Το ταλέντο του στην Κύπρο φέρνει ο διεθνώς καταξιωμένος Ιταλός καλλιτέχνης Φραντσέσκο Καμίλο Τζορτζίνο, γνωστός ως Millo, γνωστός για τις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Millo θα συνεργαστεί στο έργο Art Square στη Λεμεσό. Πρόκειται για μια συναρπαστική συλλογή από υπαίθριους πίνακες οι οποίοι εξυμνούν την ομορφιά της κυπριακής φύσης και των ανθρώπων της.

Αυτά τα μνημειώδη έργα τέχνης, που υψώνονται σε ύψος έξι ορόφων, είναι έτοιμα να γίνουν εμβληματικά ορόσημα της Λεμεσού, συμβάλλοντας στην υποψηφιότητα της πόλης για τον τιμητικό τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030.

Από τις 28 Φεβρουαρίου, το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει από κοντά τη δημιουργική διαδικασία του Millo, καθώς ο ίδιος θα μετουσιώνει το όραμά του στη Λεμεσό.

«Ενώ είχα το προνόμιο να ζωγραφίζω σε όλο τον κόσμο, η συμμετοχή μου στο έργο Art Square στην Κύπρο είναι πραγματικά ξεχωριστή» λέει ο ίδιος εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για αυτή τη μοναδική ευκαιρία. «Η εργασία μου από την αρχή του έργου ήταν μια πρόκληση η οποία ταυτόχρονα με γέμιζε φοβερά. Σηματοδοτεί την πρώτη μου προσπάθεια όπου ο ίδιος ο καμβάς είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της τέχνης μου, αντλώντας έμπνευση από την πλούσια φυσική και συμβολική ταπισερί της Κύπρου».

Το αποκορύφωμα αυτής της καλλιτεχνικής προσπάθειας θα γιορταστεί στη μεγάλη τελετή εγκαινίων στις 6 Απριλίου, με την παρουσίαση των τοιχογραφιών μαζί με μια έκθεση που θα παρουσιάζει τα έργα των παιδιών από τα σχολεία που συμμετέχουν. Ο Millo θα είναι παρών για να συζητήσει με τους επισκέπτες, προσφέροντας πληροφορίες για το έργο του και διασφαλίζοντας έναν ζωντανό εορτασμό της τέχνης παγκοσμίου κλάσης στη Λεμεσό.

Κλείστε θέση και δείτε τον Millo να δημιουργεί

Μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσει το κοινό στην Κύπρο πώς δημιουργούνται εντυπωσιακές τοιχογραφίες (Murals) ύψους έξι ορόφων, προσφέρεται από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου στις live performances του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Millo, που έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται στη Λεμεσό για το οικιστικό έργο της Art Square.

Όποιος επιθυμεί να ζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία και να γνωρίσει τον Ιταλό καλλιτέχνη θα πρέπει να δηλώσει συμμετοχή και να κλείσει μια θέση εδώ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη. Το αποκορύφωμα αυτής της καλλιτεχνικής προσπάθειας θα γιορταστεί στη μεγάλη τελετή εγκαινίων στις 6 Απριλίου, με την παρουσίαση των τοιχογραφιών μαζί με μια έκθεση που θα παρουσιάζει τα έργα των παιδιών από τα σχολεία που συμμετέχουν στο project.

Ο Millo θα είναι παρών για να συζητήσει με τους επισκέπτες, προσφέροντας πληροφορίες για το έργο του και διασφαλίζοντας έναν ζωντανό εορτασμό της τέχνης παγκοσμίου κλάσης στη Λεμεσό.

Εκτός από την καλλιτεχνική του συμβολή, ο καλλιτέχνης θα πραγματοποιήσει σειρά εργαστηρίων για μαθητές της περιοχής, εστιάζοντας σε θέματα όπως η δημιουργικότητα, ο ρόλος της τέχνης του δρόμου στη σύγχρονη αστική κουλτούρα και η αρμονική ενσωμάτωση της τέχνης με την αρχιτεκτονική. Αυτά τα εργαστήρια θα προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ασχοληθούν με τη ζωγραφική στην πράξη υπό την καθοδήγηση του Millo.

Εκτός από μια συνολική δημιουργία που μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από 150 έργα τοιχογραφίας διάσπαρτα σε όλες τις ηπείρους, τα έργα του σε καμβά έχουν εκτεθεί σε Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Μιλάνο, Σικάγο, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Σεούλ, Ντουμπάι και Ρίο ντε Τζανέιρο.

Mulberry tree, Αλ Τζιμπ, Παλαιστίνη, 2022.

Τα έργα του αποτελούν επίσης μέρος δύο μόνιμων συλλογών μουσείων στο Βερολίνο και το Άμστερνταμ.

Ο Millo έχει ζωγραφίσει τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας σε ΗΠΑ, Καναδά, το Μεξικό, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Βολιβία, Γαλλική Πολυνησία, Αυστραλία, Ταϊλάνδη, Νέα Ζηλανδία, Κίνα, Ινδία, Γεωργία, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Λιθουανία, Ρωσία, Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ελλάδα και φυσικά την Ιταλία.

Έχει δημιουργήσει επίσης δύο τοιχογραφίες και στην Πάφο, αλλά η πρώτη, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Πάφος2017, σβήστηκε μερικά χρόνια αργότερα κατά την ανακαίνιση του κτηρίου σε ένα περιστατικό που προκάλεσε αντιδράσεις από την καλλιτέχνη και την κοινή γνώμη.