Από το γνωστό τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα «Κερύνεια μου» εμπνέεται ο γνωστός steet artist Φίκος στη νέα του τοιχογραφία, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.
Η τοιχογραφία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των 51 χρόνων κατοχής της πόλης.
Ο ζωγράφος και τοιχογράφος που επινόησε τον όρο «σύγχρονη βυζαντινή ζωγραφική» και τα τελευταία χρόνια έχει ως έδρα τη Λευκωσία, φιλοτέχνησε πρόσφατα μια τοιχογραφία με τίτλο «Κερύνεια μου», εμπνευσμένη από το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους του Πόλυ Κυριάκου και μουσική του Παντελή Θαλασσινού. Συγκεκριμένα από τους στίχους «Θ’ ανάψω απόψε ένα κερί, με μουσική λυπητερή, Κερύνεια μου».

Είναι η 5η τοιχογραφία του Φίκου στην εντός των τειχών παλιά πόλης που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σχολιάζει την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.
Η τελευταία ήταν το 2024 για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή και την κατοχή και παρουσιάζει την προσωποποιημένη Ειρήνη, με έμπνευση από το ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου «Ειρήνη είναι όταν…».
Αναγράφονται οι στίχοι:
«Ειρήνη είναι όταν τ’ ανθρώπου η ψυχή γίνεται έξω στο σύμπαν ήλιος·
κι ο ήλιος ψυχή μες στον άνθρωπο.»

Το 2020 παρουσίασε τοιχογραφία- αφιέρωμα στην οδό Γράμμου εμπνευσμένη από τη μυθολογία της πρωτεύουσας και παρουσιάζει τον Ονασαγόρα, τη Λήδρα, τον Λεύκο και την προσωποποιημένη πόλη της Λευκωσίας κομμένη στη μέση.

Ταυτόχρονα, παρουσίασε ακόμη μια που εικαστικό διάλογο με το γνωστό ποίημα του Παντελή Μηχανικού «Ονήσιλος».

Το 2022 παρέδωσε ακόμα ένα μεγάλων διαστάσεων έργο του στην οδό Μίνωος, κοντά στην Ερμού, στην παλιά Λευκωσία το οποίο ονόμασε «Αγία Ευρώπη».

Ο street artist πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει αυτά τα νέα έργα θεωρώντας πως η κυπριακή πρωτεύουσα χρειάζεται περισσότερη τέχνη του δρόμου, ειδικά εικόνες με ιστορικό περιεχόμενο.
Ποιος είναι ο Φίκος
Ο Φίκος, γεννημένος στην Αθήνα το 1987, ξεκίνησε το καλλιτεχνικό του ταξίδι στην αυγή της νέας χιλιετίας. Παράλληλα με την ενασχόλησή του με τη τέχνη του graffiti και τις σπουδές στη Βυζαντινή ζωγραφική υπό την καθοδήγηση του διάσημου εικονογράφου Γεωργίου Κορδή, ο Φίκος εξέλιξε την τεχνική του μέσω της συνεργασίας τους, δημιουργώντας τοιχογραφίες σε ορθόδοξες εκκλησίες παγκοσμίως.
Η μετάβαση από τη street art σε μνημειακές τοιχογραφίες έγινε με απόλυτη φυσικότητα, με πιο αναγνωρίσιμη τη δημιουργία του «Γη και Ουρανός» στο Κίεβο της Ουκρανίας- ένα εντυπωσιακό έργο 46 μέτρων που αποτελεί τη μεγαλύτερη Βυζαντινή τοιχογραφία παγκοσμίως και το ψηλότερο ελληνικό έργο από την αρχαιότητα.
Αντλώντας έμπνευση από διάφορες καλλιτεχνικές παραδόσεις όπως η αρχαία αιγυπτιακή τέχνη και ο μοντερνισμός, το έργο του Φίκου είναι μια συναρπαστική σύντηξη ποικίλων επιρροών, που εκφράζονται κυρίως μέσω καμβάδων και τοιχογραφιών μεγάλης κλίμακας σε όλο τον κόσμο.
Ο Φίκος έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του, συμμετέχοντας σε εκθέσεις και φεστιβάλ διεθνώς. Το μοναδικό του στυλ, το οποίο αποκαλεί «Σύγχρονη Βυζαντινή Ζωγραφική», συνεχίζει να εμπνέει το κοινό παγκοσμίως.