Οι Κύπριοι πολίτες απαιτούν ριζική αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης.

Τα τελευταία χρόνια ο Κύπριος πολίτης έχασε την εμπιστοσύνη του απέναντι στους θεσμούς, και έχει θυματοποιηθεί και εκτεθεί από το ίδιο του το κράτος σε ένα διεθνή διασυρμό, ο οποίος αδικεί την ιστορία αυτού του λαού κι αυτού του τόπου.

Σε αυτό το σαρωτικό καθεστώς αναταραχής και αποσταθεροποίησης που βρισκόμαστε τώρα, το πολιτικό κατεστημένο με κύριο εκφραστή την υφιστάμενη κυβέρνηση , μοιάζει να έχει συμπαρασύρει μαζί του όλες τις δομές της πολιτείας, όλα για όσα πάλεψε ο κύπριος μέχρι σήμερα.

H διαχρονική αποτυχία μας στο να ιεραρχήσουμε ορθά τις προτεραιότητές μας και να οριοθετήσουμε τους πυλώνες πάνω στους οποίους οφείλει να στηρίζεται ένα κράτος, μας οδήγησε σε μια νοσηρή κατάσταση, με κύριο σύμπτωμά της την αδιανόητα διευρυμένη διαφθορά.

Οι κυβερνώντες και γενικότερα το ( κατ’ ευχήν ) απερχόμενο πολιτικό κατεστημένο πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οι πολίτες δεν είναι αγέλες αμνών – έχουν και την γνώση, και συνεχή πληροφόρηση, δεν φοβούνται να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, και απαιτούν ένα κράτος εκσυγχρονισμένο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους και τα όνειρά τους. Αυτή τη διαδικασία, άλλωστε, καλείτε να ρυθμίσει και η δημοκρατία: το πως οι υπηρέτες του πολίτη θα τον εξυπηρετήσουν καλύτερα.

Όσο το κυπριακό κράτος δεν ευθυγραμμίζεται με τα αιτήματα και τις αξιώσεις του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη, τόσο θα μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα σε πολίτες και πολιτικούς.

 

Δώδεκα θέσεις για την Αλλαγή:

Θέσπιση στιβαρής και μακροπρόθεσμης πολιτιστικής και εκπαιδευτικής πολιτικής με συμμετοχή των Υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Τουρισμού, που θα εγκριθεί από την Βουλή, και θα αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατάργηση όλων των αναχρονιστικών θεσμών, όπως για παράδειγμα η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, θεσμοί οι οποίοι αποτελούν θεσμοθετημένη πολιτική παρέμβαση σε αξιολογικές διαδικασίες, και αντικατάστασή τους από σύγχρονες διαδικασίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού οι οποίες ισχύουν εδώ και δεκαετίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες..

Πάταξη του φαινομένου της ατιμωρησίας. Επείγει η θεσμοθέτηση  ενός νέου και αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης και λογοδοσίας, μέσα από το οποίο όλοι θα είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

Βελτίωση της διαχείρισης και αύξηση των οικονομικών πόρων του κράτους, και δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου από ανεξάρτητους αξιωματούχους αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει όλοι οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι του κράτους να είναι πραγματικά αυτεξούσιοι και να μπορούν να επιτελούν το έργο τους απερίσπαστα. Επιπλέον, οι πολίτες πρέπει να έχουν ανοικτή και πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες.

Ανεξαρτησία και απεξάρτηση όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την εκάστοτε εξουσία, ούτως ώστε να μπορούν να ασκούν αντικειμενικά το λειτούργημά τους, που είναι πρωτίστως η έγκυρη ενημέρωση και ο έλεγχος των πολιτειακών αξιωματούχων.

Άμεσο εκσυγχρονισμό του Δικαστικού Συστήματος και της Νομικής Υπηρεσίας. Είναι αδιανόητο ο Κύπριος πολίτης να μην γυρεύει το δίκαιό του επειδή γνωρίζει ότι η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης θα έρθει όταν θα ναι πλέον αργά.

Εγκαθίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Καίριο σημείο αυτής της πρότασης, είναι να μην απαρτίζεται από «συνήθεις ύποπτους» οι επιλέγονται στοχευμένα από το πολιτικό κατεστημένο για να ελέγχουν τις δήθεν ανεξάρτητες αρχές (Βλ. Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Εισαγγελέας που διετέλεσαν προηγουμένως υπουργοί, η Γενική Λογίστρια που μέχρι πρόσφατα ήταν πρόεδρος της «ανεξάρτητης» Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, αν και είχε ξεκάθαρη σύγκρουση συμφέροντος.)

Έγκριση από την Βουλή των διορισμών των ανεξάρτητων κρατικών αξιωματούχων, μέσα από μια ουσιαστική διαδικασία κατά την οποία, ο υποψήφιος / προτεινόμενος θα αξιολογείται, θα παρουσιάζει τους στόχους και τις προτεραιότητές του, και θα είναι ξεκάθαρο πως δεν κατείχε κυβερνητικό ή κομματικό αξίωμα 3-5 χρόνια πριν από τον διορισμό του.

Νομοθετική ρύθμιση της παρασκηνιακής πολιτικής δύναμης (Lobbying). Η περίπτωση του τέως πρόεδρου της Βουλής, να δίνει υποσχέσεις για πολιτογράφηση σε εγκληματία επενδυτή, είναι ενδεικτική του γιατί πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα.

Ομοιόμορφες, σαφείς, ελεγμένες και υπογεγραμμένες από ορκωτούς λογιστές δηλώσεις πόθεν έσχες. Το θέμα πρέπει να αποκτήσει ουσία, όχι απλά να διασκεδάζει τις εντυπώσεις και να ικανοποιεί τις κουτσομπολίστικες διαθέσεις.

Διασαφήνιση του «Κώδικα Δεοντολογίας,» του οποίου το περιεχόμενο δεν πρέπει να αφήνει κανένα περιθώριο στα πολιτικά πρόσωπα και τους συνεργάτες τους να λειτουργούν αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα, ή να υποκρίνονται πως δεν αντιλαμβάνονται τον όρο «ασυμβίβαστο». Ο έλεγχος εφαρμογής του «Κώδικα Δεοντολογίας» θα πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητη αρχή.

Δημιουργία πλαισίου ορθής διακυβέρνησης από όλους τους οργανισμούς, το οποίο θα περιλαμβάνει τη συχνή και καθορισμένη αντικατάσταση εξωτερικών ελεγκτών και νομικών συμβούλων.

Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΚΟ