Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η αξιόλογη ζωγράφος και εκπαιδευτικός Δώρα Ορφανού Φαρμακά, ιδρυτικό μέλος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ).  

Η ευαίσθητη, μοναχική και συγκροτημένη φωνή της ήταν μια δυνατή παρουσία στον εικαστικό χώρο της Κύπρου.

Με καταγωγή από τον Καραβά, σπούδασε ζωγραφική στο St. Martins School of Art στο Λονδίνο. Δίδαξε σε Γυμνάσια, Λύκεια και στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Κύπρου.

Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις του Ε.ΚΑ.ΤΕ και σε άλλες εκθέσεις σε γκαλερί στην Κύπρο και την Ελλάδα. Δουλειά της βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μονής Κύκκου, στην Κρατική Πινακοθήκη, στο Ταμιευτήριο Έγκωμης, στην Πινακοθήκη του Δήμου Έγκωμης και σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία και την Νέα Υόρκη. Πολλά έργα της έμειναν στο εργαστήρι της στον Καραβά.

Επίσης, προετοίμασε παιδιά για τις εισαγωγικές εξετάσεις των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και της Αγγλίας. Αρκετές δεκάδες μαθητών της σήμερα είναι πολύ γνωστοί ζωγράφοι, γλύπτες και χαράκτες.

Τα έργα της χαρακτηρίζονται από λιτότητα και γνώση. Υπήρξε η ζωγράφος που εξέφραζε τον ψυχισμό της με χαμηλούς τόνους, αγάπη και σχεδιαστική δεξιοτεχνία.

Ψαχνόταν συνεχώς, ποτέ δεν πίστεψε ότι το έργο της έφτασε στην τελική του μορφή πράγμα που της έδινε το έναυσμα για συνεχείς πειραματισμούς. «Τα έργα μου χρειάζονται δουλειά ακόμα» συνήθιζε η ίδια να λέει.

Μερικά έργα της, καμωμένα το 1960-1967 είναι πολύ πιο αφαιρετικά. Μια γνήσια και ουσιαστική ζωγραφική, με λιτή, συγκινησιακή προσέγγιση.

Η κηδεία της τελείται την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 3μ.μ. στον ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία. Αντί στεφάνων η οικογένεια παρακαλεί να γίνουν εισφορές στο σύνδεσμο «Ένα Όνειρο, μια Ευχή».