Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στους επαγγελματίες του τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών μετά το τελεσίγραφο που απέστειλε η ρωσική κυβέρνηση, ζητώντας αλλαγή της Συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών. Στόχος της ρωσικής ομοσπονδίας είναι να μπορεί να φορολογεί μερίσματα και εισοδήματα από τόκους που καταβάλλονται σε εταιρείες στην Κύπρο σε ποσοστό μέχρι 15% αν ο τελικός αποδέκτης είναι κάτοικος Ρωσίας.
 
Κάποιες πτυχές του ζητήματος προβληματίζουν ιδιαίτερα. Αρχικά το γεγονός ότι οι αλλαγές που προτείνονται στο παρόν στάδιο αφορούν μόνο την Κύπρο. Προβληματίζει το γεγονός ότι μέσα σε μερικές μέρες έγιναν όλες οι απαιτούμενες τεχνοκρατικές διαδικασίες και εστάλη το επίσημο αίτημα, υπό μορφή τελεσίγραφου, προς τις κυπριακές Αρχές. Υπάρχουν κι άλλες χώρες οι οποίες έχουν παρόμοιες συμφωνίες με τη Ρωσία, μέσω των οποίων διακινούνται εξίσου σημαντικά ποσά και μάλιστα με χαλαρότερους όρους.
 
 
Για παράδειγμα, η Ολλανδία που θεωρείται ο μεγαλύτερος προορισμός για τα ρωσικά κεφάλαια, εφαρμόζει χαλαρότερα κριτήρια από την Κύπρο σε σχέση με τα κεφαλαιουχικά κέρδη. Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση ακόμα δεν ανακοίνωσε οποιαδήποτε αντίστοιχη ενέργεια προς άλλες χώρες όπως η Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο.
 
Όλοι πλέον αναμένουν αν μέχρι τις 24 Απριλίου, ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, θα γίνουν αντίστοιχες κινήσεις και προς άλλους προορισμούς, κι αν θα υπάρξουν παρόμοιες εξελίξεις. Οι επαγγελματίες θεωρούν πως αν οι αλλαγές περιοριστούν μόνο στην Κύπρο, τότε αυτόματα οι Ρώσοι επιχειρηματίες θα στραφούν προς άλλους προορισμούς με πιο ελκυστικές συμφωνίες αποφυγής της διπλής φορολογίας. Οι αρχικές ενδείξεις που έρχονται από Μόσχα, είναι πως η Κύπρος αποτελεί τον πρώτο στόχο. Αν όμως, τελικά ζητηθούν παρόμοιες αλλαγές και από ανταγωνιστικούς προορισμούς, τότε θεωρούν πως «όλες οι χώρες θα είναι στο ίδιο καζάνι» και μόνο όσοι Ρώσοι αποφασίσουν να επαναπατρίσουν επιχειρήσεις, θα είναι οι απώλειες.
 
Οι ενδείξεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πως δεν είναι πολλοί αυτοί που θα φύγουν. Άρα θεωρείται καθοριστικός ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί η ρωσική κυβέρνηση και προς άλλους προορισμούς τις επόμενες μέρες και βδομάδες.
 
 
Αναμένοντας τις εξελίξεις, τοπικοί παράγοντες και εμπλεκόμενα υπουργεία (Οικονομικών και Εξωτερικών) θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν την αιτία αυτής της απόφασης του Βλαντιμίρ Πούτιν και γιατί πρώτος στόχος είναι η Κύπρος. Τα σενάρια πολλά: η πολιτική στροφή των τελευταίων ετών της Κύπρου προς τη Δύση ενδεχομένως να αποτελεί έναν από τους λόγους, παρόλο που πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως είναι προς όφελος της Ρωσίας να έχει καλές σχέσεις με την Κύπρο, ειδικά με τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή και τη διαχρονικά καλή συνεργασία που υπάρχει. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνουν επαφές σε διάφορα επίπεδα ώστε να διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση. Αξίζει να σημειωθεί πως εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας με τον οποίο επικοινώνησε ο «Φ», ανέφερε πως επί του παρόντος δεν πρόκειται να κάνουν κάποιο σχόλιο επί του θέματος. 
 
Αν και η επίσημη τοποθέτηση, διά στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις προτεινόμενες αλλαγές είναι οι επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η επιδημία του κορωνοϊού, εντούτοις, υπάρχει και το ενδεχόμενο η πραγματική αιτία να εδράζεται σε εξελίξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες επηρέασαν τη ρωσική επιχειρηματική κοινότητα και τις σχέσεις της με την Κύπρο. Από το κούρεμα των καταθέσεων, την οδηγία για τις εταιρείες-κέλυφος, η οποία λέγεται πως ήταν απαίτηση των Αμερικανών, στις ανακλήσεις διαβατηρίων Ρώσων, οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρώσων επιχειρηματιών τα τελευταία χρόνια δεν ήταν και οι καλύτερες. Από την άλλη, τα μηνύματα που λαμβάνουν οι επαγγελματίες του τομέα των υπηρεσιών από τη Μόσχα, είναι πως οι εκεί επιχειρηματίες οι οποίοι επηρεάζονται, έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα από αυτήν την εξέλιξη την οποία δεν αντικρίζουν διόλου θετικά. 
 
 
Άλλωστε, υπάρχει και το προηγούμενο του 2013 όταν όλοι ανησυχούσαν πως το κούρεμα των καταθέσεων και οι άλλες αποφάσεις που λήφθηκαν τότε θα οδηγούσαν σε φυγή των ρωσικών εταιρειών, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Παρόλο το κτύπημα που δέχθηκαν, οι Ρώσοι επιχειρηματίες έκριναν πως ήταν προς το συμφέρον τους η παραμονή στην Κύπρο, παρά η μετακίνηση των εδρών των εταιρειών τους σε άλλες χώρες ή πίσω στη Ρωσία. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έφυγαν αρκετές εταιρείες από την Κύπρο, ωστόσο, όσες παρέμειναν δημιούργησαν πραγματικές υποδομές και υπόσταση περιορίζοντας σημαντικά τον χαρακτήρα των εταιρειών χωρίς ουσιαστικές εργασίες.   
 
Στάση αναμονής
 
Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ τεχνοκρατών του υπουργείου Οικονομικών και επαγγελματιών του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι ειδικεύονται σε διεθνή φορολογικά θέματα, κατά την οποία αναλύθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις και τα επόμενα βήματα. Ουσιαστικά, δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα οι όποιες ενέργειες πριν ξεκαθαρίσουν οι πραγματικοί λόγοι πίσω από τη ρωσική στάση κι αν υπάρχει κάποιο περιθώριο για διαπραγμάτευση ή πριν διαφανεί αν ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και προς άλλες χώρες.  Άλλωστε, στην επιστολή του προς τις κυπριακές Αρχές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Alexey Sazanov σχολιάζει πως η Κύπρος θα πρέπει να απαντήσει αν αποδέχεται τις αλλαγές ή όχι μέχρι τις 15 Ιουνίου. Σε περίπτωση που οι προτεινόμενες αλλαγές δεν γίνουν αποδεκτές, η Ρωσία απειλεί ότι θα προχωρήσει μονομερώς σε ακύρωση της συμφωνίας επικαλούμενη τη Συνθήκη της Βιέννης.