Τίθενται σήμερα ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα τα στοιχεία που συνέλεξε η Αστυνομία σε σχέση με την ανάρτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, για τη συνάδελφό του των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, προκειμένου ν’ αποφασιστεί κατά πόσον δικαιολογείται αίτημα για άρση της ασυλίας του.

Παράλληλα, αύριο συνέρχεται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για να εξετάσει το ζήτημα που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε βάρος του ανεξάρτητου βουλευτή, την ώρα που ο ίδιος αμφισβητεί την εξουσία της να τον «δικάσει» για κάτι που «αποτελεί προσωπική έκφραση και δεν έγινε στο πλαίσιο των καθηκόντων του στη Βουλή». Ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου έχουν συγκεντρώσει όλες τις αναρτήσεις που έγιναν στο διαδίκτυο για το θέμα και σήμερα θα σπεύσουν στη Νομική Υπηρεσία ώστε να λάβουν οδηγίες. Η Αστυνομία διερευνά τη διάπραξη τυχόν ποινικών αδικημάτων εκ μέρους του κ. Θεμιστοκλέους που αφορά τον νόμο για τη ρητορική μίσους, ομοφοβία και ρατσιστικό σχόλιο. Αν από τα όσα παρουσιαστούν από την Αστυνομία κριθούν ότι υπάρχει υπόβαθρο για ποινική έρευνα, τότε ο Γενικός Εισαγγελέας θα κινήσει τη διαδικασία με αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή, όπως έγινε και τον Φεβρουάριο του 2016 για τροχαίες παραβάσεις.

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο κ. Θεμιστοκλέους με ανάρτησή του επικρίνει τον Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής, αφού όπως αναφέρει «βεβαίως και πρέπει να αλλάξει, διότι ακριβώς αυτός ο Κώδικας δεν είναι τίποτε άλλο παρά “λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα”. Και επειδή κάποια πράγματα πρέπει πλέον να λέγονται, σας ενημερώνω ότι: Ήμουν ο πρώτος που τα επεσήμανε αυτά τα τραγελαφικά σημεία, τις αντιφάσεις, τα κενά και το παντελώς αδύνατον του να διεξαχθεί έστω και υποτυπωδώς μια δίκαιη δίκη».

Για παράδειγμα, πρόσθεσε, δεν προβλέπεται αντικατάσταση μελών της Επιτροπής όταν προκύπτουν θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, οξείας έχθρας μελών της εναντίον του κατηγορούμενου, όταν προκύπτουν θέματα πολιτικής δίωξης, δεν προνοείται ανεξάρτητος ερευνών λειτουργός και το τραγικό είναι ότι σε αυτεπάγγελτη εξέταση οι κατήγοροι είναι και δικαστές.

«Διότι, όπως και να το κάνουμε, συνέχισε, κι αυτό είναι γνωστό σε όλους, ότι σε κάθε περίπτωση διερεύνησης ή πειθαρχικής έρευνας τα δικαιώματα του υπό διερεύνηση ή υπό έρευνα ατόμου για Δίκαιη Δίκη είναι ακριβώς τα ίδια δικαιώματα που θα είχε το άτομο αυτό σε οιαδήποτε ποινική υπόθεση εναντίον του»!

Ο κ. Θεμιστοκλέους, προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραστεί ενώπιον της Επιτροπής στην περίπτωση που κληθεί υπό διαμαρτυρία, αφού θεωρεί ότι η ανάρτησή του ήταν εκτός των καθηκόντων του στη Βουλή και δεν αποκλείεται, μάλιστα, να κινηθεί νομικά.
Όσον αφορά στο πότε ένας βουλευτής έχει ασυλία, ο νομικός Αχιλλέυς Αιμιλιανίδης αναφέρει ότι έχει ασυλία από ποινική και αστική ευθύνη για γνώμη που εκφράζει στη Βουλή και όχι εκτός. Με τη δήλωση αυτή προκύπτει το ερώτημα: Θα «δικαστεί πειθαρχικά» για αδίκημα εντός Βουλής και θα ζητηθεί η άρση της ασυλίας του για ανάρτηση που εξέφρασε εκτός Βουλής;