Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδέχθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Τζοζέφ Αούν, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος του Λιβάνου αφίχθηκε λίγο πριν από τις 11 π.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο. Τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.



Ο κ. Αούν στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και οι δύο Προέδροι κατευθύνθηκαν προς την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθησε η χειραψία των δύο ηγετών.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο του Λιβάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαι ευτυχής που σας έχουμε εδώ μετά και την επίσκεψη μου στον Λίβανο, μια μέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων σου και μετά την πολύ εποικοδομητική μας συνάντηση στο Παρίσι. Προσβλέπω στις συζητήσεις μας.
Έχουμε εξαίρετες σχέσεις, εργαζόμαστε πολύ στενά μαζί. Την ίδια ώρα υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση να κάνουμε περισσότερα, να ενισχύσουμε τη διμερή μας συνεργασία σε τομείς, όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η ενέργεια, η μετανάστευση, το εμπόριο, ο τουρισμός. Την ίδια ώρα, όπως ξέρετε, η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ και θα κάνουμε το παν για να αυξήσουμε την αντίληψη για τη σημασία του Λιβάνου και της περιοχής για την ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό θα ήμουν ευτυχής να σας φιλοξενήσω τον Απρίλιο του 2026 στην άτυπη Συνάντηση των ηγετών της περιοχής με ηγέτες της ΕΕ. Τέλος, θέλω δημόσια να επαναλάβω την ξεκάθαρη θέση μας για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου».
Από την πλευρά του Πρόεδρος Αούν είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος πάντοτε ήταν στο πλευρό του Λιβάνου, επισημαίνοντας την εγγύτητα των δύο χωρών, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και σε κοινά συμφέροντα και προκλήσεις.
Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος πάντοτε ήταν υποστηρικτική προς τον Λίβανο» και ότι η χώρα του στηρίζεται και θα στηρίζεται στην Κύπρο, και στο πλαίσιο της επικείμενης Προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ακολουθούμενη από τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως στη σημερινή συνάντηση συζήτησαν μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες επηρεάζουν τις δύο χώρες, τις διμερείς σχέσεις και τη διεύρυνση των σχέσεων αυτών, όπως και τις σχέσεις ΕΕ-Λιβάνου.
Παράλληλα, είπε πως με μεγάλη χαρά θα υποδεχθεί τον Λιβάνιο ομόλογο του στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2026 στην Άτυπη Συνάντηση ηγετών της περιοχής με την ΕΕ, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αούν είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι διαχρονικές μέσα από τους αιώνες και πέραν από τη γεωγραφική εγγύτητα και την κοινή Ιστορία, οι δύο χώρες έχουν κοινούς στόχους, κοινές θέσεις και κοινές προκλήσεις.
Είπε ακόμη ότι ιστορικά οι δύο χώρες ήταν «σαν δίδυμες» και σημείωσε ότι η Μεσόγειος τις ενώνει, δεν τις χωρίζει.
Πρόσθεσε ότι Κύπρος και Λιβανος ήταν μαζί ως σημείο αναφοράς σταθερότητας, και έχουν κοινές αξίες, υποστηρίζοντας την επικράτηση της ειρήνης μέσω του διαλόγου, ενώ σημείωσε πως και οι δύο χώρες σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα.
«Πιστεύουμε ότι αυτά που ενώνει η Ιστορία και η γεωγραφία δεν μπορούν να χωριστούν από αριθμούς και υπολογισμούς κάθε είδους», είπε σημειώνοντας ότι Κύπρος και Λίβανος μπορούν να καταφύγουν η μία στην άλλη παρέχοντας, εκατέρωθεν, στέγη.
Επεσήμανε ότι ακόμη και τα δεινά των δύο χωρών και λαών είναι κοινά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον εκτοπισμό. Τέλος ανέφερε ότι Κύπρος και Λίβανος είναι δύο χώρες μπορούν να δώσουν ελπίδα.
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Προέδρου Αούν.
Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι μετέβησαν στο Δημαρχείο Λευκωσίας από όπου και περιηγήθηκαν κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.





Το απόγευμα, ο Πρόεδρος του Λιβάνου θα αναχωρήσει από την Κύπρο.
ΚΥΠΕ