Στο σταυροδρόμι της ιστορικής συγκυρίας για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρχισαν σήμερα στις 9 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας οι εργασίες του 1ου Cyprus Forum  που διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός Oxygono, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum).

Το 1ο Cyprus Forum, τελεί υπό την αιγίδα του εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Το Cyprus Forum αποτελεί ένα καινοτόμο, ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό συνέδριο, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει κορυφαία ετήσια συνάντηση πολιτικών αρχηγών από την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό, αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, του επιχειρηματικού κόσμου, των ΜΜΕ, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ LIVE STREAMING ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 1oυ Cyprus Forum

Περισσότεροι από 75 καλεσμένοι ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό πλαισιώνουν τις εργασίες του συνεδρίου, μεταξύ των οποίων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, η Στέλλα Κυριακίδου Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, οι Υπουργοί: Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη καθώς επίσης και πλήθος εξεχουσών προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν με τον χαιρετισμούς από τους, Δρα Νικόλα Κυριακίδη  επικεφαλή της οργανωτικής επιτροπής, Γιάννη Θωμάτο, Αντιπρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντόνα, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Στον χαιρετισμό του ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, σημείωσε μεταξύ αλλων, πως βασική επιδίωξη του Cyprus Forum είναι να φέρει κοντά πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς , ενεργούς πολίτες και μέσα μαζικής ενημέρωσης, από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, σε μία γιορτή παραγωγής ιδεών για το κοινό μέλλον.

«Θέλουμε να ενώσουμε όλες τις μεταρρυθμιστικές φωνές για να μπορέσουν να ακουστούν και να μην είναι μόνες τους και να βοηθήσουμε τους αξιωματούχους στο δύσκολο έργο τους» τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη, πως η πανδημία του Covid-19 πιθανόν να αλλάξει τον κόσμο όπως έκανε η πτώση του τείχους του Βερολίνου και η 11η Σεπτεμβρίου. Μας έδειξε ήδη ότι μία λύση σε δύσκολα πολιτικά προβλήματα η οποία έχει και περισσότερη αποδοχή από τους πολίτες, είναι η λήψη πολιτικών αποφάσεων με βάση επιστημονικά δεδομένα. Το πρόβλημα, ενδεχομένως, είναι ότι η επιστήμη δεν είναι πάντα ξεκάθαρη ούτε πάντα ικανή να απαντά σε όλα τα πολιτικά ερωτήματα. Για αυτό χρειάζεται ο συνεχής διάλογος με όλους τους παίχτες, πολιτικούς, εμπειρογνώμονες και πολίτες, για να λαμβάνονται υπόψη όλες οι τεκμηριωμένες ανησυχίες και να οδηγούμαστε στις καλύτερες δυνατές αποφάσεις, εκμεταλλευόμενοι τις θετικές ασυμμετρίες.

Aπό την πλευρά του ο Γιάννης Θωμάτος, αντιπρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στο δικό του, διαδικτυακό χαιρετισμό, αναφέρθηκε στις επιδράσεις της πανδημίας του Covid-19 αλλά και την αναζήτηση νέων πεδίων δράσης μέσα από μια θετική οπτική.

«Η πανδημία απέδειξε, ακόμη μια φορά, ότι χρειάζεται να υπερβούμε την ατομικότητα και τον εγωισμό μας, να συσπειρωθούμε και να εργαστούμε για τον κοινό σκοπό και το συλλογικό καλό.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα, τελευταία και την επιστήμη που συχνά απομυθοποιούνται και γίνονται αντικείμενο άδικης κριτικής.

Θεωρώ πως οι πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις του Φόρουμ σωστά δίνουν έμφαση στη σημασία της περιφρούρησης του κράτους δικαίου, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την δίκαιη ανάπτυξη, την ενεργειακή ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, την καλύτερη προοπτική ζωής για τους νέους. Για τη δημιουργία μιας ανοικτής κοινωνίας που μας περιλαμβάνει όλους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θωμάτος.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, απεύθυνε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντόνας, σημειώνοντας ότι το Cyrpus Forum ;αποτελεί μία σπουδαία πρωτοβουλία που την έχει ανάγκη η Κύπρος και ο συλλογικός βίος. Πρωτίστως γιατί στοχεύει στον εποικοδομητικό διάλογο, στην ώσμωση ιδεών, στη σύνθεση απόψεων, τον προβληματισμό γύρω από ουσιώδη θέματα που απασχολούν τους πολίτες, τους θεσμούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον κόσμο του επιχειρείν.

Tόνισε ακόμη πως η πρώτη αυτή διοργάνωση του Cyprus Forum εμπεριέχει ένα ειδικό συμβολισμό, αφού συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για ένα κριτικό και γόνιμο αναστοχασμό καθώς και για εξαγωγή ρεαλιστικών συμπερασμάτων για όλα όσα έχουν παρέλθει, για ό,τι ζούμε σήμερα αλλά και για το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε» ανέφερε.

Στην εισαγωγική του ομιλία, υπό τον τίτλο «Η συμμετοχικότητα και η διαδραστικότητα στις αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων (Παράλληλη Βουλή)», ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, ανέλυσε το σκεπτικό αλλά και τις δράσεις του καινοτόμου εγχειρήματος της ίδρυσης  της Παράληλης Βουλής, ενός νέου θεσμού που διένυσε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Σημείωσε ακόμη πως η συμμετοχικότητα και η διαδρστικότητα στις αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων υπήρξε από την αρχή της θητείας του στη θέση του Προέδρου της Βουλής, το μεγάλο ζητούμενο.

Σε μιά εποχή που οι πολιτειακοί θεσμοί και τα δημοκρατικά πολιτεύματα βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση, η ενεργοποίηση θεσμών συμμετοχικής δημοκρατίας, είπε ο κ. Συλλούρης, ο θεσμός της Παράλληλης Βουλής διευρύνει τον όρο της δημοκρατίας, εμπλέκοντας τους πολίτες στη διαμόρφοση της λήψης αποφάσεων μέσα από τη διαβούλευση.

«Η Παράλληλη Βουλή, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα τέτοιο πλαίσιο, καθιστώντας τους πολίτες όχι μόνο κοινωνούς, αλλά και συνδιαμορφωτές πολιτικών διακυβέρνησης και  κινητήριο μοχλό προώθησης και έκφρασης των συμφερόντων της κοινωνίας, θεσμοθέτησε τη λειτουργία επτά Παράλληλων Βουλών.  Αυτές είναι η Βουλή για την Έρευνα, Καινοτομία και Ψηφιακή Διακυβέρνηση, η Βουλή για το Περιβάλλον, την Οικολογία-Αειφορία και την Υγεία, η Βουλή για τον Πολιτισμό, η Βουλή για την Κοινωνία των Πολιτών, η Βουλή για την Επιχειρηματικότητα, η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων και η Κυπριακή Παιδοβουλή» υπέδειξε.

Στις σοβαρές επιπτώσεις που επέφερε ο πανδημία του Covid-19 αναφέρθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι η έκτακτη ανάγκη που προέκυψε από την πανδημία του  Covid-19 άλλαξε τις ισορροπίες, με τις χώρες να καλούνται με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τους πολίτες τους, την ώρα που ζωτικά φάρμακα και ο ιατρικός εξοπλισμός είχαν ήδη τελειώσει ενώ οι αλυσίδες εφοδιασμού είχαν ήδη διαλυθεί. Η αναγκαιότητα συντονισμού εντός ΕΕ υπήρξε πιο αναγκαία από ποτέ.

«Καθ ‘όλη τη διάρκεια της κρίσης, η Επιτροπή ένωσε τις κυβερνήσεις, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τη φαρμακευτική βιομηχανία για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν και να ανταποκριθούν στον ιό.

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Υγείας συναντώνται τακτικά για ανταλλαγή απόψεων και προτεραιοτήτων. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που έχω, από το ξέσπασμα της πανδημίας, με τον Κύπριο Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου. Πολύ νωρίς, ξεκινήσαμε μια ευρωπαϊκή ομάδα επιδημιολόγων για να αναπτύξουμε επιστημονικές οδηγίες για συντονισμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνων» υπέδειξε.

«Δημιουργήσαμε «πράσινες λωρίδες» για να διασφαλίσουμε ότι τα εμπορεύματα συνέχισαν να ρέουν μετά την εισαγωγή των κλειδαριών και συνεργαστήκαμε με τους μη ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους μας για την αντιμετώπιση των απαγορεύσεων εξαγωγής και τη διασφάλιση της συνεχούς προμήθειας ζωτικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Ξεκινήσαμε κοινές πρωτοβουλίες προμηθειών, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας, αναπνευστήρες και εργαστηριακές προμήθειες και σύντομα φάρμακα εντατικής θεραπείας.

Μέσω του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, η Επιτροπή αγόρασε εκατομμύρια μάσκες για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και 30.000 μαθήματα θεραπείας του Remdesivir.

Αυτά έχουν διανεμηθεί αναλογικά σε όλη την Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου – για να εξασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση και διαθεσιμότητα.

Το μέσο υποστήριξης έκτακτης ανάγκης επέτρεψε επίσης τη μεταφορά ιατρικών προμηθειών μέσω – SURE – για την παροχή προσωρινής στήριξης στα κράτη μέλη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας που συνδέονται με την κρίση.

Μέσω αυτού, η Κύπρος θα λάβει δάνεια 497 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων εργασίας και μέτρων για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης» σημείωσε.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με συζητήσεις γύρω από τους βασικούς πυλώνες πολιτικής, άρρηκτα συνδεδεμένους με την κοινωνία μας λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ. Πρόκειται για τους τομείς της οικονομίας, επιχειρηματικότητας, εταιρικής ευθύνης, εξωτερικής πολιτικής, ενέργειας, περιβάλλοντος, δικαιοσύνης και ισχυρών θεσμικών οργάνων, έρευνας, καινοτομίας, υποδομών, εκπαίδευσης και πολιτισμού, υγείας και αθλητισμού.