Στον Γενικό Εισαγγελέα και την Αστυνομία θα αποταθεί ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, προκειμένου να διερευνηθεί το κατά πόσον προκύπτουν αδικήματα στην περίπτωση των πληροφοριών που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες και ανέφεραν τον εντοπισμό τοξικής και καρκινογόνου ουσίας στις μπατονέτες που χρησιμοποιούνται κατά τη διενέργεια των τεστ για τον κορωνοϊό. 

Χθες, το υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωση του, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το εργαστήριο που φέρεται να διενήργησε τη συγκεκριμένη ανάλυση φθάνοντας στο συμπέρασμα ότι οι μπατονέτες μπορεί να προκαλούν προβλήματα στην υγεία των πολιτών, δεν είναι διαπιστευμένο για τον έλεγχο ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Υπ. Υγείας απαντά για την τοξική ουσία σε rapid test

Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Υγείας, «παγκόσμια και για δεκαετίες, το οξείδιο του αιθυλενίου (ουσία που φαίνεται να εντοπίστηκε στις μπατονέτες), χρησιμοποιείται ως μέθοδος αποστείρωσης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που αποσκοπεί στην προστασία των χρηστών από μόλυνση με επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς. Επομένως, η διαδικασία είναι ουσιώδης για την αποστείρωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας». Η ουσία, αναφέρει το υπουργείο Υγείας, «γίνεται επικίνδυνη όταν η έκθεση σε αυτήν είναι μεγάλη (μεγάλος χρόνος έκθεσης και έκθεση σε μεγάλη ποσότητα)» και προσθέτει: «καθότι η ουσία είναι ιδιαίτερα πτητική, πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμένει σε οποιοδήποτε ιατρικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και των στειλεών για τις εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, που φυλάγονται και ανοίγονται σε θερμοκρασία δωματίου». Επιπλέον, «σε ό,τι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό υπάρχουν αυστηροί κανόνες και λαμβάνουν χώρα αυστηροί έλεγχοι που διασφαλίζουν ότι μετά την αποστείρωση, η ουσία αυτή αφαιρείται και τυχόν υπολείμματα της βρίσκονται αρκετά κάτω από τα εθνικά και διεθνή όρια ασφαλείας».

Στο μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Υγείας αναμένεται ότι θα θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πρόταση με την οποία τα άτομα που έχουν λάβει το μονοδοσιακό εμβόλιο της J&J θα μπορούν να προχωρήσουν στον ενισχυτικό εμβολιασμό τους με δεύτερη δόση του εμβολίου, νοουμένου ότι έχει παρέλθει περίοδος δύο μηνών από τον αρχικό εμβολιασμό. Επιπρόσθετα, ο κ. Χατζηπαντέλας θα παρουσιάσει πρόταση για παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.