Τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους σε σχέση με όσα διαδραματίζονται με την επιλογή των συμμετοχών στο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος για το καλοκαίρι του 2024 καταθέτουν από κοινού η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου και η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΠΕΟ.

Ο προβληματισμός εκκινεί από το γεγονός ότι για άλλη μια χρονιά δεν θα υπάρξει κυπριακή εκπροσώπηση στο σημαντικότερο θεσμό για το αρχαίο δράμα στη χώρα μας. Εκφράζοντας τον σεβασμό τους στις αποφάσεις της Επιτροπής και τη δουλειά των μελών του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, οι δύο οργανώσεις υποδεικνύουν ότι το έργο τους δεν πρέπει να εξαντλείται στην αποδοχή ή την απόρριψη των προτάσεων και ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στη θεατρική ανάπτυξη του τόπου, στην ανάδειξη ντόπιων καλλιτεχνών και και στην αναβάθμιση του ίδιου του Φεστιβάλ.

«Η θέση πως μετά την απόσυρση της πρότασης της κ. Ζήρα, καμία άλλη κυπριακή παραγωγή δεν κρίνεται άξια να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον εγχώριο θεσμό μπορεί τυπικά και βάσει των όρων προκήρυξης να είναι ορθή, αλλά δεν αφήνει κανέναν από τους εμπλεκόμενους ικανοποιημένο» σημειώνεται. «Θα μπορούσε η επιτροπή να ενημερώσει τους αιτούντες αναλυτικά για τους λόγους απόρριψης και να τους δώσει την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις συγκεκριμένες ή μελλοντικές τους προτάσεις».

Οι οργανωμένοι ηθοποιοί εκτιμούν ότι οι διοργανωτές, μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει κυπριακή εκπροσώπηση, θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τον καλλιτέχνη με τη λιγότερο ελλιπή πρόταση και να τον βοηθήσουν να τη βελτιώσει ή αναθεωρήσει. Επίσης, επισημένεται ότι θα μπορούσαν οι διοργανωτές να ανακοινώσουν νέα περίοδο αιτήσεων, ενώ θα μπορούσε να ανοίξει κι ένας διάλογος μεταξύ φορέων και καλλιτεχνών «για να εντοπίσουμε τους λόγους που οι προτάσεις των Κυπρίων φαίνεται (βάσει της αξιολόγησης από την Επιτροπή) να υστερούν και συλλογικά να βρούμε τρόπους βελτίωσης» σημειώνεται.

Η ΕΗΚ και η Κλαδική της ΠΕΟ επισημαίνουν ότι σε πρακτικό επίπεδο η απόφαση της επιτροπής στερεί από ένα αριθμό Κυπρίων καλλιτεχνών άλλη μια ευκαιρία εργοδότησης, σε μια περίοδο που ο κλάδος δέχεται ήδη εξαιρετικές πιέσεις. Ωστόσο, πέραν του εργασιακού «και χωρίς κανένα δικαίωμα ή πρόθεση να αμφισβητήσουμε τις αποφάσεις της Επιτροπής Επιλογής για τις καλλιτεχνικές προτάσεις των αιτούντων» οι δύο οργανώσεις καταθέτουν τους προβληματισμούς τους και για άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν.

«Το Φεστιβάλ αυτό είναι και η μοναδική πλατφόρμα στην Κύπρο που μπορεί να δώσει βήμα σε νέους ή παλαιότερους Κύπριους σκηνοθέτες για μελέτη και παρουσίαση ολοκληρωμένης δουλειάς πάνω στο Αρχαίο Δράμα. Θεωρούμε αυτονόητη την ανάγκη οι Κύπριοι δημιουργοί να εκπροσωπούνται και να δοκιμάζονται στο Φεστιβάλ» τονίζεται.