Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις για το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Φ» στο οποίο αποκαλύπταμε περιεχόμενο της 16σελιδης αστυνομικής διαταγής, σε σχέση με την επιχείρηση διάρκειας 60 ημερών για πρόληψη και πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Κάποιοι σχολίασαν ότι προειδοποιούμε τον υπόκοσμο. Μάλλον κάποιοι μπερδεύτηκαν διότι στην προκειμένη δεν προαναγγέλθηκε κάποια μεμονωμένη αστυνομική επιχείρηση που πρέπει να μείνει μυστική πριν την ολοκλήρωσή της. Μιλάμε για μια αστυνομική διαταγή που εκδόθηκε στις 20/3, άρχισε να υλοποιείται στις 22/3 και η αποκάλυψή μας για τη φιλοσοφία της διαταγής και τις βασικές της πρόνοιες ήταν στις 26/3. Ούτε για τις ακριβείς επιχειρήσεις δώσαμε πληροφόρηση, ούτε για τις ώρες που θα περιπολούν συγκεκριμένες μονάδες. Άρα για ποια προειδοποίηση του υποκόσμου μιλούν για κάτι που συμβαίνει και ήδη έγινε αισθητό;

Ακούσαμε, επίσης, κάπου ότι η 16σελιδη διαταγή διέρρευσε στον γράφοντα από την ηγεσία της Αστυνομίας. Αυτό θα το ακούν κάποιοι στο αρχηγείο και θα γελούν. Τουλάχιστον, τέσσερις φορές κατά τα τελευταία χρόνια μας ζητήθηκε επίσημα από την Αστυνομία να καταθέσουμε για την προέλευση διαβαθμισμένων πληροφοριών που ήταν σε γνώση μας (και στις τέσσερις επικαλεστήκαμε το δημοσιογραφικό απόρρητο). Οι περισσότεροι, όμως, ξέχασαν το πιο σημαντικό. Ότι με τη δημοσιοποίηση όχι μόνο δεν προκαταλαμβάνουμε το αποτέλεσμα της 60ημερης επιχείρησης (τονίζουμε τη διάρκειά της), αλλά δεσμεύουμε και την Αστυνομία για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της.

Φ.Μ.