Κάθε χρόνον από το Σεπτέμβρη μέχρι το Δεκέμβρη λαμβάνει χώραν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- Έτσι και φέτος- Στις 22 Σεπτεμβρίου, 2020 ο Γενικός Γραμματέας κ. Antonio Guterres προσφώνησεν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και έδωσεν, όπως κάθε χρόνον, έναν απολογισμό, στην ουσία, για τη κατάσταση στον πλανήτη και την ατζέντα του ΟΗΕ.

Βλέποντας την κατάσταση στον κόσμον μπορούμε κι’ εμείς να βγάλομε μερικά συμπεράσματα.

Το πρώτον είναι ο κορωνοϊός. Για πρώτη φορά στον αιώνα μας η ανθρωπότητα αντιμετώπισεν τέτοιαν πανδημία, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και κατά το 2021. Είναι αδιανόητο, για ένα μή ειδικόν σαν εμένα, για την εποχή μας να μή βρίσκεται τόσον καιρό κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την θεραπείαν της μάστιγας και ένα κατάλληλον εμβόλιο για να την προλάβει. Αναμένομεν.

Εν τω μεταξύ η πανδημία επηρέασεν τη ζωή μας σ’ όλα τα επίπεδα και σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Μεγάλη οικονομική κρίση στις αναπτυγμένες οικονομίες, φοβερή ανεργία, αύξηση της μάστιγας του κινδύνου της πείνας σε αναπτυσσόμενες χώρες. Εκατομμύρια άνθρωποι, κατά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στη Δημοκρατία του Κόγκο, στη Βόρεια Νιγηρία, στο Νότιο Σουδάν και στην Υεμένη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνον της πείνας.

Οι σκοποί της αειφόρου ανάπτυξης έχουν πληγεί.

 Ήταν φυσικό, με τη μάστιγα της πανδημίας, να σταματήσουν οι πόλεμοι και ο κόσμος, για ένα διάστημα τουλάχιστον, να ζήσει ειρηνικά, σε μια κοινήν προσπάθειαν καταπολέμησης του ιού. Αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε. Διαμάχες συνεχίζουν να μαίνονται όπως π.χ στο Σαχέλ.

Αλλά επίσης στη γειτονιά μας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας σχετικά με την Ελλάδα και τη Κύπρο, τη Συρία, τους Κούρδους, τη Λιβύη, συνεχίζεται χωρίς ένδειξη αλλαγής. Τώρα δε η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με τη Διεθνή Κοινότητα, στη χρονιά που έρχεται στη λήξη της;

Ο πρωταγωνιστής ήταν και είναι η πανδημία του Covid-19, που έφερεν τα άνω κάτω στον κόσμο και κανένας δεν ξέρει που θα καταλήξει. Το μυστήριον για μένα είναι η αργοπορία στην εξεύρεση μέσων για πρόληψη και θεραπεία της μάστιγας αυτής.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει ακάθεκτος την δράση του, το ίδιο και οι διαμάχες στον κόσμο. Πού μπορεί να βρεθεί θεραπεία; Ίσως η απάντηση να είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και η φύση του. Εφ’ όσον ο άνθρωπος και ο χαρακτήρας του είναι αυτός που είναι, μπορούμε να πετύχομε λύση στα προβλήματά μας για μια παγκόσμια ειρήνη χωρίς διαμάχες και πολέμους; Και αν όχι πώς προχωρούμε τότε;

*Ο Δρ. Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι δικηγόρος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA).  

[email protected]