Με την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος μιας εκλογικής αναμέτρησης ουσιαστικά τελειώνει και ο προεκλογικός αγώνας για κάθε υποψήφιο. Οι ηττημένοι επιστρέφουν στα γραφεία και στα σπίτια τους και οι νικητές αναλαμβάνουν το βάρος να κυβερνήσουν. Αυτό ακριβώς θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τον σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει και θα πρέπει να ξεκινήσει να κυβερνά τον τόπο, μακριά από συναισθηματισμούς. 

Θα αποφύγω να ασχοληθώ, στο πλαίσιο αυτού του κειμένου, με τα όσα προηγήθηκαν της ανακοίνωσης των μελών της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, τα οποία ωστόσο έχουν επηρεάσει εν πολλοίς τα όσα ακολούθησαν αμέσως μετά που έγιναν γνωστά τα ονόματα του πρώτου υπουργικού συμβουλίου. Σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα εκείνο το οποίο θα μπορούσε να λεχθεί στην παρούσα φάση είναι το γιατί ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέτρεψε σε κάποιους από τους προέδρους κομμάτων να προχωρήσουν σε στοχευμένες διαρροές ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Διαρροές που δεν είχαν κάνουν με την υποβοήθηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, αλλά αποσκοπούσαν στο να κλειδώσουν ονόματα για να μην υπάρξει μια ακόμα ανατροπή. 

Τα γεγονότα πήραν μια τέτοια τροπή που ώρες μετά, όταν η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου ανακοινώθηκε επίσημα, κανείς δεν είχε διάθεση να διακόψει τη συζήτηση που ξεκίνησε το πρωί, έστω για να ασκήσει έλεγχο εάν  λίστα ονομάτων ήταν η ίδια.  Ξεκίνησε μια συζήτηση (που πολλές φορές έφτανε στα όρια της ανθρωποφαγίας) η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, με τον καθένα να παίρνει εκείνο το κομμάτι από την εκτελεστική εξουσία που τον ενδιαφέρει για να εκφέρει άποψη. 

Η πρώτη ουσιαστική τοποθέτηση από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας ήρθε ένα 24ωρο μετά έξω από την Βουλή όταν ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης στάθηκε για να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κάτι που επανέλαβε αργότερα και στα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου. Θεσμικά, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως των σχέσεων που έχει αποκτήσει με τα μέσα ενημέρωσης δεν θα έπρεπε να το κάνει. Υπήρχαν οι εκπρόσωποι του για να προβούν σε δηλώσεις σ’ ό,τι αφορούσε τις επιλογές του για το κυβερνητικό σχήμα. Κάπου να κόψουν το θέμα νωρίς ώστε να μην επισκιάσει οτιδήποτε άλλο. 

Είναι η μοίρα του εκάστοτε Προέδρου ή αρχηγού κυβερνήσεως το κάθε τι να αντανακλάται πάνω του. Είτε έχει ο ίδιος προσωπική ανάμιξη είτε προκύπτει από ενέργειες μελών της οικογένειάς του, ή κάποιων συνεργατών του. Ο,τιδήποτε έχει άμεση ή έμμεση εμπλοκή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς αυτόν στρέφονται τα πυρά και αυτός πρέπει να λογοδοτήσει στους πολίτες. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι οι ίδιοι σε όλες τις χώρες.

 Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκίνησε τη διακυβέρνηση του τόπου κάπως ανορθόδοξα, κάτι που φόρτωσε στον ίδιο αλλά και στους συνεργάτες του, πρόσθετα βαρίδια τα οποία καλώς ή κακώς θα βρίσκουν συνεχώς στον δρόμο τους. Και επειδή όλοι από τα λάθη τους μαθαίνουν, θα πρέπει ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να το πιστέψει ο ίδιος αλλά και να περάσει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση (ξεκινώντας απ’ όσους βρίσκονται κοντά του και φτάνοντας μέχρι και τον τελευταίο συνεργάτη ή πολιτικό) πως πλέον δεν είναι υποψήφιος αλλά είναι εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι αποφάσεις που λαμβάνει δεν αφορούν το ποιος θα μιλήσει σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ αλλά αφορά την πορεία και το μέλλον αυτού του τόπου. Γι’ αυτό όσο πιο νωρίς το πιστέψει ο ίδιος τόσο πιο ξεκάθαρο θα γίνει και σε όλους τους υπόλοιπους, ιδιαίτερα τα μέλη της κυβέρνησής του. Και αν δεν πείσει ο ίδιος με τις πράξεις του ποιος είναι ο Πρόεδρος, κανείς άλλος δεν θα το πιστέψει.