Με καταγραφή του έργου που είχαν επιτελέσει μέσα στο πρώτο δεκάμηνο της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, αποχώρησαν οι τέσσερις τους οποίους ο Πρόεδρος αντικατάστησε στο πλαίσιο του ανασχηματισμού. Μιχάλης Γιωργάλλας, Αννα Κουκκίδου-Προκοπίου, Πέτρος Ξενοφώντος και Πόπη Κανάρη, φρόντισαν στην τελευταία τους πράξη, λίγο πριν αποχωρήσουν ανταποκρίθηκαν στις, προ εβδομάδος, νουθεσίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη και πρόβαλαν (όπως τους είχε υποδείξει) το έργο τους. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η προβολή του έργου δεν ήταν για το σύνολο της κοινωνίας αλλά ήταν ένα μήνυμα προς τον ίδιο τον Προέδρο της Δημοκρατίας.

Και οι τέσσερις δεν απέκρυψαν τη δυσφορία τους για ήταν οι πρώτοι που αντικαταστάθηκαν στο πλαίσιο του ανασχηματισμού και γι’ αυτό προτάσσοντας το έργο που επιτελέστηκε στη διάρκεια της δεκάμηνης συμμετοχής τους στην κυβέρνηση ήθελαν να καταδείξουν προς τον ΠτΔ ότι αδίκως του απομάκρυνε. Ενδεικτικό της δυσφορίας είναι πως δύο από τους τέσσερις, η Άννα Κοκκίνδου-Προκοπίου και Πόπη Κανάρη απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Ο Πέτρος Ξενοφώντος έκανε μια τυπική αναφορά στο τέλος της ομιλίας του κατά την τελετή παράδοσης στο υπουργείο Γεωργίας, ενώ μόνο ο Μιχάλης Γιωργάλλας στην ομιλία του αποχωρώντας από το ΥΠΑΜ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ευκαιρία για την ευκαιρία που του πρόσφερε να υπηρετήσει από τη θέση του υπουργού Άμυνας.

«Παρά το σύντομο της θητείας μου και το ξαφνικό της αντικατάστασης μου, δηλώνω περήφανα και με ικανοποίηση ότι η αποστολή εξετελέσθη επιτυχώς», ανέφερε ο Μιχάλης Γιωργάλλας και πρόσθεσε ότι «στο σύντομο χρόνο που μας δόθηκε επιτελέσαμε σημαντικό έργο προς επίτευξη των στόχων που θέσαμε». Ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της θητείας του τήρησε πιστά αυτό που του επέβαλαν η συνείδηση, οι αρχές και οι αξίες του ανεξαρτήτου προσωπικού κόστους με μόνιμη έγνοια την άμυνα της πατρίδας και της ασφάλειας των πολιτών.

Η Άννα Κοκκίδου-Προκοπίου ανάφερε κατά την τελετή στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ότι η ίδια νιώθει άνετα με τη συνείδησή της, «γιατί επιτέλεσα το έργο που μου ανατέθηκε με όλες μου τις δυνάμεις». Υπέδειξε πως στα θέματα που αφορούσαν το Υπουργείο της, «και που κληθήκαμε να εφαρμόσουμε, μέσα σε 10 μόνο μήνες, καταφέραμε να υλοποιήσουμε άμεσα και εντός του 2023 ή και να δρομολογήσουμε για υλοποίηση μέσα στο 2024, το 70% των προγραμματικών εξαγγελιών της πενταετίας της νέας Κυβέρνησης που βρίσκονται υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης».

Ο Πέτρος Ξενοφώντος παραδίδοντας το υπουργείο Γεωργίας κατέγραψε τα όσα επιτελέστηκαν στη διάρκεια της δικής του υπουργίας και πρόσθεσε: «εργάστηκα με ζήλο, εντιμότητα και αφοσίωση, βάζοντας στοίχημα με τον εαυτό μου να επιλύσω προβλήματα και να προωθήσω όλες τις δράσεις της Κυβέρνησης προς όφελος των αγροτών, των κτηνοτρόφων, της υπαίθρου και του κόσμου της υπαίθρου και όλης της Κύπρου».

Η Πόπη Κανάρη στο δικό της δημόσιο απολογισμό (που ήρθε ένα 24ωρο μετά την γραπτή κατάθεση πεπραγμένων που έδωσε στον ΠτΔ στην τελευταία τους συνάντηση) είπε πως εργάστηκε με ζήλο και πάθος και ότι παραδίδει τα κλειδιά του υπουργείου «με υπερηφάνεια». Αναφερόμενη στους δέκα μήνες παραμονής της στο Υπουργείο Υγείας, είπε πως έχουν καταφέρει να επιτύχουν πολλά και πιο συγκεκριμένα κατάφεραν από τις 77 δράσεις που έθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του να υλοποιήσουν 26 δράσεις στην ολότητα τους. Επίσης, είπε ότι άλλες 16 δράσεις από τις συνολικά 77, υλοποιήθηκαν σε ποσοστό 75% και 22 δράσεις σε ποσοστό 50%.

Αξιοπρέπεια…

Με την λέξη «αξιοπρέπεια» απάντησε ο Φίλιππος Χατζηζαχαρία στο ερώτημα για τους λόγους παραίτησής του, λέγοντας πως οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι εξαιρετικές. Ο απερχόμενος Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής χαρακτήρισε «οικογένεια» το προσωπικό του Υφυπουργείου, τους ζήτησε να στηρίξουν τον διάδοχό του και δήλωσε στην διάθεση του Νικόδημου Δαμιανού.

Ο κ. Χατζηζαχαρία μιλώντας στην τελετή παράδοσης παραλαβής αποκάλεσε συνοδοιπόρους του τους 10 μήνες το προσωπικό του Υφυπουργείου. «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω με όλη μου την ειλικρίνεια και την αγάπη που τρέφω προς εσάς, ευχαριστώ για όλα». Ζήτησε δε να στηρίξουν τον νέο Υφυπουργό.

Αναφέρθηκε στην επίθεση στο Κτηματολόγιο «με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου», την διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού μέσα στο δωμάτιο των διακομιστών του κράτους και την αναβολή της γραμμής της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Υπουργείο Άμυνας -Τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Άμυνας μεταξύ του απερχόμενου Υπουργού Μιχάλη Γιωργάλλα και του νέου Υπουργού Βασίλη Πάλμα.

Τα πρώτα μηνύματα των τεσσάρων νέων υπουργών

Τη διαβεβαίωση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ότι θα αναλώσει κάθε ικμάδα των δυνάμεων του για να ανταποκριθεί με αρτιότητα στις προσδοκίες του, επιδεικνύοντας αφοσίωση και δέσμευση για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης του, έδωσε ο νέος Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, παραλαμβάνοντας από τον προκάτοχό του Μιχάλη Γιωργάλλα το Υπουργείο Άμυνας. 

Ο νέος Υπουργός Άμυνας είπε ακόμη ότι θα επιδιώξει να συνομιλήσει το συντομότερο δυνατό με τον Έλληνα ομόλογου του και να τον επισκεφθεί για να συζητήσουν και να καθορίσουν «από κοινού τις προσπάθειες επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί κυρίως από την πρώτη διακυβερνητική σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας». Ανέφερε ότι «στον αγώνα που διεξάγουμε για επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας απαρασάλευτος συμπαραστάτη και ακλόνητο σύμμαχο αποτελεί η Ελλάδα με την οποία μας ενώνει μακραίωνη, κοινή ιστορική πορεία, κοινές αξίες και ακατάλυτοι δεσμοί αδελφοσύνης».

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης ανέφερε ότι τι θα προχωρήσει αυτή την δυναμική που έδωσε η κ. Προκοπίου με στόχο η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί, ενώ θα προχωρήσει και με τον εκσυγχρονισμό των φυλακών και υποσχέθηκε στους Κύπριους πολίτες ότι θα δώσει το άπαν των δυνάμεών του για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας.

Ο νέος Υπουργός είπε ότι ήθελε να υποσχεθεί «στον τελευταίο Κύπριο πολίτη ο οποίος ιδιαίτερα ανησυχεί σήμερα για την ασφάλειά του, ότι όλοι μαζί, θα δώσουμε άπαν των δυνάμεων μας για να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας». Σημείωσε ότι θα προχωρήσει και με τον εκσυγχρονισμό των φυλακών και θα λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για σύγχρονες φυλακές με αποτελεσματικά, σωφρονιστικά αποτελέσματα.

Το χαλλούμι ΠΟΠ, η προστασία του Ακάμα, η διαχείριση των αποβλήτων και η ευημερία των ζώων συγκαταλέγονται στις άμεσες προτεραιότητές της, ανέφερε η νέα Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου. Εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη «για την τιμή και την εμπιστοσύνη», καθώς και την Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, για τη συνεχή υποστήριξη στις κοινές πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Τέλος ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανού τόνισε ότι «η απρόσκοπτη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους δικαιούχους του συστήματος είναι αδιαπραγμάτευτη», σημειώνοντας πως «η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό για τον άνθρωπο και εμείς πρέπει να είμαστε οι φύλακες του».