Έρευνες σε αστυνομικό και εκκλησιαστικό επίπεδο, βρίσκονται σε εξέλιξη για τα όσα διαδραματίστηκαν στην ιερά μονή οσίου Αββακούμ και τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με διαρροές από εκκλησιαστικές πηγές. Σε εκκλησιαστικό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου να ζητήσει από την Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου τη διεξαγωγή περαιτέρω ανακρίσεων, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, μετά τις εκατέρωθεν καταγγελίες του Μητροπολίτη Ησαΐα και των μοναχών στη μονή Αββακούμ.

Από την άλλη, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι ανακρίσεις από την Αστυνομία σε δύο επίπεδα. Πρώτον, οι καταγγελίες από τον Μητροπολίτη Ησαϊα για τα οικονομικά σκάνδαλα στη μονή και την εξαπάτηση των πιστών με θαύματα, και από την άλλη οι καταγγελίες των μοναχών ότι μέρος των χρημάτων κατέληξαν στην προεκλογική του Μητροπολίτη Ησαϊα για τον αρχιεπισκοπικό θώκο.

Περαιτέρω, ο διορισμός ανακριτών από τη Νομική Υπηρεσία για εμπλοκή αστυνομικών και άλλων προσώπων κατά την έφοδο που πραγματοποιήθηκε στη μονή και τις καταγγελίες των μοναχών περί απαγωγής τους και την εξασφάλιση της υπογραφής για ενοχή τους, υπό πίεση. Μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί κατά πόσο οι αστυνομικοί συμμετείχαν με δική τους πρωτοβουλία ή κατόπιν άνωθεν εντολών.

Το σίριαλ με τη μονή Αββακούμ στο Φτερικούδι αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια ακόμα, με τα βίντεο που δημοσιοποιούνται στα ΜΜΕ και τα οποία είναι προϊόν παράνομης λήψης, τους αντικρουόμενους ισχυρισμούς, ακόμα και τα όσα ακούγονται για σχέσεις διαπλοκής που αμαυρώνουν την εικόνα της Εκκλησίας.

Περαιτέρω, σε εξέλιξη είναι το περιβαλλοντικό σκάνδαλο με την ανέγερση κτηρίου με κελλιά και βοηθητικούς χώρους στο Ησυχαστήριο οσίου Αββακούμ, στο Φτερικούδι. Σημειώνεται ότι η περίπτωση αυτή απασχολεί την επαρχιακή διοίκηση Λευκωσίας, που οδήγησε τη μονή ενώπιον Δικαστηρίου. Τα κτήρια έχουν ήδη ανεγερθεί χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών και επομένως, με βάση τη διαδικασία, δεν μπορούν να υποβληθούν μελέτες και να αξιολογηθούν, από τη στιγμή που εκκρεμεί η υπόθεση στο δικαστήριο.

Σε σχέση με την εγγραφή του δρόμου που οδηγεί στη μονή, για να προχωρήσει η αξιολόγηση της αίτησης θα πρέπει προηγουμένως να ετοιμαστούν οι αναγκαίες μελέτες, Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και έκθεση πληροφοριών.

Αρχιεπίσκοπος: Μέχρι τέλους η εξιχνίαση της υπόθεσης

Να σταματήσουν οι διαρροές σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, σε δηλώσεις του την Κυριακή, μετά τη λειτουργία στον ιερό ναό Αποστόλου Φιλίππου στα Λατσιά. Επειδή αυτές τις μέρες, τόνισε, υπάρχει μια αναταραχή ανάμεσα στους πιστούς, θα ήθελα να κάνω έκκληση σε όλους, σε όλα τα μέρη, γιατί υπάρχουν διαρροές, όχι μόνο από τους μοναχούς, αλλά και από άλλα μέρη, γιατί καταλαβαίνουμε το περιεχόμενο αυτών των διαρροών, να μην προτρέχουν να προκαταλάβουν τα πορίσματα των Επιτροπών.

Η θέληση και η δική μου και της Ιεράς Συνόδου, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, είναι να διερευνηθούν πλήρως όλα όσα έχουν σχέση και με τη μονή Αββακούμ και με άλλα ίσως μοναστήρια και με άλλες μητροπόλεις και με όλη την Κύπρο και με την Εκκλησία της Κύπρου. Αυτά τα φαινόμενα δεν περιποιούν τιμή για κανένα ορθόδοξο χριστιανό.

Να διαλευκανθούν πλήρως όλα, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, για να μπορέσει η Εκκλησία απερίσπαστη να προχωρήσει στο πνευματικό της έργο. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη, και την εκκλησιαστική και της πολιτείας, να κάνει το έργο της. Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος, πρόσθεσε.