Δύο αρκούδες εντοπίστηκαν σε υποστατικά στη Λευκωσία από κτηνιατρικό λειτουργό του επαρχιακού γραφείου Λευκωσίας, επιβεβαιώνοντας σχετικές προφορικές καταγγελίες που δέχθηκαν.

Για το θέμα ενημέρωσε τη Βουλή ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης. Σύμφωνα με την ενημέρωση, στις 16 Αυγούστου 2023, ζητήθηκαν τα συνοδευτικά έγγραφα της εισαγωγής των ζώων, ωστόσο αυτά δεν κατατέθηκαν ποτέ από τον ιδιοκτήτη των υποστατικών. Στις 28 Αυγούστου, λειτουργός των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών μετέβη σε τοπικό αστυνομικό σταθμό και προέβη σε γραπτή καταγγελία.

Στις 12 Σεπτεμβρίου ο υπεύθυνος του αστυνομικού σταθμού επικοινώνησε με το επαρχιακό κτηνιατρικό γραφείο γνωστοποιώντας πως ο ανακριτής που ανέλαβε την υπόθεση θα επικοινωνήσει με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και θα προβεί σε κατάθεση γεγονότων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση στη Βουλή από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το εν λόγω υποστατικό δεν διαθέτει άδεια ζωολογικού κήπου, αλλά ούτε και άδεια εμπόρου/ επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο ενδοκοινοτικό εμπόριο ζώων.

 Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες κρίνοντας ότι ο ιδιοκτήτης των υποστατικών παραβιάζει τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας έχουν προβεί σε σχετικές καταγγελίες τόσο στην Αστυνομία, όσο και στη Νομική Υπηρεσία από την οποία ζητήθηκε όπως καταχωρηθεί σχετική αγωγή εναντίο του ιδιώτη με αίτημα από το Δικαστήριο όπως του απαγορευθεί η δυνατότητα διατήρησης ζώων στο υποστατικό του συμφώνως των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας.