Η ανησυχία και η αβεβαιότητα παραμένουν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα καθώς η υποτροπή της πανδημίας είναι ήδη παρούσα σε πολλές χώρες, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει επίσης αβέβαιη και για το 2021.

Στο περιβάλλον αυτό η ΕΚΤ αποφάσισε όπως έγινε γνωστό σήμερα να επεκτείνει την απαγόρευση απόδοσης μερισμάτων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι και το τέλος του 2020. Επίσης έχει απαγορευθεί – και η απαγόρευση επεκτείνεται επίσης μέχρι το τέλος του 2020 – της “κατανάλωσης” ιδίων κεφαλαίων για την επαναγορά μετοχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πετρέλαιο: Πολύ πιθανό η τιμή να πέσει παρά να ανέβει

Στο σκεπτικό της ΕΚΤ βαραίνει το γεγονός ότι η πανδημία και η ύφεση έχουν αυξήσει τον κίνδυνο των κόκκινων δανείων με συνέπεια τον περιορισμό κάθε κίνησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της κεφαλαιακής επάρκειας στο ευρωσύστημα.

Η ΕΚΤ εμφανίζεται να διατηρεί σε υψηλή ετοιμότητα όλα τα “εργαλεία” της για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που παραμένουν ισχυρές στο ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον, αλλά απαιτεί από τις τράπεζες ανάλογη ετοιμότητα και προσπάθεια…

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν από το περιβάλλον της Φρανκφούρτης ότι η διοίκηση της ΕΚΤ θα περιμένει να ολοκληρωθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Προεδρίας υπό την κα Α. Μέρκελ η διαμόρφωση των όρων μέσα από τους οποίους θα λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και στη συνέχεια θα κρίνει το κατά πόσο θα διατηρήσει ή θα αλλάξει το εύρος των δικών της παρεμβάσεων.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Κυριακή, στην 8η επέτειο της περίφημης παρέμβασης του Μάριο Ντράγκι στις 26 Ιουλίου του 2012, όταν ανακοίνωσε το περιβόητο “whatever it takes”, δεν έγινε καμία αναφορά από στελέχη της διοίκησης της κας Λαγκάρντ, ή άλλα στελέχη στην Φρανκφούρτη.

Ο μοναδικός εκ των Κεντρικών Τραπεζιτών που έμμεσα “μίλησε” την περασμένη Κυριακή, αλλά χωρίς άμεση αναφορά στο “whatever it takes” ήταν ο επικεφαλής της Bundesbank κ. Βάιντμαν, ο οποίος σε συνέντευξή του σε μεγάλο γερμανικό όμιλο ΜΜΕ, υποστήριξε -απαντώντας σε σχετική με το Ταμείο Ανάκαμψης ερώτηση- ότι “Χρειάζονται έλεγχοι για να διασφαλισθεί πως οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν με αποτελεσματικό τρόπο. Ουσιαστικά μιλώντας  για “αμοιβαιποιημένο χρέος” με σκοπό σημαντικές μεταβιβάσεις πόρων (επιχορηγήσεις) χτυπάνε καμπάνες κινδύνου για μένα… Σε τελική ανάλυση, το πακέτο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί σαν εφαλτήριο για μεγάλης κλίμακας δανεισμό που θα χρησιμεύσει για κανονική χρηματοδότηση προϋπολογισμών…”.

Του Γ. Αγγέλη

Πηγή: Capital.gr