Επίθεση κατά μέτωπο στο υπουργείο Υγείας από τους οργανωμένους ασθενείς. Κάνουν λόγο για «βαθύ κράτος» στον τομέα της Υγείας, το οποίο «ενεργεί και αποφασίζει αγνοώντας σε πολλές περιπτώσεις τις εντολές του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας». Παρεμβαίνει και «εκμηδενίζει το ρόλο των δύο ημικρατικών Οργανισμών του τομέα, (ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ), εξυπηρετεί συμφέροντα ανάλογα με την κάθε περίπτωση και σίγουρα δεν έχει ως στόχο και δεν προσηλώνεται στο συμφέρον των Κυπρίων ασθενών». 

Το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενή, ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Μάριος Κουλούμας, «είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δημιούργησαν ένα έκτρωμα, ξεδόντιασαν τον θεσμό του Συνηγόρου πριν ακόμα εφαρμοστεί, αγνόησαν τις εντολές του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας και πάνε να δημιουργήσουν ένα Συνήγορο ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να ασχολείται μόνο με ό,τι συμβαίνει στον τομέα της Υγείας εκτός ΓεΣΥ, χωρίς να καλύπτει ολόκληρο τον τομέα της Υγείας και το μεγαλύτερο μέρος του που λειτουργεί εντός ΓεΣΥ, χωρίς να λειτουργούν οι επαρχιακές Επιτροπές ώστε να υπάρχει παντού παρακολούθηση, χωρίς να διασφαλίζεται η παρουσία λειτουργών δικαιωμάτων των ασθενών σε κάθε νοσηλευτήριο αφού απλά θα τους έχουμε κατ’ όνομα και δεν θα αναφέρονται στον Συνήγορο αλλά θα είναι υπάλληλοι των νοσηλευτηρίων». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΦΑΚΕΛΟΣ ΓεΣΥ: Ο αριθμός γιατρών, νοσηλευτών, δικαιούχων

Το νομοσχέδιο το οποίο έχει τεθεί προσφάτως από το υπουργείο Υγείας στη δημόσια διαβούλευση, είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «είναι για εμάς casus belli. Το υποβίβασαν τόσο πολύ που μας πάει ακόμα πιο πίσω και από το 2005 όταν αρχίσαμε να εφαρμόζουμε το νόμο για τα δικαιώματα των ασθενών. Θα έχουμε ένα Συνήγορο ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για δύο νοσοκομεία και 100 γιατρούς δηλαδή, και ταυτόχρονα ενέταξαν στο νόμο για τα δικαιώματα των ασθενών και τον επίτροπο εποπτείας του ΓεΣΥ ο οποίος είναι άλλος θεσμός, με άλλες αρμοδιότητες, διέπεται από άλλη νομοθεσία και σίγουρα δεν είναι αυτό που οι Οργανωμένοι Ασθενείς εδώ και χρόνια αγωνίζονται για να πετύχουν».

Αυτό το νομοσχέδιο, είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελευταία μας συνάντηση έδωσε εντολή να πάει στη Βουλή πριν το κλείσιμο της για τις θερινές διακοπές. Οι πρόνοιες ήταν συμφωνημένες. Η ΟΣΑΚ γνώριζε ότι άλλα προνοούσε και τελικά βλέπουμε να μπαίνει στη δημόσια διαβούλευση το συγκεκριμένο σύγγραμμα το οποίο εμφανώς σκοπό έχει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα ατομικά και όχι μόνο, συμφέροντα». 

«Τα όσα λέμε αυτή τη στιγμή, τα λέμε με πλήρη επίγνωση των λόγων μας», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ και συνέχισε: «Απαιτούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει. Του αποστέλλουμε εξάλλου και σχετική επιστολή. Οι Οργανωμένοι Ασθενείς έχουν ξεγελαστεί διότι άλλα είχαμε συμφωνήσει για ένα νόμο ο οποίος αφορά αποκλειστικά τους ασθενείς και άλλα βλέπουμε να προωθεί το υπουργείο Υγείας. Επιτέλους, να μπει μια τάξη στο υπουργείο Υγείας διότι εδώ και αρκετούς μήνες βλέπουμε να αναδεικνύεται ένα καθεστώς το οποίο κόβει και ράβει στα μέτρα κάποιων και ενεργεί πολλές φορές ενάντια στο συμφέρον των ασθενών, αλλά και ενάντια στη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας για την οποία η Κυβέρνηση δηλώνει μάλιστα και μεγάλη περηφάνια». 

«Βαθύ κράτος που κόβει και ράβει στο υπ. Υγείας»

«Εδώ και καιρό προειδοποιούμε ότι στο υπουργείο Υγείας υπάρχει ένα “βαθύ κράτος”, ένα καθεστώς το οποίο αποφασίζει σχεδόν για όλα, είτε αυτά αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία εκμηδενίζοντας τον ρόλο του ΟΚΥπΥ, είτε κτυπώντας πισώπλατα και με “απόκρυψη” το ΓεΣΥ κτυπώντας έτσι τον ΟΑΥ και γενικά την τεράστια μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας. Η ΟΣΑΚ δεν θα κάτσει πλέον με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε μαζέψει πολλά. Τίποτα δεν έχει προωθηθεί και βλέπουμε μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού, οι οποίες μάλιστα πολλές φορές περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα τόσο στο ΓεΣΥ όσο και στα δημόσια νοσοκομεία». 

Συνήγορος για εκτός ΓεΣΥ…

Ο Συνήγορος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα είναι συνήγορος μόνο για τους ασθενείς που επιλέγουν να εξυπηρετηθούν από εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια και εκτός ΓεΣΥ γιατρούς. 

Όπως προβλέπεται: «Ο Συνήγορος έχει αρμοδιότητα να εξετάζει παράπονα που υποβάλλονται από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο έχει έννομο συμφέρον από τη διερεύνηση του παραπόνου, σχετικά με: (α) Οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων που δεν είναι εγγεγραμμένα στο Γενικό Σύστημα Υγείας, ή Ιατρών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Σύστημα Υγείας, αναφορικά με τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας που προσφέρονται από αυτούς». 

Σε άλλη πρόνοια αναφέρεται ότι: «O Επίτροπος Εποπτείας του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), ο οποίος διορίζεται με βάση τις διατάξεις του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου, έχει αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, να εξετάζει παράπονα που υποβάλλονται από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει έννομο συμφέρον από τη διερεύνηση του παραπόνου, σχετικά με πράξη ή παράλειψη των παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας στο πλαίσιο εφαρμογής της σύμβασης που υπογράφουν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας».

«Αυτές οι δύο πρόνοιες από μόνες τους εξουδετερώνουν το ρόλο του συνηγόρου του ασθενή όπως αυτός λειτουργεί και εφαρμόζεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη εδώ και δεκαετίες» ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ προσθέτοντας ότι «το ξεδόντιασμα του θεσμού συνεχίζεται και με άλλη πρόνοια η οποία τον καθιστά υπόλογο στον υπουργό Υγείας και δεν τον καθιστά ένα ανεξάρτητο θεσμό ο οποίος θα ενεργεί ανεξάρτητα και μόνο προς το συμφέρον των ασθενών», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ προσθέτοντας ότι «κατά τον ίδιο τρόπο έχουν αφαιρεθεί οι πρόνοιες για τη λειτουργία των επαρχιακών επιτροπών και έχουν ενταχθεί πρόνοιες οι οποίες καθιστούν τους λειτουργούς δικαιωμάτων των ασθενών, οι οποίοι να αναφέρουμε ότι θα είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν και στα εντός και στα εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, αλλά ο συνήγορος θα είναι μόνο για τα εκτός, αλλά θα είναι υπάλληλοι των νοσηλευτηρίων και δεν θα αναφέρονται στον συνήγορο. Δηλαδή θα έχουμε μόνο ταμπέλλες μέσα στα νοσοκομεία. Μάλιστα όπως προνοεί το νομοσχέδιο, «το Νοσηλευτήριο δύναται να αναθέτει στον Λειτουργό Δικαιωμάτων των Ασθενών και άλλα καθήκοντα, σε περίπτωση που ο Λειτουργός Δικαιωμάτων των Ασθενών διαθέτει ελεύθερο χρόνο».