ακολούθως θα απαιτούνται 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο για λειτουργικά έξοδα.

O Δήμος Λάρνακας προτείνει και πιθανές πηγές χρηματοδότησης της κατασκευής των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού της σχολής, που θα μπορούσαν να προέρχονται, όπως αναφέρει, από εξοικονομήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο ΘΑλΕΙΑ 2021-2027. Προτείνει ακόμη την ένταξη της σχολής στη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας της νέας προγραμματικής περιόδου που αρχίζει το 2024.