Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από την τελευταία φορά που επισκέφθηκε τα κατεχόμενα, ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζοντας στην ίδια σκληρή γραμμή στο Κυπριακό, επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και ότι οι συνομιλίες για λύση στη βάση της ΔΔΟ, μετά από 50 χρόνια, έχουν πεθάνει.
Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν, μοίρασε εξαγγελίες για έργα στα κατεχόμενα, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις στο θέμα των υδρογονανθράκων.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, στο πρώτο επίσημο ταξίδι του μετά την επανεκλογή του, είχε ως πρώτο σταθμό του, την κατεχόμενη Κύπρο, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα πώς δεν έχει πρόθεση να αλλάξει στάση στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά πώς είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Τουρκία η επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπριων. Ζήτησε επίσης αναγνώριση του ψευδοκράτους για να υπάρξει επιστροφή στις συνομιλίες. Ο Ερσίν Τατάρ από την πλευρά του, επανέλαβε την προσήλωσή του στη λύση δύο κρατών, κατά τις κοινές τους δηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία το απόγευμα, μετά από δυόμιση ώρες συνομιλιών.
Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν και δεν θα γίνουν ποτέ μειονότητα. «Όσοι αγνοούν αυτά τα γεγονότα συνεχίζουν να παρηγορούνται από τα όνειρά τους ότι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του νησιού», είπε.
«Συνιστώ ιδιαίτερα σε αυτούς να αφήσουν στην άκρη τις εμμονές τους και να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες του νησιού. Παρά τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων, περισσότερο από μισός αιώνας χάθηκε λόγω των ασυμβίβαστων και μαξιμαλιστικών προσεγγίσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Κανείς δεν αντέχει να χάσει άλλα 50 χρόνια. Η επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που είναι κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, είναι για εμάς εκ των ων ουκ άνευ», υποστήριξε.
Για την διάσταση που Κυπριακού που αφορά την ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.
«Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων εντός και γύρω από το νησί της Κύπρου βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι. Δυστυχώς, η πρότασή μου να οργανωθεί μια περιφερειακή διάσκεψη για θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο δεν έτυχε ανταπόκρισης. Τα βήματα που κάνοντας έχοντας ένα όραμα, έμειναν χωρίς αντίκρισμα. Παρόλα αυτά, πάντα δίναμε προτεραιότητα στον διάλογο ως εγγυήτρια χώρα», ανέφερε.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στους Τούρκους πολίτες στα κατεχόμενα για τους οποίους θα επιτύχουν να έχουν τις ίδιες «δημόσιες» υπηρεσίες υγείας με τους πολίτες στην Τουρκία. «Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουμε την κατασκευή 1192 μονάδων κοινωνικής κατοικίας στην περιοχή της Δερύνειας. Η κατασκευή και η τοποθέτηση καλωδίου αμφίδρομης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας», πρόσθεσε.
Στον τομέα των μεταφορών, έχουν κατασκευάσει, ανέφερε, συνολικά 630 χιλιόμετρα κεντρικών δρόμων μέχρι στιγμής, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή 5 ξεχωριστών οδικών έργων συνολικού μήκους 62 χιλιομέτρων. Σύντομα θα διαθέσουν στους παραγωγούς το νερό που φέρνουν από την Τουρκία για σκοπούς άρδευσης, δήλωσε.
Θα προκηρυχθούν ανακοίνωσε προσφορές για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Λευκωσία 500 κλινών. Τις εργασίες, ανέφερε θα επιβλέπει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, ιδιαίτερα την ολοκλήρωση των εργασιών στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Ευχήθηκε τα προβλήματα εκεί να ξεπεραστούν και ο ίδιος να προσγειωθεί στις 20 Ιουλίου στο «νέο αεροδρόμιο». «Θα τα πούμε στις 20 Ιουλίου», είπε.
Ο Ερσίν Τατάρ Ο Τ/κ ηγέτης ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο γιατί με την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό και δει στο ψευδοκράτος, δηλώνοντας πώς δεν έχει απομείνει λόγος να συζητούν μια ομοσπονδιακή λύση. «Ήθελαν να παρασύρουν σε μια επικίνδυνη κατάσταση με τον τερματισμό των εγγυήσεων και την απόσυρση του τουρκικού στρατού, ενώ η Τουρκία δεν είναι στην ΕΕ. Αλλά εμείς ξέρουμε πολύ καλά, οι Τ/κ ξέρουν πολύ καλά γιατί σε αυτό το νησί έχουμε υποφέρει πολύ», δήλωσε.
Ο κατοχικός ηγέτης, επανέλαβε την πρότασή του, του περασμένου Ιουλίου για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για την έρευνα και ανάπτυξη των υδρογονανθράκων και την συνεργασία σε διάφορής τομείς, περιλαμβανομένου και του διαμοιρασμού του νερού που φτάνει από την Τουρκία στα κατεχόμενα.
«Ως εκ τούτου, δίνουμε ξανά το μήνυμα σε όλο τον κόσμο, είμαστε υπέρ της συνεργασίας στη βάση της κυριαρχίας προς όφελος των δύο λαών σε μια σειρά από τομείς».
Έδιωξαν Τ/κ δημοσιογράφο κατά την συνάντηση
Στον δημοσιογράφο της Γενί Ντουζέν και αρθρογράφο, Σερχάτ Ιντσιρλί, που ασκεί συχνά κριτική στην πολιτική της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, δεν επιτράπηκε η είσοδος στο «προεδρικό» για να καλύψει την συνάντηση και τις δηλώσεις των Ερσίν Τατάρ και Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως αναφέρει η Γενί Ντουζέν στην ιστοσελίδα της, ο Ιντισλί μετέβη εκεί, μπήκε στο χώρο και ενώ βρισκόταν εκεί για 40 λεπτά ένας «αστυνομικός» τον πλησίασε και του ζήτησε να αποχωρήσει. Όπως ο Ιντσιρλί δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ο ίδιος διαπιστεύθηκε γι’ αυτή την συνάντηση από τις 9 Ιουνίου και έφερε σήμερα όταν πήγε στο «προεδρικό» την δημοσιογραφική του ταυτότητα κι έτσι εισήλθε.
Ωστόσο του ζητήθηκε να φύγει χωρίς περεταίρω εξηγήσεις παρά ότι «η είσοδος απαγορεύεται».
Να σημειωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ερσίν Τατάρ άσκησε 4 μηνύσεις εναντίον του Σερχάτ Ιντσιρλί για δυσφήμισή του σε άρθρα που είχε γράψει τον Ιούλιο του 2022.