Στο Λονδίνο θα βρεθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για επαφές με την βρετανική κυβέρνηση πριν επιστρέψει στην Κύπρο για συνέχιση των προσπαθειών στο Κυπριακό.

Σε δήλωσή της η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι κατά το δεύτερο ταξίδι της στο νησί θα συναντηθεί με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους κοινωνικών και οικονομικών τομέων κ.λπ.

Σ’ αυτό το στάδιο τονίζει η κ. Ολγκίν «η αναζήτηση κοινού εδάφους απαιτεί μία άσκηση προσεκτικής ακρόασης».

Ολόκληρη η δήλωση της απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ:

«Σύμφωνα με την εντολή του ΓΓ, πραγματοποίησα ένα πολύ ικανοποιητικό πρώτο ταξίδι στο νησί, ενώ αργότερα επισκέφθηκα την Αθήνα και την Άγκυρα, τις πρωτεύουσες δύο εγγυητριών δυνάμεων. Όπως επικοινωνήσαμε εκεί, ο στόχος ήταν να κάνω την πρώτη επαφή με τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες και να ακούσω φορείς της κοινωνίας των πολιτών, πρώην διαπραγματευτές, εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, νέους, ακαδημαϊκούς και άλλους εμπειρογνώμονες.

Οι διαφορετικές οπτικές γωνίες εμπλούτισαν την κατανόησή μου για την πολυπλοκότητα της κατάστασης και υπάρχουν πολλές κριτικές φωνές που θέλω να συνεχίσω να ακούω.

Το επόμενο ταξίδι μου θα ξεκινήσει στο Λονδίνο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου για να ολοκληρώσω τον κύκλο των επαφών μου με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Στη συνέχεια θα επιστρέψω στην Κύπρο, όπου ελπίζω να συναντηθώ με ηγέτες πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους κοινωνικών τομέων, εμπορικών επιμελητηρίων και οικονομικών τομέων, εκτός από το να συνομιλήσω ξανά με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες.

Σε αυτό το αρχικό στάδιο, η αναζήτηση κοινού εδάφους απαιτεί μια άσκηση προσεκτικής ακρόασης που επιτρέπει τη δημιουργία νέων ερωτημάτων στη συζήτηση με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Φυσικά, τα χαρτιά ανοίγουν στο τραπέζι, όπως σε κάθε σύγκρουση.  Το επίπεδο απογοήτευσης που αισθάνονται πολλοί, συσσωρευμένο μετά από αρκετές προσπάθειες διαπραγμάτευσης είναι απολύτως κατανοητό, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη, η οποία έχει λείψει σοβαρά, ως βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος. Μια μεγάλη βοήθεια είναι η αποφυγή κερδοσκοπίας, γι’ αυτό ευχαριστώ τα μέσα ενημέρωσης για την κατανόηση και την υπομονή τους και δεσμεύομαι να μοιραστώ ό,τι είναι συνετό και δυνατό. Κάνω αυτό το έργο με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό και δέσμευση».