Έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα στην κόντρα τους με την Κυβέρνηση, είναι οι κάτοικοι των εννέα κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, διαμηνύοντας πως εάν δεν ακυρωθεί η απόφαση για μεταφορά των ασφαλτικών εργοστασίων στην περιοχή τους, το επόμενο τους βήμα θα είναι ο αποκλεισμός του Ενεργειακού Κέντρου στην περιοχή Βασιλικού. 

Η κλιμάκωση των προαναγγελθέντων μέτρων των κατοίκων, ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο, οπόταν απέκοψαν για περίπου 20 λεπτά τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, παρά το Ζύγι. Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή τους, που αποτελείται από τους κοινοτάρχες Ζυγίου, Μαρωνίου, Καλαβασού, Μαρί, Τόχνης, Ψεματισμένου, Ασγάτας, Πεντακώμου και Χοιροκοιτίας, έχει διακόψει κάθε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. 

«Το επόμενο βήμα θα είναι ο αποκλεισμός του Ενεργειακού Κέντρου, που θα κρατήσει πολλές ώρες, ώστε να φανεί η έλλειψη των καυσίμων», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος Συντονιστικής της Επιτροπής, κοινοτάρχης Καλαβασού, Λευτέρης Φωκά. Όπως είπε, η ημερομηνία διεξαγωγής της διαμαρτυρίας, θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. 

Σε αυτό το στάδιο, οι κοινότητες Βασιλικού έχουν αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία τη διερεύνηση της νομικής πτυχής τους θέματος, αφού θεωρούν ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση των ασφαλτικών στην περιοχή τους, ήταν παράτυπη. «Το Υπουργικό έλαβε την απόφασή του προτού γίνουν οι περιβαλλοντικές μελέτες. Θεωρούμε ότι είναι λανθασμένη η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Σε περίπτωση, εξάλλου, που δοθεί έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος, θα προσφύγουμε για ακύρωσή της», είπε ο κ. Φωκά. 

Οι κάτοικοι διαμηνύουν πάντως, πως η απόφασή τους για τα ασφαλτικά, είναι τελεσίδικη και ότι είναι έτοιμοι να αποτρέψουν με κάθε μέσο τη μεταφορά τους στη βιομηχανική περιοχή Καλαβασού. 

Οι σχεδιασμοί των κρατικών υπηρεσιών για τα ασφαλτικά συνεχίζονται πάντως και εντός του μηνός θα κατατεθούν ενώπιον της θεσμοθετημένης επιτροπής οι περιβαλλοντικές μελέτες για αξιολόγηση. Σημειώνεται ότι τις περιβαλλοντικές μελέτες κατέθεσαν οι τρεις εταιρείες των ασφαλτικών, με στόχο την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας. 

Πρόθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος, «είναι να τεθούν οι μελέτες ενώπιον της θεσμοθετημένης επιτροπής, όπως προβλέπει η νομοθεσία, για να προχωρήσει η εξέταση του έργου», ανέφερε η ανώτερη λειτουργός Περιβάλλοντος, Ειρήνη Κωνσταντίνου.