Αποφασισμένο  να προχωρήσει στην άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων και των παρανομιών στη Χερσόνησο του Ακάμα, μία από τις πλέον περιβαλλοντικά ευαίσθητες και σημαντικές προστατευόμενες περιοχές στην Κύπρο, είναι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, επιδιώκοντας τη συνδρομή και των άλλων συναρμόδιων Υπουργείων.

Σε συνέντευξή της στον «Φ», η Υπουργός Μαρία Παναγιώτου υπογραμμίζει ότι στόχος είναι να εντατικοποιηθούν  περαιτέρω οι ενέργειες που θα επιτρέψουν την απομάκρυνση των παράνομων υποστατικών στο Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ), όπως άλλωστε προνοούν και οι δεσμευτικοί όροι της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Αναλύει τους σχεδιασμούς για την παρασκευή χαλλουμιού ΠΟΠ, αναφέρεται στις δυσκολίες προκειμένου η Κύπρος να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και στις ενέργειες που προβαίνει, ώστε οι αγρότες να μπορούν να παράγουν ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

-Η μη τήρηση των νομικά δεσμευτικών όρων της αρχικής Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης στα κατασκευαστικά έργα της πρώτης φάσης βελτίωσης του οδικού δικτύου στον Ακάμα οδήγησε σε αναστολή εργασιών. Με τα διορθωτικά μέτρα τι αλλάζει;

-Πλέον διορίζεται ομάδα έργου και καθοδηγητική επιτροπή, για να υπάρχει αυστηρή επόπτευση και παρακολούθηση του έργου από τεχνικής και περιβαλλοντικής σκοπιάς. Πολύ σημαντικό είναι ότι τα έργα αρχίζουν άμεσα ώστε να ασφαλιστεί το εργοτάξιο, με σκοπό την ασφαλή όδευση των επισκεπτών στον χώρο. Αυτό θα γίνει με ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, πάντα υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, των εμπειρογνωμόνων  σε θέματα οδοποιίας, και όχι μόνο, αλλά και όλων των συναρμόδιων Τμημάτων και Υπηρεσιών.  Σε ό,τι αφορά τα έργα της πρώτης φάσης, αυτά επαναξιολογούνται στη βάση της συμπληρωματικής  Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 2024 και η οποία ουσιαστικά καθορίζει με σαφήνεια το πλαίσιο, αλλά και τα διορθωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς και της πιο ήπιας αποτύπωσης των έργων στο πεδίο.  Οπότε, σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση του έργου, τα επόμενα βήματα θα είναι βασισμένα στους όρους που προνοεί η συγκεκριμένη Έκθεση. Στα υπόλοιπα έργα των επόμενων φάσεων, που αφορούν και τις υποδομές των κόμβων διαχείρισης, θα γίνει επαναξιολόγηση τόσο των έργων όσο και των λειτουργιών έτσι ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των έργων και η λειτουργία του πάρκου να συνάδει με ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές για ευαίσθητες περιοχές. Μέσα στους επόμενους τρεις  μήνες θα ολοκληρωθεί η επαναξιολόγηση, ενώ θα γίνει και διαβούλευση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και με τις τοπικές κοινότητες. Θα επιστρέψουμε στο Υπουργικό τον Ιούνιο όπου θα ενημερώσουμε για το αποτέλεσμα, αλλά και για τα τελικά χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθήσουμε. Στην εκτέλεση των έργων θέλουμε να προχωρήσουμε χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών. Στόχος μας επαναλαμβάνω, είναι τα έργα να είναι ήπια προς το περιβάλλον και όλα τα επόμενα βήματα να γίνουν με αυστηρή επόπτευση.

Να επισημάνω ότι, άλλη μια σημαντική εξέλιξη που περιλαμβάνεται στην Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι ότι πλέον ο συντονιστής του έργου αλλάζει. Παρόλο που παραμένει ως αναθέτουσα Αρχή το Τμήμα Δασών, διότι, σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο και με νομική γνωμάτευση που πήραμε, ο Διευθυντής του Τμήματος είναι υπεύθυνος για όλα τα θέματα που αφορούν τις δασικές περιοχές, έχει αποσπαστεί πολιτικός μηχανικός από το Τμήμα Δημοσίων Έργων στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ο οποίος διορίζεται συντονιστής του έργου. Ο συντονιστής του έργου θα είναι και επικεφαλής της ομάδας έργου που περιλαμβάνει άλλα τρία άτομα, από το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Γραφείο Υπουργού. Η ομάδα αυτή θα επιλύει άμεσα προβλήματα, θα βρίσκεται στο πεδίο και θα ασκεί την αυστηρή επόπτευση.

Έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε με νέα διοικητική έρευνα για τον Ακάμα, αφού, όπως δηλώσατε, τα συμπεράσματα της έρευνας που σας παραδόθηκε για τις εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου είναι ελλιπή, ενώ φαίνεται να μην καταλογίζονται ευθύνες. Αναμένετε  μέσα από τα ερωτήματα που έχετε θέσει να αποδοθούν ευθύνες;

-Πρόκειται για συνέχιση της διοικητικής έρευνας με νέα στοχευμένα ερωτήματα και διαφορετικό ερευνώντα λειτουργό, εκτός του Υπουργείου Γεωργίας. Πρόκειται για τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο λόγος που αποφάσισα να συνεχίσω τη διοικητική έρευνα είναι γιατί τόσο το περιεχόμενο όσο και οι απαντήσεις που έχω λάβει από τη διοικητική έρευνα που ζητήθηκε από τον προκάτοχό μου ήταν ελλιπής. Ως εκ τούτου η πρόθεση μου είναι εκεί και όπου τεκμηριώνονται οι ευθύνες να αποδοθούν, με στόχο να αποφευχθούν περαιτέρω λάθη στο μέλλον. Έκρινα λοιπόν ότι είναι σωστό να συνεχιστεί η έρευνα με νέα συγκεκριμένα ερωτήματα για τα οποία δεν έλαβα απαντήσεις από όσα έφτασαν στα χέρια μου.

Το μέγιστο χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της έρευνας είναι οι 8 εβδομάδες, έχουν ήδη παρέλθει οι 2 εβδομάδες.  Η διοικητική έρευνα είναι κομμάτι ενός γενικότερου πλαισίου, όπου ψάχνουμε να βρούμε ποια είναι τα λάθη και τι χρειάζεται να βελτιώσουμε. Η διοικητική έρευνα αφορά τις ευθύνες. Σε ότι αφορά τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν, μία από αυτές είναι η απουσία ειδικού επιστήμονα για την παρακολούθηση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων στην αδειοδότηση έργων. Έχω ζητήσει να δρομολογηθούν τροποποιήσεις στη νομοθεσία ώστε να είναι πλέον απαραίτητη και υποχρεωτική η παρουσία ειδικού επιστήμονα για παρακολούθηση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων για έργα που είναι εντός Natura 2000 ή για έργα που είναι κοντά σε Natura 2000 και ενδεχομένως επηρεάζει την περιοχή.

-Εκτός από τις εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου εντός του ΕΔΠ Ακάμα, βραχνά αποτελεί η δραστηριοποίηση παράνομων εστιατορίων και αναψυκτήριων. Σε ποιες ενέργειες προβαίνετε για αποκατάσταση της νομιμότητας;

-Για πολλά χρόνια λειτουργούν παράνομα υποστατικά στην περιοχή του Ακάμα, και παρά τα μέτρα που λαμβάνονται εντούτοις δεν έχουν κατεδαφιστεί και δεν έχουν αρθεί οι παρανομίες με αποτέλεσμα κάποιοι να δραστηριοποιούνται ακόμα. Απαιτείται όλες οι παρανομίες να εκλείψουν και να τερματιστεί η λειτουργία παράνομων εστιατορίων και αναψυκτηρίων.

Μια περίπτωση που αφορά καφεστιατόριο στη Λάρα έχει προσαχθεί στο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2019. Έχει ανεγερθεί και λειτουργεί παράνομα εντός του ΕΔΠ και ακόμα εξακολουθεί η υπόθεση να εκδικάζεται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, με σκοπό την έκδοση διατάγματος κατεδάφισης των παράνομων υποστατικών. Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν, όταν ακόμα η γη δεν ήταν δασική αλλά χαλίτικη, εκδόθηκε διάταγμα κατεδάφισης σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις μετά από παραπομπή στο Δικαστήριο από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οι υποθέσεις είναι ενώπιον του Δικαστηρίου. Σε άλλη περίπτωση που αφορά πάλι την λειτουργία παράνομου εστιατορίου στα όρια της περιοχής Natura 2000 Χερσόνησος Ακάμα. αποφασίσαμε να ζητήσουμε την συνδρομή και των άλλων Υπουργείων. Γι’ αυτό έχουμε αποταθεί για την περίπτωση αυτή τόσο στο Υπουργείο Υγείας, όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών και στον Έπαρχο Πάφου, ζητώντας τη λήψη περεταίρω μέτρων για άρση των παρανομιών στη βάση και των δικών τους αρμοδιοτήτων και καθηκόντων.

Επιπλέον, για άλλες δύο υποθέσεις έχουν καταχωρηθεί ποινικές υποθέσεις ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, ενώ για άλλες τέσσερεις υποθέσεις γίνεται συλλογή του απαιτούμενου μαρτυρικού υλικού, με σκοπό την καταχώριση ποινικών υποθέσεων παράνομης κατοχής και χρήσης κρατικής δασικής γης.

-Σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ανεπαρκή προστασία των περιοχών Natura 2000, σε ποιες ενέργειες προβαίνετε ώστε να εκδοθούν τα σχετικά διατάγματα διαχείρισης;

-Το γεγονός ότι έχουμε τρεις συνολικά διαδικασίες παράβασης του ενωσιακού δικαίου για την προστασία και διαχείριση της φύσης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κάτι που με προβληματίζει και με δυσαρεστεί. Η πρώτη αφορά τον ανεπαρκή καθορισμό του Δικτύου Natura 2000, η δεύτερη αφορά τη μη έκδοση των αναγκαίων διαταγμάτων προστασίας και διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, στα οποία να καθορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι διατήρησης και μέτρα διαχείρισης, και η τρίτη αφορά την ανεπαρκή υποβολή αρκετών έργων και σχεδίων σε δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων στους στόχους διατήρησης και στην ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό, όχι μόνο δεν μας τιμά, αλλά είναι και μία εκκρεμότητα η οποία επιβάλλεται να κλείσει αμέσως.

Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί και επιδιώκεται η λύση τους μέσω του Προγράμματος Διακυβέρνησης, όπου υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά που καθορίζει τη συμμόρφωσή μας με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες ως προς την προστασία της φύσης. Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή έχω δώσει ξεκάθαρες οδηγίες ότι οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με αυτούς τους τρεις πυλώνες τίθενται σε προτεραιότητα και ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα χρονοδιαγράμματα που έχουν δοθεί είναι μέχρι το τέλος του χρόνου σε ό,τι αφορά τις βελτιώσεις και τα διατάγματα. Με δικές μου οδηγίες έχουν καταρτιστεί ομάδες εργασίες από όλα τα τμήματα τα οποία χρειάζεται να συμμετέχουν για να ολοκληρωθεί σωστά η όλη διαδικασία.

Στήριξη αιγοπροβατοτροφίας για να προστατευτεί το χαλλούμι ΠΟΠ

-Η προσπάθεια εγγραφής του χαλλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) έχει επιτευχθεί. Η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος στην ΕΕ που μπορεί να παρασκευάζει χαλλούμι ΠΟΠ. Ωστόσο, οι ανησυχίες και επιφυλάξεις εμπλεκομένων μερών (τυροκόμων και αγελαδοτρόφων) εξακολουθούν να υφίστανται και το θέμα έχει οδηγηθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αισιοδοξείτε ότι θα έχει αίσιο τέλος αυτή η παρέμβαση;

-Αυτή τη στιγμή, μετά την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου να απορρίψει την προσφυγή για ακύρωση της καταχώρησης του χαλουμιού ως ΠΟΠ, έχουμε μπροστά μας το ορόσημο της παράτασης της μεταβατικής περιόδου για ακόμα πέντε χρόνια για την εφαρμογή των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες για τον νέο Κανονισμό σχετικά με τις Γεωγραφικές Ενδείξεις και τα συστήματα ποιότητας και περιμένουμε τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία έχει ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, όπως επίσης και από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας την περασμένη Τρίτη. Το επόμενο βήμα είναι ότι θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη όπου θα παρευρεθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην παραγωγή του χαλλουμιού, οι τυροκόμοι, οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι, και εκεί θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Το τρέχον διάταγμα προνοεί την ελάχιστη ποσόστωση αιγινού και πρόβειου γάλακτος στο 25%. Όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι τυροκόμοι γνωρίζουν ότι αυτό είναι το διάταγμα που τρέχει και έχουν υποχρέωση να συμμορφωθούν. Οπόταν η προστασία του χαλλουμιού ως ΠΟΠ είναι προτεραιότητα και όλες οι ενέργειες που κάνουμε είναι εναρμονισμένες με την προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ.  Περαιτέρω, στηρίζουμε την αιγοπροβατοτροφία με συγκεκριμένα μέτρα που υπάρχουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και από εθνικούς πόρους. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το ερευνητικό πρόγραμμα από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών για τη γενετική βελτίωση των αιγοπροβάτων.

-Στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη γίνεται αναφορά για αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, σε ποιες ενέργειες προβαίνετε;

-Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το ότι με την ανάληψη των καθηκόντων μου, αν έχω ξεχωρίσει κάτι, είναι την πολύ στενή συνεργασία που έχουμε τόσο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και με τις αγροτικές οργανώσεις. Οι αγροτικές οργανώσεις έχουν καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία έχω μεταφέρει και στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που είχε γίνει εν μέσω κινητοποιήσεων των αγροτών. Ομόφωνα πλέον όλοι οι Υπουργοί Γεωργίας έχουμε δώσει ξεκάθαρη πολιτική εντολή να έρθει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα που να ικανοποιούν τα δίκαια αιτήματα των γεωργών. Ταυτόχρονα, τρέχουν ομάδες εργασίας στο Υπουργείο, με σκοπό να εξευρεθούν, μαζί με τις αγροτικές οργανώσεις, εκείνες οι λύσεις και εκείνα τα εργαλεία για να μπορέσουν είτε να επιλυθούν προβλήματα είτε να ικανοποιηθούν διαχρονικά αιτήματα. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο του ευρύτερου διαλόγου που έχει αρχίσει για επικαιροποίηση της στρατηγικής στήριξης του πρωτογενή τομέα. Κάνουμε τις τελευταίες προσθήκες, αξιοποιώντας μελέτη που έχει κάνει το Τμήμα Γεωργίας, τις απόψεις όλων των συναρμόδιων Τμημάτων, του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, των αγροτικών οργανώσεων και ειδικών από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στόχος μας η εναρμόνιση των στόχων μας με τις νέες τεχνολογίες και τάσεις αλλά και τους νέους περιβαλλοντικούς στόχους μέσα σε ένα πλαίσιο που θα παρέχει δίκαιο εισόδημα στους αγρότες και αγρότισσες, αλλά και τα εργαλεία για αναβάθμιση και επέκταση του πρωτογενούς τομέα. 

Δυσάρεστη πρωτιά στην παραγωγή σκουπιδιών

-Αντιδράσεις προκαλεί στην τοπική αυτοδιοίκηση η εφαρμογή του συστήματος Πληρώνω Όσο Πετώ (ΠΟΠ) με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμη για εφαρμογή της νομοθεσίας μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024. Σας ανησυχεί αυτή η καθυστέρηση;

-Σύμφωνα με τη νομοθεσία, έως τις 30 Ιουνίου οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να εφαρμόσουν σύστημα υποχρεωτικής διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων, περιλαμβανομένων των οργανικών αποβλήτων (απόβλητα κουζίνας και απόβλητα κήπων και πάρκων), των ανακυκλώσιμων ρευμάτων (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλα), των ξύλινων και συνθετικών συσκευασιών, των προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, των μπαταριών και των ογκωδών αποβλήτων. Περαιτέρω, έως τις 30 Ιουνίου οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να εφαρμόσουν σύστημα Πληρώνω Όσο Πετώ. Αυτή τη στιγμή έχει υπογράψει συμβάσεις ένας σημαντικός αριθμός αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, που ξεπερνά το 50% του πληθυσμού. Όντως υπάρχει καθυστέρηση. Για μας, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να εφαρμοστεί σωστά το σύστημα, με σκοπό να δοθεί στους πολίτες κίνητρο για διαλογή στην πηγή και χωριστή συλλογή των δημοτικών τους αποβλήτων. Ως Κύπρος έχουμε τη δυσάρεστη πρωτιά στην παραγωγή σκουπιδιών. Είναι σημαντικό να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο και θα τρέξουν πολύ πιο εντατικά εκστρατείες ενημέρωσης για το πώς θα κάνει σωστή διαλογή ο πολίτης με απώτερο σκοπό να μειώσει τα σκουπίδια του. Οι μελέτες που έχουν γίνει από τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης αποδεικνύουν ότι για να είναι βιώσιμο το σύστημα χρειάζεται να επιβληθεί πάγιο τέλος. Η πληροφόρηση που έχουμε από τις μελέτες είναι ότι αναλόγως της ποσότητας των σκουπιδιών θα είναι και το κόστος. Σίγουρα δεν θα είναι στις τιμές που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά πιο οικονομικά. Κάθε τοπική αρχή, ανάλογα με τη μελέτη που κάνει, θα καθορίσει το δικό της ύψος.

Χρηματοδοτικά εργαλεία στους γεωργούς

-Σε περιόδους ξηρασίας όπως οι φετινή χρονιά, όπου η βροχόπτωση είναι μειωμένη, οι πρώτοι που πληρώνουν είναι οι αγρότες από τη στιγμή που οι ποσότητες που παραχωρούνται για άρδευση έχουν εξάρτηση από τα αποθέματα νερού στα φράγματα. Ποιες είναι οι αποφάσεις σας και ποια νέα έργα απαιτούνται για κάλυψη των αναγκών ύδρευσης;

-Στόχος μας δεν είναι να επαναλαμβάνουμε τις περικοπές νερού. Όμως η Κύπρος βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση όσον αφορά τη βροχόπτωση και επομένως στόχος είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές και εκείνες τις συνθήκες ώστε να έχουμε όσο το δυνατό, στο βαθμό που επιτρέπεται, απεξάρτηση, αξιοποιώντας πάντα τις λύσεις που μας δίνει η τεχνολογία.

Επεξεργαζόμαστε μέτρα στήριξης για να μπορέσουν οι αγρότες να αποκτήσουν τέτοιες υποδομές ώστε να απεξαρτικοποιηθούν από τις καιρικές συνθήκες, στον βαθμό που είναι δυνατό.  Κάνω ήδη επαφές προσπαθώντας να εντοπίσω καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Οφείλουμε να δώσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στους γεωργούς μας για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία.

Ήδη έχει ληφθεί απόφαση για κατασκευή νέας μονάδας στην περιοχή Μονής για ενίσχυση της ύδρευσης της αστικής και περαστικής περιοχή Λεμεσού. Προχωρούμε με τις διάφορες μελέτες για εξασφάλιση των εγκρίσεων από αρμόδια τμήματα ώστε να προωθηθεί η κατασκευή της μονάδας το συντομότερο. Επίσης εξετάζεται και η αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων των οποίων οι συμβάσεις λειτουργίας τους θα ολοκληρωθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια.