Όταν ο ήρωας της ελληνικής μυθολογίας Ηρακλής ήταν σε νεαρή ηλικία, πριν ακόμη εκτελέσει τους άθλους του, καθόταν μια μέρα σε ένα σταυροδρόμι και αναλογιζόταν. Τότε του παρουσιάστηκαν δυο ωραιότατες κοπέλες. 

Η μια ήταν επιδεικτική, φορούσε προκλητικά πανάκριβα, χωρίς γούστο ρούχα, ήταν έντονα μακιγιαρισμένη και αρωματισμένη. Επιτάχυνε το βήμα της, για να φτάσει πρώτη και με ύφος γεμάτο αυθάδεια, αφού του συστήθηκε «οι φίλοι μου με ονομάζουν Ευδαιμονία, οι εχθροί μου όμως με ονομάζουν Κακία», του είπε: «Αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις το δικό μου μονοπάτι, θα περάσεις μία πολύ όμορφη ζωή χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Ό,τι επιθυμείς, απλά θα το αρπάζεις από τους άλλους, θα ζεις μόνο για να απολαμβάνεις.» Ενώ μιλούσε τού έδειχνε το δικό της μονοπάτι, ίσιο, στρωμένο απολαύσεις, πλούτη, ωραίες παρέες και πολλά γλέντια.

Τότε του φώναξε η άλλη κοπέλα που του συστήθηκε ως Αρετή. Ήταν πολύ απλά ντυμένη αλλά με φυσική ομορφιά και πολλή γυναικεία χάρη. Του έδειξε το δικό της μονοπάτι που δεν ήταν ίσιο και εύκολο αλλά γεμάτο στροφές και δυσκολίες που αν το ακολουθούσε θα είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει κόσμο, να αγωνίζεται για το σωστό και το δίκαιο, να γίνει ένας ήρωας που θα θυμόνταν όλοι. Του είπε: «Δεν θα προσπαθήσω να σε εξαπατήσω, ούτε και θα σου υποσχεθώ απολαύσεις χωρίς κόπους και χωρίς προσπάθεια. Σου παρουσιάζω τη ζωή έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα». 

Επειδή ο Ηρακλής εκτός από δύναμη είχε και ευθυκρισία αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της Αρετής και πραγματοποίησε του 12 άθλους του.

Ο Ηρακλής αποτελεί το αιώνιο πρότυπο του ανθρώπου που δεν επαναπαύεται στα εύκολα και εφήμερα αλλά αγωνίζεται για το σωστό, για το δίκαιο.  Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας αντιμετωπίζουμε διλήμματα υπό μορφή επιλογών. Στεκόμαστε στο σταυροδρόμι της Αρετής και της Κακίας όχι μόνο στις μεγάλες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε στη ζωή μας αλλά και στα μικρά καθημερινά. Φυσικά σε κάθε δίλημμα, δεν είναι άσπρο-μαύρο, μπορεί να υπάρχει και το γκρίζο χρώμα. 

Και επειδή πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές θα κληθούμε σύντομα να επιλέξουμε ποιοι θα μας αντιπροσωπεύουν στη Βουλή. Πολλοί πολιτικοί αρχηγοί έριξαν το σύνθημα «να μπουν νέοι». Σίγουρα ένα νέος και φιλόδοξος άνθρωπος, προφανώς άπειρος, είναι πολύ πιο εύκολο να χειραγωγηθεί από τον αρχηγό που προτιμά πειθήνια όργανα. Αλλά απογοητευόμαστε όταν γνωρίσουμε κάποιους υποψηφίους. Μερικοί χωρίς να έχουν δομημένο λόγο, χωρίς άποψη, απλά παπαγαλίζουν όσα τους υπέδειξαν και στη συζήτηση αποκαλύπτεται πόσο επιφανειακά τα γνωρίζουν.

Αλλά θα μου πείτε, αυτοί που ήδη είναι στη Βουλή είναι καλύτεροι; Σαφώς όχι. Έχουμε ακούσει μεγάλες βλακείες από «επίσημα» χείλη: «αιμομιξίες αγρινών», «να ενωθούμε, τζιείνοι ποτζιεί τζιαι μεις ποδά» κ.ά. Μήπως υποτιμούν τη νοημοσύνη μας ή απλώς είναι βλάκες; 

Αλλά και πάλι έχουν δικαίωμα και οι μη έξυπνοι να διεκδικήσουν ακόμα και το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου, π.χ. Αμερική: George Bush, Donald Trump. Δεν θα αναφερτώ σε κυπριακές ανάλογες περιπτώσεις (που υπάρχουν) για να μην παρεξηγηθώ.

Επειδή βρισκόμαστε σε μια πατρίδα που κινδυνεύει είναι απαραίτητο να έχουμε ανθρώπους εύστροφους αλλά και τίμιους.

Οπότε εισηγούμαι όλοι οι υποψήφιοι να περνούν στο πρώτο στάδιο από τεστ νοημοσύνης (IQ). Αυτά τα τεστ αξιολογούν την ικανότητα κάποιου να μαθαίνει, να κατανοεί, να διαμορφώνει έννοιες, να επεξεργάζεται πληροφορίες και να εφαρμόζει λογική και κρίση στις αποφάσεις του. Δικαίωμα υποψηφιότητας να έχουν όσα άτομα εξασφαλίζουν πάνω από τον μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης της χώρας. Διερωτώμαι πόσοι από τους υποψήφιους αλλά και τους υφιστάμενους πολιτικούς θα περνούσαν το τεστ. 

Όσοι περάσουν το πρώτο τεστ ακολούθως να περνούν από τον «πολύγραφο» ή ανιχνευτή ψεύδους (lie detector test) που είναι ένα μηχάνημα που στηρίζεται στην επιστημονική υπόθεση ότι το ψέμα προκαλεί άγχος σε αυτόν που το λέει και ανεβάζει παλμούς. Μελέτες έχουν δείξει πως στην προσπάθεια να εξαπατήσουμε κάποιον, γινόμαστε νευρικοί και «ανάβει»το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα, η αμυγδαλή. Ενώ προσπαθούμε να κρύψουμε την αλήθεια λέγοντας ψέματα, μας προδίδει το σώμα μας, αλλάζει η αναπνοή, οι καρδιακοί παλμοί, ιδρώνουμε κ.ά. Ο υπό εξέταση άνθρωπος είναι καλωδιωμένος, οπότε καταγράφονται τυχόν αλλαγές. 

Πρώτα να υποβάλλονται στον επίδοξο ερωτήσεις σχετικά με τη δήλωση «πόθεν έσχες» και τον κύκλο εργασιών του και μετά ηθικά διλήμματα. 

Υποψήφιοι να είναι μόνο όσοι περάσουν και τα δύο τεστ.

Τότε και μόνο τότε να ψηφίζουμε.