Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ εγκαινιάζει σήμερα τη νέα της αποστολή στο Κύπρο η οποία έχει ως βασικό ζητούμενο να δώσει ώθηση ενόψει της επόμενης άτυπης διάσκεψης τον Ιούλιο στη Γενεύη. Ωστόσο οι προσδοκίες για ένα θετικό αποτέλεσμα το επόμενο δίμηνο κινούνται πολύ χαμηλά.

Η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων θα είναι στις 10.30 το πρωί. Θα είναι τετ-α-τετ και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα αναμένει να ακούσει από την Ολγκίν το πως θα κινηθεί στη συνέχεια η ίδια προκειμένου να πετύχει το στόχο που έχει τεθεί από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Επί του παρόντος μία συνάντηση με τους ηγέτες

Διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι σ’ αυτή τη φάση και κατά τον πρώτο κύκλο επαφών της η κ. Ολγκίν θα πρέπει να ενημερώσει τα μέρη για το ποιες είναι οι προθέσεις της και πως θα υλοποιήσει τα όσα συμφωνήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Μάρτιο. Υπενθυμίζοντας πως είναι πολύ συγκεκριμένο εκείνο που ζητά ο ΓΓ ΟΗΕ και έχει να κάνει με την επίτευξη προόδου.

Πέραν όμως του εάν θα λύσει ή όχι τις όποιες απορίες θα της θέσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μια αποσαφήνιση θέσεων και προθέσεων από πλευράς Ολγκίν στέλνει και ένα μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Θα θέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί και ο Ερσίν Τατάρ. Ο οποίος περιμένει την Ολγκίν όχι για να συζητήσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό αλλά το πως θα καταγγείλει την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ αναμενόταν χθες βράδυ στην Κύπρο. Σήμερα στις 10.30 το πρωί θα δει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τη Δευτέρα την ίδια ώρα θα συναντήσει τον Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ προγραμματίζει να μείνει στο νησί για μία εβδομάδα περίπου, αλλά δεν έχει λεχθεί εάν θα συναντήσει εκ νέου τους δύο ηγέτες. Εκείνο που έγινε γνωστό είναι πως στη διάρκεια της παραμονής στο νησί προτίθεται να συναντηθεί με τη δικοινοτική επιτροπή για τη Νεολαία. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ η Ολγκίν αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψη της στην Κύπρο να μεταβεί Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Περιμένει και τον Χαν

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει ότι μετά την Ολγκίν στο νησί θα βρεθεί ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, Γιοχάνες Χαν. Για τη Λευκωσία το να κινηθούν οι δύο απεσταλμένοι συντονισμένα και ταυτόχρονα θα συμβάλει στις προσπάθειες στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στη Φιλανδία αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του, για τον διορισμένο Γιοχάνες Χαν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως είναι μια εξέλιξη ου συνιστά θετικό βήμα ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ρόλου στη διαδικασία, καθώς και στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, γεγονός που προσδίδει νέα ώθηση στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Παράλληλα ενημέρωσε τον Φινλανδό πρωθυπουργό Πέτερι Όρπο, για τις τελευταίες εξελίξεις και τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Επίσκεψη στη Φιλανδία

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε διευρυμένη συνάντηση του Προέδρου και του Πρωθυπουργού με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, εστιάζοντας στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας, της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή της Κυπριακής Προεδρίας στη διαμόρφωση του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, όπως και στην ανάγκη για μια συνεκτική και ολιστική προσέγγιση στο μεταναστευτικό, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις επιβεβαιώθηκε η συνεχής πρόοδος και η πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εκδηλώσεις του 2024 για τη συμπλήρωση 60 ετών από την άφιξη των πρώτων Φινλανδών κυανόκρανων στην Κύπρο, γεγονός που επιβεβαιώνει τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών επισημάνθηκε η σημασία της πρόσφατης παράδοσης δέκα ταχύπλοων περιπολικών σκαφών από φινλανδική εταιρεία για τις ανάγκες της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας Κύπρου, στο πλαίσιο διμερούς Συμφωνίας, ως απτό δείγμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη.