Ένταση σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής κατά τη συζήτηση του θέματος: Η απόφαση του δικαστηρίου σε σχέση με την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Κώστα Παπακώστα κατά την περίοδο κράτησής του στις Κεντρικές Φυλακές.

Κατά τη συζήτηση υπήρξε λογομαχία μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Χαραλαμπίδου και της τέως διευθύντριας των φυλακών Άννας Αριστοτέλους.

Η κ. Χαραλαμπίδου επέμενε ότι το κράτος καταδικάστηκε για απάνθρωπη μεταχείριση και γί αυτό υπάρχουν ευθύνες.

Η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι υπήρξαν πέντε ιατροσυμβούλια και δεν συνέστηναν προαυλισμό για τον κ. Παπακώστα. Όταν το 6ο ιατροσυμβούλιο στις 2/4/2015 συνέστησε προαυλισμό, τότε αμέσως συμμορφωθήκαμε.

Η κ. Αριστοτέλους διερωτήθηκε γιατί σε άλλες περιπτώσεις που καταδικάστηκε η Κύπρος από το ΕΔΑΔ δεν έγινε συζήτηση στην Επιτροπή και μόνο αυτή συζητείται.

Στο ερώτημα απάντησε η κ. Χαραλαμπίδου λέγοντας ότι δεν θα του υποδείξει τι θα συζητήσει η Επιτροπή. Ακολούθησε έντονος διάλογος μεταξύ των δύο για το αν καταδικάστηκε το κράτος για απάνθρωπη μεταχείριση και για το πότε το Ιατροσυμβούλιο αποφάσισε προαυλισμό.

Στην Επιτροπή, ο γιος του αποβιώσαντος, Νικόλας Παπακώστας, ανέφερε ότι για ένα χρόνο και εννιά μήνες ο πατέρας του βρισκόταν κλεισμένος σε ένα δωμάτιο Νοσοκομείου και δεν του επιτρεπόταν να βγαίνει να περπατήσει. Μέχρι και σήμερα, είπε, δεν κατάλαβε ακόμα γιατί του στέρησαν αυτό το δικαίωμα και ανέφερε ότι τα κίνητρα πίσω από αυτή την υπόθεση αφορούν πολιτικό ρεβανσισμό.

Στην Επιτροπή δημιουργήθηκε θέμα για τις ευθύνες, ποινικές ή πειθαρχικές από τον χειρισμό αυτής της υπόθεσης με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να ξεκαθαρίζει ότι είναι κάτι που μελετάται.