Με ανησυχία και πολλή προσοχή παρακολουθεί η Κυβέρνηση τις εξελίξεις στο Ισραήλ μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση από μέλη της οργάνωσης Χαμάς το περασμένο Σάββατο.

Λόγω των ιδιαίτερων δεσμών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με το Ισραήλ αλλά και λόγω εγγύτητας με τα όσα διαδραματίζονται η Λευκωσία θέλει να είναι προετοιμασμένη για τυχόν γενικότερες εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσει η τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου.

Πέραν δηλαδή των όποιων μέτρων ασφαλείας και των πτήσεων μεταφοράς από Κυπρίων πολιτών από τη γείτονα χώρα, υπάρχει μια ανησυχία για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η όλη κατάσταση στην περιοχή και το ποιες θα είναι προεκτάσεις αυτής της εξέλιξης. Ήδη σε οικονομικό επίπεδο, καταγράφηκε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η οποία αν και μπορεί να ήταν συγκυριακή, προκάλεσε ένα πρώτο μούδιασμα.

Πέραν αυτού βέβαια, στον όλο προβληματισμό μπαίνει και η πιθανότητα ενεργότερης εμπλοκής της Χεζπολάχ στον πόλεμο, κάτι το οποίο σημαίνει άνοιγμα μετώπου του Ισραήλ και με τον Λίβανο. Συνεπώς δεν αποκλείεται στην πορεία να προκύψει και αίτημα για εφαρμογή του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορά την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από περιοχή που βρίσκεται σε κρίση, μέσω της κυπριακής επικρατείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε τον Ισραηλινό Πρόεδρο ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τραυματίες στα κυπριακά νοσοκομεία, εάν προκύψει ανάγκη, λόγω της κατάστασης. Ο Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογο του του Ισραήλ, την Κυριακή το βράδυ, εκφράζοντας του τον συγκλονισμό του για τα όσα του ανέφερε και τη συμπάθεια του ιδίου και του κυπριακού λαού.

«Εξέφρασα την ελπίδα το συντομότερο δυνατόν να σταματήσει αυτή η κατάσταση», είπε και πρόσθεσε πώς Είναι τραγικό αυτό που βλέπουμε, «είναι καταδικαστέο, δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία, είναι κάτι που επηρεάζει την ίδια στιγμή ευρύτερα την περιοχή μας». Επεσήμανε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά έχει άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και «αν μπορούμε να διαδραματίσουμε τον οποιοδήποτε ρόλο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο είτε ως κράτος μέλος της ΕΕ, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».

Πρέσβης Ισραήλ: Εκτιμούμε την βοήθεια της Κύπρου

Πλήρη στήριξη αλλά και βαθιά ανησυχία για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία συναντήθηκε χθες με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Όρεν Ανόλικ. Ο Ισραηλινός Πρέσβης εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση της Κύπρου, αναφέροντας ότι αν χρειαστεί, γνωρίζουν ότι μπορούν να στραφούν στον στρατηγικό τους εταίρο, την Κύπρο.

«Πραγματικά όσα έχουμε δει τις τελευταίες ώρες και μέρες να εκτυλίσσονται δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά μια θηριωδία, μια φρικαλεότητα, μια βαρβαρότητα εις βάρος αθώων ανθρώπων, εις βάρος του άμαχου πληθυσμού, εις βάρος γυναικών και κοριτσιών», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Τόνισε ότι η επίθεση της Χαμάς είναι επίθεση στην ειρήνη και χρειάζεται σύσσωμη η διεθνής κοινότητα να την καταγγείλει και να στηρίξει το Ισραήλ σε όλο αυτό το οποίο τεκταίνεται.
«Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και συλλογικό: καμιά ανοχή στην τρομοκρατία», είπε.
Σημείωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ήδη ετοιμάζει ψήφισμα καταδίκης στην Ολομέλεια αυτής της Πέμπτης.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ, Όρεν Ανόλικ, από την πλευρά του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την κ. Δημητρίου και την Κύπρο για τη στήριξή τους, δήλωσε ότι αυτές είναι πολύ δύσκολες μέρες για το Ισραήλ και οι φρικτές εικόνες που προέρχονται από τη χώρα του είναι αδιανόητες.
Τόνισε επίσης ότι η υποστήριξη που λαμβάνουν από την Κύπρο αποτελεί φωτεινό φάρο σε αυτές τις σκοτεινές ημέρες και εξέφρασε την εκτίμησή του για όλα τα μηνύματα υποστήριξης που λαμβάνουν.

Ο Πρέσβης υπογράμμισε ότι, παρόλο που η χώρα του έχει δεχθεί επίθεση και έχει αντιμετωπίσει έκπληξη, το Ισραήλ είναι ένα δυνατό έθνος και θα αντισταθεί. Τόνισε ότι πρόκειται για έναν πόλεμο κατά της ειρήνης που ξεκίνησε η Χαμάς και ότι είναι ένας πόλεμος ενάντια στην ειρήνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θα κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο, αγωνιζόμενοι μέχρι το τέλος και θα αλλάξουμε τις πραγματικότητες επί του εδάφους», τόνισε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει η Κύπρος για να βοηθήσει το Ισραήλ και να διευκολύνει την όλη κατάσταση, ο Πρέσβης είπε ότι τους προσφέρθηκε ήδη βοήθεια από την Κύπρο σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση.

«Εκτιμούμε πολύ το γεγονός ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται να βοηθήσει το Ισραήλ», ανέφερε.