Δύο ημέρες πριν από την ψήφιση της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία για το 2023 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ομάδα της Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέβη σε δήλωση με την οποία επέκρινε την απαγόρευση εισόδου των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία λόγω πολιτικών πεποιθήσεων. Η ανακοίνωση καταδίκης της Τουρκίας προέκυψε μετά από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ Κιζίλγιουρεκ και Γεωργίου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει τα εξής:

«Από το 2021, η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει δυστυχώς αρνηθεί την είσοδο σε ορισμένους Τουρκοκύπριους. Μέχρι σήμερα, αυτό το περιοριστικό μέτρο έχει επηρεάσει 12 Τουρκοκύπριους, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και συνδικαλιστών.

Τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Τουρκική Δημοκρατία με το ασαφές πρόσχημα των ανησυχιών για την “εθνική ασφάλεια“. Ωστόσο, και τα 12 άτομα είναι γνωστά για την ακλόνητη αφοσίωσή τους στην επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις πολιτικές της ΕΕ, και ιδιαίτερα το πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) για την Κύπρο.

Είναι προφανές, επομένως, ότι τα άτομα αυτά εμποδίζονται να εισέλθουν στην Τουρκία λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει έντονα αυτή την απαράδεκτη και θλιβερή πολιτική που εφαρμόζουν οι τουρκικές αρχές.

Με το παρόν καλούμε την Τουρκία να εξαλείψει όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν τους Τουρκοκύπριους πολίτες της ΕΕ να εισέλθουν στο τουρκικό έδαφος.»