Αν κατάφεραν κάτι οι χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις στο Υπουργείο Εργασίας για τον εθνικό κατώτατο μισθό ήταν να αναδείξουν τη μεγάλη απόσταση και τις πολλές διαφορές που χωρίζουν εργοδοτική και συνδικαλιστική πλευρά για το θέμα. Καθώς για πρώτη φορά στην κοινή συνάντηση που είχαν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι το απόγευμα υπήρξε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων επί της ουσίας του όλου εγχειρήματος.

Η συνάντηση ακολούθησε το παραλίγο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων που προκάλεσε το προσχέδιο διατάγματος που παρουσίασε χθες το πρωί ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιους στις δύο πλευρές, ως πρώτες σκέψεις για συνέχιση του διαλόγου. Μάλιστα, ο υπουργός, όπως πληροφορούμαστε, κατέστησε σαφές πως αυτό που έδωσε ήταν ένα non paper και όχι πρόταση. Προκειμένου, πάντως, αυτό να μην διαρρεύσει, στο σύνολο τους οι παρευρισκόμενοι στη χθεσινή διαπραγμάτευση αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα κινητά τους. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως στο non paper δεν αναφέρονται καθόλου ποσά για τον εθνικό κατώτατο μισθό, υπήρχε κενό σε αυτό το σημείο, αλλά περιελάμβανε άλλα στοιχεία για την υιοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού. Μετά την κατάθεση του εγγράφου, οι δύο πλευρές χωρίστηκαν για εξέταση του.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν βγήκε άσπρος καπνός για κατώτατο μισθό

Άλλος για νέους

Σοβαρό σημείο τριβής αποδείχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα από την πλευρά των εργοδοτών ο κατώτατος μισθός να είναι μειωμένος σε συγκεκριμένο ποσοστό για νεαρούς εργαζομένους! Συγκεκριμένα, φαίνεται να συζητήθηκε, με πρωτοβουλία των εργοδοτών, το ενδεχόμενο σε περίπτωση νέων εργαζομένων, ηλικίας έως 21-22 ετών, ο εθνικός κατώτατος μισθός να είναι… άλλος (χαμηλότερος) από αυτόν που θα ισχύει για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Διακρίσεις ζητήθηκαν και σε ό,τι αφορά την εμπειρία των εργαζομένων. Σημείο που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι και το κάθε πότε θα αναθεωρείται ο εθνικός κατώτατος μισθός, με τις συντεχνίες να θέτουν στο τραπέζι υπολογισμό της ΑΤΑ προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή ο κατώτατος μισθός να υπόκειται σε αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Με στόχο οι διαφορές που υπάρχουν και για άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως για τον χρόνο αναθεώρησης του αλλά και για τη φόρμουλα υπολογισμού του, αποφασίστηκε ο διάλογος να συνεχιστεί με στόχο να επιτευχθούν συγκλίσεις. Επαφές που αναμένεται να αρχίσουν από εβδομάδας, με ξεχωριστές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τις δύο πλευρές.

Θύμωσε τις συντεχνίες το non paper

Όπως πληροφορούμαστε, οι σκέψεις που έθεσε στο non paper το υπουργείο Εργασίας θεωρήθηκαν ετεροβαρείς υπέρ των εργοδοτών από τις συντεχνίες. Αντιδράσεις για το ανεπίσημο έγγραφο υπήρξαν και από την εργοδοτική πλευρά. Ως αποτέλεσμα, ο υπουργός Εργασίας απέσυρε το έγγραφο, ζήτησε από όλα τα μέρη να το θεωρήσουν ως μη κατατεθέν και δεν ζήτησε συγκεκριμένες απόψεις πάνω στις σκέψεις που έθεσε. Ακολούθως, συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις, μαζί με τον υπουργό, παρακάθισαν νωρίς το απόγευμα σε κοινή σύσκεψη, όπου για πρώτη φορά υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στην απογευματινή συνάντηση, η οποία περιστράφηκε και γύρω από το non paper, φάνηκε πως τα κύρια «αγκάθια» είναι ο αριθμός των ωρών που θα καλύπτει ο κατώτατος (38 ώρες ζητούν οι συντεχνίες, 40 η εργοδοτική πλευρά) αλλά και οι εξαιρέσεις και κάποιες «εκπτώσεις» που προτάθηκαν.

Πολύ σημαντικές οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές

Όπως γράψαμε ξανά, ο εθνικός κατώτατος μισθός θα τεθεί σε εφαρμογή, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με διάταγμα που θα εκδοθεί βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ο χρόνος, πάντως, που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση για εφαρμογή του είναι η 1η Ιανουαρίου 2023, αν και η εργοδοτική πλευρά έβαλε ανεπίσημα στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2023. Ως προς το ύψος του εθνικού κατώτατου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι αυτός θα οριστεί ελαφρώς πάνω από τον υφιστάμενο κατώτατο μισθό που αφορά συγκεκριμένα επαγγέλματα. Σήμερα ο κατώτατος μισθός που εφαρμόζεται με το διάταγμα του 2012 που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και αφορά πωλητή/πωλήτρια, γραφέα, νοσηλευτικό βοηθό, βοηθό παιδοκόμου, βοηθό βρεφοκόμου, σχολικό βοηθό και φροντιστή, ο οποίος/οποία εργάζεται με πλήρη απασχόληση, ανέρχεται στα €870 ακαθάριστα με την πρόσληψη και 924 ευρώ ακαθάριστα, μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης. Κάποιες πρώτες σκέψεις που γίνονται είναι ο εθνικός κατώτατος μισθός να ανέλθει γύρω στα 950 ευρώ περίπου, μετά όμως από εξάμηνη απασχόληση στον ίδιο εργοδότη και με εξαιρέσεις. Για καθορισμό του ύψους του εθνικού κατώτατου μισθού παραμένουν, πάντως, διαφωνίες καθώς ούτε και χθες διευκρινίστηκε εάν θα επιλεγεί ο διάμεσος μισθός της Στατιστικής Υπηρεσίας ή ο δείκτης EU Silc της Eurostat. Ο δείκτης της Στατιστική ςΥπηρεσίας θέλει τον διάμεσο μισθό στα 1.573 ευρώ, ενώ της Eurostat στα 1.727 ευρώ.  

Μετά τις χθεσινές επαφές συμφωνήθηκε να κάνει δηλώσεις μόνο ο υπουργός Εργασίας με τον κ. Κούσιο να δηλώνει πως ο διάλογος θα συνεχιστεί αλλά και να καταγράφει τις διαφορές που υπάρχουν σε αυτόν. «Θα συνεχίσω την ερχόμενη εβδομάδα ξεχωριστές επαφές και με τις δύο πλευρές και ευελπιστώ ότι πριν από το τέλος Αυγούστου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία που με έχει εξουσιοδοτήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να ολοκληρώσω τις επαφές μου, θα είμαι σε θέση να προτείνω προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο κάποιες λύσεις για το θέμα», είπε. Ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους και είπε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξει επιτυχία σε αυτό τον διάλογο.

Ερωτηθείς κατά πόσο συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Κουσιος είπε: «Πρέπει να πω ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε συγκεκριμένα θέματα, γίνεται προσπάθεια για συγκερασμό των απόψεων και θα συνεχίσουμε τον διάλογο», κατέληξε.    

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Εφτά ώρες χωρίς κινητά!

Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του υπουργού Εργασίας να ζητήσει, πριν την έναρξη της σύσκεψης, από όλους τους κοινωνικούς εταίρους τα κινητά τους!!! Στόχος, όπως εξηγήθηκε, ήταν να διασφαλιστεί η εχεμύθεια της διαδικασίας. Το εκπληκτικό ήταν που όλοι οι παρευρισκόμενοι αποδέχθηκαν να μείνουν χωρίς τηλέφωνο για εφτά ώρες… Ως αποτέλεσμα, ο μόνος καπνός που βγήκε χθες από το υπουργείο Εργασίας ήταν αυτός από τα τσιγάρα που κάποιοι από τους παρευρισκόμενους κάπνιζαν στις βεράντες. Και δεν αποκλείεται, εάν δεν υπάρξει άσπρος καπνός ούτε τον Αύγουστο, το διάταγμα που τελικώς θα εκδοθεί να μην είναι συμφωνημένο. Κάτι που για την ώρα είναι το πιθανότερο.