Τις προηγούμενες μέρες (κι ακόμα συνεχίζεται) με το που μίλησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης προκλήθηκε σκάνδαλο: Πολλές ατάκες της ομιλίας του ήταν ίδιες και απαράλλακτες με αυτές που εκστόμισε το 2008 ο Γιαννάκης Κασουλίδης. Όχι τόσο γιατί οι δύο τους προέρχονται από την ίδια σχολή σκέψης και μοιράζονται το ίδιο όραμα και την ίδια φιλοσοφία, αλλά γιατί εργοδότησαν τον ίδιο επικοινωνιολόγο. 

Μια βδομάδα μετά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε στο αμερικανικό Κογκρέσο και καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους. Οι σκηνές με την Καμάλα Χάρις και την Νάνσι Πελόζι όρθιες και ενθουσιασμένες να τον χειροκροτούν, θα βρίσκονται πια κορνιζαρισμένες στο γραφείο του Μητσοτάκη ως απάντηση στα πυρά που δέχεται στο εσωτερικό. Έτσι κι αλλιώς, το είπε χαριτολογώντας κι ο ίδιος: «Στην χώρα μου δεν με χειροκροτούν όταν μιλώ στη Βουλή». 

Όσοι όμως αναμένουν στη γωνία να βρουν το λάθος, όπως έγινε και με τον Χριστοδουλίδη, αποκάλυψαν ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού η οποία ενθουσίασε το αμερικανικό Κογκρέσο, έτυχε επιμέλειας από τον Αμερικανό επικοινωνιολόγο Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους στον τομέα παγκόσμια και έχει συνεργαστεί με πολλούς πολιτικούς και επιχειρηματίες. Ο Γκρίνμπεργκ λοιπόν την προσάρμοσε στα γούστα του κοινού, χωρίς να διεκδικεί τα εύσημα, αλλά μία καλή αμοιβή. Πόσο από το περιεχόμενο της ομιλίας Μητσοτάκη ανήκει στον ίδιο και πόσο στον επικοινωνιολόγο, δεν θα το μάθουμε. Όπως πλέον δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα όσα ακούμε είναι πηγαίες πεποιθήσεις αυτών που τις εκφράζουν ή αυτών που πληρώνονται για να πλασάρουν τον πολιτικό ως προϊόν προς κατανάλωση. Αλλά και εμείς, οι ψηφοφόροι, ως καταναλωτές επιλέγουμε από το ράφι των υποψηφιοτήτων χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς βρίσκεται κάτω από το περιτύλιγμα. Είναι δικό του το όραμα που μας πουλάει ή του επικοινωνιολόγου; Είναι στα αλήθεια αυτό που προβάλλει ή είναι ένας ρόλος που έχει διδαχτεί; Αξίζει τον κόπο να μας απασχολούν τα ερωτήματα αυτά ή οι επικοινωνιολόγοι θα συνεχίσουν να αποτελούν το alter ego του όποιου πολιτικού συλλαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών και προσαρμόζοντας τις κινήσεις του στις δικές μας απαιτήσεις;  

Για τρείς μήνες τώρα παρακολουθούμε τον Ουκρανό πρόεδρο να συντονίζει την αντίσταση στην χώρα του και την συμπαράσταση των άλλων χωρών με επικοινωνιακούς όρους. Δικούς του ή ενός επιτελείου που έχει ειδικευτεί στον τομέα. Από την αγορά χαρτομάντηλων μέχρι την επιλογή προέδρου και την έκβαση ενός πολέμου, το θέμα είναι πως πλασάρεις το «προϊόν».