Οι μέδουσες, κοινώς τσούχτρες, δεν λένε να εγκαταλείψουν κάποιες παραλίες της Κύπρου. Eιδικά στην περιοχή των Περβολιών στη Λάρνακα, το φαινόμενο φαίνεται να είναι πιο έντονο. Μέδουσες εμφανίστηκαν και σε άλλες περιοχές, αλλά ακόμη και εκεί που δεν έκαναν την εμφάνιση τους, επικρατεί φόβος μήπως βρίσκονται στο νερό και απλώς δεν φάνηκαν ακόμη.

 Για όσο χρονικό διάστημα οι καιρικές συνθήκες ήταν κάπως απαγορευτικές για κολύμπι, το ζήτημα δεν απασχολούσε τους κατοίκους της περιοχής αλλά και όσους διαθέτουν εξοχικά. Ωστόσο, τώρα που άνοιξε ο καιρός, η παρουσία των μεδουσών δεν αφήνει τους λάτρεις της θάλασσας να εισέλθουν σε αυτήν από τον φόβο τσιμπημάτων.

Πρόσφατα το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) με σκοπό την προστασία των λουομένων γνωστοποίησε πως έχει παρατηρηθεί εμφάνιση μεδουσών του είδους Rhopilema nomadica, στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια της Κύπρου, ειδικά μεταξύ των περιοχών Λάρνακας και Βασιλικού.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν στο philenews πως η διάμετρος των μεδουσών φτάνει μέχρι και το ένα μέτρο.

Αν και η παρουσία και αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών θεωρείται παροδικό φαινόμενο ταλαιπωρεί τους λουομένους εδώ και αρκετό καιρό.

Οι συγκεκριμένες μέδουσες δυνατόν να τσιμπήσουν τον άνθρωπο προκαλώντας οδυνηρό πόνο.

Στην περίπτωση επαφής με το δέρμα, το Τμήμα Αλιείας συστήνει:

-Ακινητοποίηση του προσβεβλημένου μέρους του σώματος για αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης των πλοκαμιών.

-Αφαίρεση των πλοκαμιών ή τυχόν υπολειμμάτων πλοκαμιών με τη χρήση μιας πλαστικής κάρτας, με ένα κομμάτι ξύλο ή με ένα τσιμπιδάκι. Δεν συστήνεται η αφαίρεση με γυμνά χέρια, καθότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού σε αυτά.

-Ξέπλυμα με θαλασσινό νερό ή ξύδι, χωρίς όμως να αγγίζουμε/τρίβουμε την πληγείσα περιοχή. Μη χρήση γλυκού νερού.

-Αποφυγή αυτοσχέδιων θεραπειών όπως ξέπλυμα της περιοχής με γλυκό νερό ή αλκοόλ, άσκηση πίεσης ή κάλυψη του τραύματος με επιδέσμους, χρήση κρεμών ή αντισταμινικών χωρίς ιατρική συμβουλή.

-Εάν ο πόνος επιμένει, συστήνεται συμβουλή από γιατρό.

-Οι αλλεργικοί συνίσταται να επικοινωνούν με γιατρό ή να μεταβαίνουν σε νοσοκομείο.