Δεν το έκαμε από την κατεχόμενη Λευκωσία ο Ταγίπ Ερντογάν στις 19 Ιουλίου 2021, όπως είχε προαναγγελθεί, το έκαμε πανηγυρικά ο Ερσίν Τατάρ την αποφράδα επέτειο της 20ης Ιουλίου. Ανακοίνωσε ότι έχει αποχαρακτηριστεί από στρατιωτική ζώνη, ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού και πρόσθεσε ότι οι Ε/κ που έχουν εκεί περιουσία θα μπορούν να αποτείνονται στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας (ΕΑΙ). Χωρίς τα εισαγωγικά που «ευφυώς» προσθέτει η κυβέρνηση Αναστασιάδη και το Εθνικό Συμβούλιο. Γιατί  η ΕΑΙ, δεν είναι λεγόμενη; Διότι όπως έγραψε και την Πέμπτη, ο ειδικός επί του περιουσιακού Ανδρέας Δ. Συμεού, «η ΕΑΙ όπως έχει αποφασιστεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο  από το ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος, είναι όργανο της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης και όχι της “ΤΔΒΚ”». Τώρα, ως προς το ποια περιοχή αποχαρακτηρίζεται, όπως είπε ο Τατάρ;

Πρόκειται για «μια περιοχή περίπου 176 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή το 3,5% της περίκλειστης πόλης, που είναι μόνο το 16,5% των δημοτικών ορίων του Δήμου Αμμοχώστου», όπως εξήγησε ο πρώην βουλευτής Αμμοχώστου και τέως υπουργός Κίκης Καζαμίας. Έτσι εκ των πραγμάτων έχουμε μια ομάδα Βαρωσιωτών ενώπιον του διλήμματος: «να πάω στο σπίτι μου ή να μην πάω;».  Ένα τραγικό ερώτημα, για όσους γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό. Για τούτο ένα ερώτημα που θα έπρεπε να είχε απαντήσει ήδη εδώ και πολλά χρόνια, η πολιτική ηγεσία, το Εθνικό Συμβούλιο, και η εκάστοτε κυβέρνηση, νοουμένου ότι από την πρώτη μέρα της εγκατάλειψης του Βαρωσιού από τις αρχές της ΚΔ, και της κατάληψης του από τις κατοχικές αρχές τίθεται επανειλημμένα επί τάπητος.

Ωστόσο η ουσιαστική μάχη για το Βαρώσι δίνεται σήμερα και στο τιμόνι της ΚΔ κάθεται ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο οποίος ως μη έπρεπε, ιταμά φορτώνει την ευθύνη για μια τέτοια απόφαση στους ίδιους τους Βαρωσιώτες καθώς στις 20 Ιουλίου το βράδυ δήλωνε ότι, «Οι σημερινές εξαγγελίες αποτελούν εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και πρόκληση διχασμού μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, κάτι που δεν θα το επιτύχει, γιατί είμαι βέβαιος πως κανένας Βαρωσιώτης δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός στους σχεδιασμούς και τους στόχους της Τουρκίας». Αυτός ο Πρόεδρος που όταν έφευγε από το Κραν Μοντάνα, κι άκουγε τον Γκουτέρες να του λέει, «καληνύχτα και καλή τύχη», γνώριζε ότι μύρια κακά έπονται. Ωστόσο όπως αποδεικνύεται σήμερα και για τους αφελείς πλέον, είχε έτοιμο το πλάνο για τα «χρυσά διαβατήρια», που ουδεμία λύση το ευνοούσε, για τούτο άρχισε εκστρατεία για λύση δύο κρατών, έχοντας γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τα Βαρώσια, τη Μόρφου και τα άλλα μέρη μας που ήταν στο χάρτη Ακιντζί του Μον Πελεράν.

Δύο χρόνια μετά κι αφού η τουρκική πλευρά προανήγγειλε το Σχέδιο Β΄ από το 2017, στις 18.06.2019, ο τότε «ΥΠΕΞ» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, ανακοίνωσε απόφαση για «σύσταση ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε επιστημονική καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων». Ο δικός μας ΥΠΕΞ, που έγινε με τον καιρό το alter ego του Προέδρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε την απόφαση, «ως άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της τ/κ πλευράς», κι απολαμβάνοντας υποθέτω το πούρο του, αναπαύθηκε στη βαθιά υπουργική πολυθρόνα σίγουρος για την ασφάλεια που του παρείχε, η συνταγή Δούντα με υλικά Μακαρίου, περί μακροχρόνιου αγώνα. Ένα χρόνο μετά, στις 22.11.2020, το δεξί χέρι του Ερσίν Τατάρ, Ογουζχάν Χασίπογλου, σε συνέντευξη στον Νίκο Στέλγια της «Κ», περιέγραψε το όλο σχέδιο ανοίγματος του Βαρωσιού με λεπτομέρεια: «H νέα κίνηση της τ/κ πλευράς για επιστροφή περιουσιών σε Ελληνοκύπριους, δεν παραβιάζει την ουσία των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ για τα περίκλειστα Βαρώσια.

Αντίθετα, οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ το επιβάλλουν και είναι ο λόγος ίδρυσης της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας, που βάσει του νόμου 67/2005 παρέχει στην Επιτροπή τρεις λύσεις: Αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή». Ο Χασίπογλου, είπε ακόμα ότι «δεν θα θέλαμε αυτή η κίνηση να επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις». Βάσει των πληροφοριών ότι πέραν των 300 Βαρωσιωτών υπέβαλαν αιτήσεις στην Επιτροπή και ήταν έτοιμοι να επιστρέψουν, ο Χασίπογλου πρόσθεσε: «Ζητούμε από τους Ε/κ να υποβάλουν αιτήσεις στην ΕΑΙ και να μας δηλώσουν τι επιθυμούν», αποκάλυψε μάλιστα ότι «οι Βαρωσιώτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην Επιτροπή όχι μόνο για ακίνητη, αλλά και για κινητή περιουσία, όπως λ.χ. πολύτιμα έγγραφα στα χρηματοκιβώτια των τραπεζών και οχήματα». Μάλιστα κατέληξε ισχυριζόμενος ότι η ουσία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Βαρώσι αφορά στην επιστροφή περιουσιών ακόμη και χωρίς την επίτευξη συνολικής λύσης. Έτσι η τουρκική πλευρά χωρίς να κρύβει οτιδήποτε προχωρούσε βήμα-βήμα στην υλοποίηση των σχεδιασμών της έχοντας τη «συμπαράσταση» της Λευκωσίας, η οποία προχωρούσε στη γραμμή Χριστοδουλίδη ότι πρόκειται περί τουρκικών πυροτεχνημάτων.

Ακόμα όμως και τώρα που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν πυροτέχνημα η τουρκική εξαγγελία αλλά βόμβα μεγατόνων, το Εθνικό Συμβούλιο, ως παρελκόμενο εργαλείο της κυβέρνησης, σε κοινό ανακοινωθέν σημειώνει ότι “χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας”, και άρα Βαρωσιώτες η καυτή πατάτα είναι εκεί και κόψτε το λαιμό σας. Θα δανειστώ ένα απόφθεγμα του Μάνου Χατζιδάκι (22.02.1993): «Ποτέ δεν θα νικήσει η Ελευθερία, αφού τη στηρίζουν και τη μεταφέρουν άνθρωποι, που εννοούν να μεταβιβάζουν τις δικές τους ευθύνες στους άλλους». 

Φιλελεύθερα, 25.7.2021.