Η εξεύρεση νέων ταλέντων είναι μια πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κυπριακές εταιρείες τεχνολογίας κάτι που παρεμπιπτόντως δεν διαφέρει και πολύ από αυτό που αντιμετωπίζουν όλες οι εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως.

Μια αμιγώς κυπριακή εταιρεία που ιδρύθηκε το 1991 και την επιλέγουν διεθνείς εταιρείες στο εξωτερικό αλλά και κυβερνήσεις, για έργα σε σχέση με τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Μεταξύ άλλων, έχει ολοκληρώσει έργα όπως το σύστημα διασυνοριακού ελέγχου Schengen σε Κύπρο, Ελλάδα και Κροατία, που έχουν αναδείξει τη NetU σαν έναν από τους κυριότερους προμηθευτές συστημάτων Schengen στην Ευρώπη, τη διαδικτυακή πύλη του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Κεντρικό Σύστημα της Αστυνομίας Κύπρου, το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, το σύστημα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και, τέλος, τα υπό υλοποίηση έργα του νέου Ενιαίου Συστήματος Φορολογικής Διαχείρισης του Τμήματος Φορολογίας και της νέας Ολοκληρωμένης Πλατφόρμας Διαχείρισης Μητρώων και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών.

Από πότε δραστηριοποιείται στην Κύπρο η NetU, κ. Νησιώτη, και σε ποιο βαθμό διευρύνονται οι δραστηριότητες της στο κυπριακό επιχειρείν;

H NetU συμπληρώνει αισίως το 2024 τριάντα τρία χρόνια ζωής. Τριάντα τρία χρόνια γεμάτα επιτυχίες και εμπειρίες που την έχουν κατατάξει ως ένα από τους μεγαλύτερους και πιο καταξιωμένους Systems Integrators στην περιοχή.

Η NetU αριθμεί πέραν των 120 επαγγελματιών πληροφορικής και είναι ένας σύγχρονος οργανισμός παροχής λύσεων και υπηρεσιών πληροφορικής στην Κύπρο και το εξωτερικό. Αποτελεί έναν από τους κύριους προμηθευτές ολοκληρωμένων λύσεων για την Κυβέρνηση της Κύπρου, ενώ στον ιδιωτικό τομέα έχει υλοποιήσει σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Έχει επίσης να επιδείξει σημαντική δραστηριότητα στο εξωτερικό, εξυπηρετώντας κυβερνήσεις, πολυεθνικές και τοπικές εταιρείες σε περισσότερες από 30 χώρες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ξεκίνησε ως αμιγώς κυπριακή εταιρεία, παραμένει τέτοια ή συμμετέχουν πλέον και κεφάλαια από το εξωτερικό;

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991 έχοντας σαν στόχο να καλύψει το κενό που υπήρχε στην κυπριακή αγορά όσον αφορά την ανάπτυξη λογισμικού. Έκτοτε παραμένει μια αμιγώς κυπριακή εταιρεία, που με περηφάνια μεγαλώνει και αναλαμβάνει έργα μεγάλου βεληνεκούς και κρισιμότητας με επιτυχία, χωρίς να έχει να ζηλέψει σε τίποτα από εταιρείες μεγαθήρια του εξωτερικού.

Ως κυπριακή εταιρεία, θα πρέπει να πω ότι νιώθουμε ιδιαίτερη περηφάνια όταν μας επιλέγουν διεθνείς εταιρείες του εξωτερικού, όπως π.χ. Greenpeace, GO plc, Scope Markets κλπ, αλλά και κυβερνήσεις του εξωτερικού π.χ. Ελληνική Δημοκρατία και Δημοκρατία της Κροατίας, για έργα σε σχέση με τον δικό τους ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται η εταιρεία και πιο είναι το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα;

Η NetU από την ίδρυση της επικεντρώνεται στο λογισμικό και έχει αποκτήσει εξελιγμένες ικανότητες και μοναδική τεχνογνωσία για τα δεδομένα της Κύπρου, επιτρέποντάς της να κατανοεί τις εξελίξεις, να προσαρμόζεται γρήγορα και να εντάσσει στις λύσεις της τις νέες τάσεις και τεχνολογίες.

Αυτή η εξειδικευμένη τεχνογνωσία, σε συνδυασμό με τις μεθοδολογίες που αξιοποιεί και το προσοντούχο της προσωπικό, της επιτρέπει να εντοπίζει και να προτείνει την καταλληλότερη λύση και να την υλοποιεί εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμού, διασφαλίζοντας παράλληλα τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας και ασφάλειας.

Η NetU διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, τεχνογνωσία και γκάμα αναγνωρισμένων προϊόντων για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των επιχειρηματικών πελατών της και να υποστηρίξει τις στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Πρώτιστος στόχος είναι να υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κάθε οργανισμού, όχι μόνο αυτοματοποιώντας τις υφιστάμενες διαδικασίες αλλά βελτιστοποιώντας τις, διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα, την απόδοση, την ασφάλεια και την επιχειρηματική συνέχεια του οργανισμού, καθώς και τη βέλτιστη εμπειρία των χρηστών (User Experience).

Ως ένας από τους μεγαλύτερους Integrators της Κύπρου, η NetU προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις, καλύπτοντας συνολικά όλες τις ανάγκες πληροφορικής ενός οργανισμού, συνδυάζοντας Επαγγελματικές Υπηρεσίες με Επιχειρηματικές ή/ και Τεχνολογικές λύσεις.

Ποια κρίνετε ότι είναι η ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην Κύπρο στις συνεχώς αναβαθμισμένες ανάγκες για νέες δαπανηρές επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής;

Οι περισσότερες κυπριακές επιχειρήσεις έχουν ήδη αντιληφθεί την ανάγκη της ψηφιακής αναβάθμισης αλλά και της ανάγκης να επενδύουν συνεχώς σε νέες τεχνολογίες, που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα τους και θα τους επιφέρουν τα ανάλογα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε ένα επιχειρηματικό γίγνεσθαι άκρως ανταγωνιστικό. Ιδιαίτερα, η κρίση του COVID-19 έχει λειτουργήσει ως καταλύτης σε αυτό το ζήτημα και βλέπουμε με ικανοποίηση τις κυπριακές επιχειρήσεις να προσαρμόζονται στις συνθήκες και να εξελίσσονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Σημαντικές λύσεις στο δημόσιο τομέα

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που χειρίστηκε στις δεκαετίες της λειτουργίας της η NetU στην Κύπρο και το εξωτερικό;

Η εταιρεία μας έχει ολοκληρώσει με επιτυχία μεγάλο αριθμό σημαντικών έργων στην Κύπρο και το εξωτερικό. Στον δημόσιο τομέα, ενδεικτικά αναφέρω την υλοποίηση του συστήματος Schengen σε Κύπρο, Ελλάδα και Κροατία, που έχει αναδείξει τη NetU σαν έναν από τους κυριότερους προμηθευτές συστημάτων Schengen στην Ευρώπη, τη διαδικτυακή πύλη του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Κεντρικό Σύστημα της Αστυνομίας Κύπρου, το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, το σύστημα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και, τέλος, τα υπό υλοποίηση έργα του νέου Ενιαίου Συστήματος Φορολογικής Διαχείρισης του Τμήματος Φορολογίας και της νέας Ολοκληρωμένης Πλατφόρμας Διαχείρισης Μητρώων και Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών.

Στον ιδιωτικό τομέα, θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στις πρόσφατες υλοποιήσεις των Oracle NetSuite ERP και Salesforce CRM σε πολυεθνικές και τοπικές εταιρείες στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έχουμε υλοποιήσει για παράδειγμα το Oracle NetSuite ERP σε μεγάλο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό στη Μάλτα, σε γνωστούς κυπριακούς ομίλους εταιρειών αλλά και σε παγκοσμίου βεληνεκούς οργανισμούς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με γραφεία σε πολλαπλές χώρες. Έχουμε υλοποιήσει επίσης την πλατφόρμα Salesforce σε πάνω από 90 οργανισμούς παγκοσμίως.

Οι υπηρεσίες που προσφέρετε στους πελάτες σας στηρίζονται σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα;

Ως Systems Integrators αναλαμβάνουμε την διεκπεραίωση ολοκληρωμένων έργων/ λύσεων πληροφορικής, αυτό που ονομάζουμε Turnkey Solutions. Όλα τα έργα που αναλαμβάνουμε ως NetU πάντοτε διέπονται από πολύ συγκεκριμένες μεθοδολογίες και ακολουθούν πολύ ψηλά διεθνή standards, είτε αυτά έχουν να κάνουν με τη Διαχείριση Έργων (PMI, PRINCE2), είτε με τη διασφάλιση ποιότητας (ISO9001), είτε με την ασφάλεια πληροφοριών (ISO27001).

Όλοι οι επαγγελματίες που απαρτίζουμε τη NetU είμαστε εκπαιδευμένοι για να παρέχουμε υπηρεσίες ψηλού επιπέδου, στο διαθέσιμο προϋπολογισμό του πελάτη και σε συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.

Ποιες μεγάλες αλλαγές να περιμένουμε το 2024 στον τομέα της τεχνολογίας στον τομέα όπου δραστηριοποιείστε;

Η τεχνολογία πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της οποιασδήποτε οικονομικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβερνητικής δράσης. Θα έλεγα ότι είναι μονόδρομος όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Με αυτό κατά νου, θεωρώ πως ο τομέας της τεχνολογίας θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και καθοριστικός παράγοντας στη βελτίωση του τρόπου ζωής των πολιτών. Αναμένουμε λοιπόν αρκετές πρωτοβουλίες και οι πολιτικές που σχετίζονται με το ESG, δηλαδή

Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση, να εφαρμοστούν με επίκεντρο τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις αλλά και σε ένα παράλληλο μονοπάτι την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στο επιχειρηματικό λογισμικό.

Δεν είναι τυχαίο που στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της Κύπρου αλλά και στα αντίστοιχα σχέδια όλων των ευρωπαϊκών κρατών, πρωτεύοντα ρόλο κατέχουν έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Εμείς, ως τομέας πληροφορικής αλλά και πιο συγκεκριμένα ως NetU, νιώθουμε αυτή την τεράστια ευθύνη προς την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο και επιδιώκουμε να είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε τις πιο κατάλληλες λύσεις σε τεχνολογίες αιχμής που πραγματικά θα δώσουν λύσεις ειδικά εκεί που άλλα μέσα δεν μπορούν.

Αντιμετωπίζει και η NetU πρόβλημα εξεύρεσης καταρτισμένου προσωπικού ή γίνεται απρόσκοπτα η στελέχωση της εταιρείας;

Θεωρώ ότι η εξεύρεση νέων ταλέντων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κυπριακές εταιρείες τεχνολογίας κάτι που παρεμπιπτόντως δεν διαφέρει και πολύ από αυτό που αντιμετωπίζουν όλες οι εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως.

Η εξεύρεση τεχνικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού είναι από τα μεγαλύτερα θέματα που έχουμε να επιλύσουμε. Δουλεύουμε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως ο CITEA (Cyprus Information Technology Enterprises Association), το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και άλλα υπουργεία αλλά και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις. Γνωρίζουμε ότι παρόμοιες προκλήσεις έχουν πολλές χώρες και στο εξωτερικό και πως οι λύσεις που πρέπει να δοθούν είναι πολυδιάστατες.

Tι περιλαμβάνουν οι μελλοντικοί σας σχεδιασμοί;

Αφουγκραζόμενοι τις εξελίξεις στο χώρο της πληροφορικής, τις προκλήσεις των πελατών μας, τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες όπως διαμορφώνονται, έχουμε καταρτήσει ένα στρατηγικό πλάνο για τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας. To πλάνο αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

πρώτο, την προώθηση των cloud λύσεων που διαθέτουμε και του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Κυπριακή αγορά, δεύτερο, την επέκτασή μας σε τομείς της οικονομίας που σήμερα δεν έχουμε ισχυρή παρουσία,

και τρίτο, την περαιτέρω δραστηριοποίηση της εταιρείας στο εξωτερικό, εξάγοντας σε άλλες χώρες την εξιδεικευμένη τεχνογνωσία που διαθέτουμε σε συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου και υλοποιώντας τις cloud επιχειρηματικές λύσεις που προσφέρουμε σε επιχειρήσεις του εξωτερικού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

www.netugroup.com

CYPRUS

13 Acropolis Avenue 2006 Acropolis, Nicosia +357 22 670080

[email protected]

GREECE

74 Pentelis Ave. & 1 Eves, 15234, Chalandri +30 210 6910378

[email protected]