Το θέμα με τις κάμερες και τα βίντεο από το εσωτερικό της Μονής Οσίου Αββακούμ λαμβάνει διαστάσεις, αφού οι αρχιμανδρίτες έχουν καταγγείλει γραπτώς συγκεκριμένο πρόσωπο που φέρεται να δρούσε για λογαριασμό της μητρόπολης Ταμασού.

Όπως αναφέρουν σε γραπτό σημείωμά τους στους ανακριτές οι αρχιμανδρίτες, όταν τοποθετήθηκαν οι κάμερες εντός της Μονής, είχαν προγραμματιστεί να μην καταγράφουν και ήχο αλλά μόνο εικόνα. Είναι γι’ αυτό που όποιος εισερχόταν στον χώρο με τις κάμερες μιλούσε ως να μην καταγραφόταν ο ήχος. Τελικά, κάποιος που είχε πρόσβαση και γνώριζε τους κωδικούς, ενεργοποίησε το σύστημα και καταγραφόταν ο ήχος, με την πλευρά των αρχιμανδριτών να δείχνουν συγκεκριμένη κατεύθυνση από την οποία δόθηκαν οι εντολές.

Για το θέμα των καμερών, έγινε και καταγγελία στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία εξετάζει το θέμα και αναμένει τη θέση της Αστυνομίας και άλλων για το ποιος εγκατέστησε τις κάμερες και ποιος ενεργοποίησε τον ήχο, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Πάντως, οι έρευνες των δύο άλλων κλιμακίων της Αστυνομίας μπαίνουν σε νέα διαδικασία, αφού πλέον οι ανακριτές έχουν σχηματίσει εικόνα του τι συνέβαινε και τώρα θα επιχειρήσουν με μαρτυρίες να δέσουν με στοιχεία έναν έναν τους ισχυρισμούς που εκφράστηκαν και αφορούν
ποινικά αδικήματα.