To Top
08:41 Δευτέρα
27 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Ποιοι τομείς ελκύουν επενδύσεις στην Κύπρο
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Ποιοι τομείς ελκύουν επενδύσεις στην Κύπρο
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Αυγούστου 2019, 11:56 πμ

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Κύπρο προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις που είναι ήδη εγκατεστημένες στο νησί και μεταξύ όσων δεν έχουν παρουσία στη χώρα το ποσοστό περιορίζεται στο 4%. Σύμφωνα με έρευνα της Δανός An Alliance of BNP Paribas Real Estate, 7 στους 10 επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι υπό προϋποθέσεις να επενδύσουν στην Κύπρο. Ωστόσο, μόλις το 50% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι η χώρα ακολουθεί μια πολιτική και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που προσελκύει τους διεθνείς επενδυτές.

Η δημοφιλέστερη απάντηση με διαφορά (40%) ήταν η δημιουργία γραφείου πωλήσεων ή καταστήματος (περιλαμβανομένων των franchise). Ακολουθούν οι δραστηριότητες χρηματιστηρίου συναλλάγματος και προϊόντων, ο τουρισμός και μετά ο κατασκευαστικός τομέας, με τελευταίες τις επενδύσεις στη βιομηχανία και το Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με την έρευνα, είναι ανησυχητική η μικρή συμμετοχή μεταξύ των επενδυτικών σχεδίων δραστηριοτήτων έντασης κεφαλαίου και υψηλής τεχνολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 9% των ερωτηθέντων συμπεριλαμβάνουν τη βιομηχανία στα επενδυτικά τους σχέδια για την Κύπρο, έναντι 30%  για το σύνολο της Ευρώπης.

Όπως σημειώνεται, ανησυχητικό είναι το σχετικά χαμηλό ποσοστό, μόλις 8%, συμμετοχής των σχεδίων για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D), σε σύγκριση με 22% στην Ευρώπη. Ενώ μόνο το 2%  των ερωτώμενων εξετάζουν τη δημιουργία κεντρικών γραφείων στην Κύπρο, έναντι 7% στο σύνολο της Ευρώπης, αλλά και 4% στο Ηνωμένο Βασίλειο που ετοιμάζεται να αποχωρίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζουν ανοδικά οι Συλλογικές Επενδύσεις

Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί ανησυχία, πέρα από το γεγονός ότι η Κύπρος δεν είναι επενδυτικός προορισμός για όσους δεν έχουν παρουσία στη χώρα, είναι ότι ο τουρισμός, για 7 στους 10 ερωτηθέντες (ποσοστό 69%), είναι ο τομέας όπου εκτιμούν ότι θα βασιστεί η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου κατά τα επόμενα χρόνια. Γιατί αυτό είναι πρόβλημα; Γιατί η εξάρτηση της οικονομίας, σ’ αυτόν τον βαθμό, από έναν μόνο τομέα είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε πιθανές αρνητικές εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο ή σε φυσικές και οικολογικές καταστροφές, αναφέρει στην έρευνα της η Δανός.

Επίσης, το δεύτερο ανησυχητικό από αυτή την απάντηση, είναι ότι η ιεράρχηση αυτή καταδεικνύει και τις εδραιωμένες αντιλήψεις των επενδυτών για τα όρια των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία. Τομείς όπως τα logistics και η ενέργεια (παρά τη δραστηριότητα στα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνηςε και τα σχετικά ευρήματα, όπως και η επένδυση της DP World στο Λιμάνι Λεμεσού), το real estate (σε κόντρα των ποιοτικών έργων και το ενδιαφέρον αγοραστών με κίνητρο την πολιτογράφηση, αλλά και την απόδοση), η φαρμακοβιομηχανία (έγινε βέβαια μια σημαντική επένδυση -  Ascendis - Remedica) και η αγροτική οικονομία, συγκεντρώνουν συγκριτικά λίγες προτιμήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλάζει χέρια το Nicosia Mall

Σύμφωνα με την έρευνα, το ίδιο ισχύει και για τομείς στους οποίους η χώρα δεν έχει ενδεχομένως καταγράψει μέχρι σήμερα σημαντικές επιδόσεις, όπως είναι οι τομείς της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών (υπήρξε βέβαια η πρόσφατη επένδυση Epic) που αναφέρεται από το 18% των ερωτώμενων (8% πρώτη επιλογή) και της καθαρής τεχνολογίας με μόλις 2%, οι οποίοι αποτελούν τις βασικές επιλογές κατά μέσο όρο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Στα θετικά, καταγράφονται οι επενδύσεις της Melco και της Invel.

Κορυφαίο πλεονέκτημα της χώρας αναδεικνύεται η ποιότητα ζωής (περιβάλλον, δυνατότητες αναψυχής, πολιτισμός), με το 85% να θεωρούν τη χώρα ελκυστική με βάση το κριτήριο αυτό. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό για την Κύπρο συμπίπτει με εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ χώρες, όπως η Μάλτα (88%) και η Πορτογαλία (90%), αξιολογούνται επίσης πολύ θετικά. Στα θετικά της χώρας συγκαταλέγονται το επίπεδο των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (70%) και οι υποδομές τηλεπικοινωνιών (67%). Ποσοστά όμως που υστερούν έναντι π.χ. της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Μάλτας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασίλειου. Σε χαμηλά επίπεδα, 62%, η επιχειρηματική κουλτούρα και επιχειρηματικότητα, η εγχώρια αγορά και η δυνατότητα ενίσχυσης της παραγωγικότητας της επιχείρησης στη Κύπρο. Πιο χαμηλά η Ελλάδα στο 50%.

Που παίρνει πλην

Αρνητική βαθμολογία παίρνει η Κύπρος στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση (25% τη θεωρούν ελκυστική, έναντι 65% που τη θεωρούν λίγο έως καθόλου ελκυστική), το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον (37% έναντι 57%), ενώ θετική βαθμολογία παίρνει  η φορολογία των επιχειρήσεων (65% έναντι 15%). Το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον συγκέντρωσε τις περισσότερες αρνητικές απαντήσεις του συνόλου του δείγματος (57%). Όπως σημειώνεται, δεν μπορεί να παραβλέψει κάποιος το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει χερσαία σύνορα και ότι 40% του εδάφους της βρίσκεται κάτω υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή. Όμως, το ότι μια ευρωπαϊκή χώρα είναι νησί (π.χ. Μεγάλη Βρετανία και Μάλτα) δεν είναι κατ’ ανάγκην αρνητικός παράγοντας. 

Αντίθετα, η Κύπρος βρίσκεται κοντά σε μη ευρωπαϊκές, όμως δυτικού προσανατολισμού χώρες, όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο και προσφέρεται για την ευρωπαϊκή τους οικονομική διείσδυση και δραστηριότητα, ενώ διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις με υπερδυνάμεις όπως την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, με δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών τους δραστηριοτήτων, μέσω Κύπρου, στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το ότι η Κύπρος βρίσκεται κατά σχεδόν το ήμισυ υπό κατοχή δεν εμπόδισε δυστυχώς, την ούτως καλουμένη «ΤΔΒΚ» να προσελκύσει περίπου 500 ξένους επενδυτές το πρώτο εξάμηνο του 2019 (περίπου 3.000 το 2018). Αγοραστές που επένδυσαν σ’ ένα παράνομο μόρφωμα. Συνεπώς, η Κύπρος έχει ακόμα δρόμο να διανύσει για  να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να ενισχύσει την οικονομική της ευημερία. Στα θετικά, η Κύπρος προχώρησε στη φιλελευθεροποίηση των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) τόσο για κοινοτικούς όσο και για μη κοινοτικούς υπηκόους. Οι διοικητικές διαδικασίες απλοποιήθηκαν και κανένας περιορισμός δεν υπάρχει στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, όσον αφορά το ελάχιστο επίπεδο των επενδύσεων ή το ποσοστό συμμετοχής αλλοδαπών.

Μπορούμε και καλύτερα στις επενδύσεις

Την περίοδο 2014 - 2018 οι καθαρές εισροές των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Κύπρο άγγιξαν τα 11 δισ. ευρώ, το 20% εκ των οποίων συνδέεται με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και την κτηματαγορά, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά τις τράπεζες, τον τουρισμό. Όπως αναφέρει η έρευνα, την ίδια στιγμή, χώρες μικρότερου  μεγέθους και πληθυσμού, όπως η Μάλτα (περίπου 440.000 κάτοικοι) έχει σημειώσει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, οι οποίοι συνεχίζουν να επανεπενδύουν στην παραγωγή της χώρας και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως με την αλλαγή της κύριας βάσης της βιομηχανίας, δηλαδή με τη μεταβολή από τον τομέα της εργασίας – παραγωγής, προς στον τομέα της γνώσης και με τον τρόπο αυτό στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων (Α.Ξ.Ε.) από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμη της οικονομίας της Μάλτας. Ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον και η χρηστή διακυβέρνηση, που με τη σειρά τους συμπληρώνουν με επαρκή τρόπο το ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα κάνουν τη Μάλτα ένα προσοδοφόρο προορισμό για τους ξένους επενδυτές. Οι επενδυτικές αυτές δραστηριότητες επικεντρώνονται κυρίως στον χώρο του τουρισμού, των υπηρεσιών και του εμπορίου. Αυτές οι ευνοϊκές βιομηχανικές πολιτικές της και το ανεπτυγμένο επιχειρηματικό κλίμα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους οι αλλοδαπές εταιρείες έχουν κτίσει την επιτυχία τους.

  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...